Aikibudo - Bojové umění v utajení

Soustředění,splynutí fyzické i duševní stránky těla, neustálá kontrola sebe i soupeře. Tovšechno v sobě skrývá aikibudo.

Brno - Na první pohled seaikibudo jeví jako obřad. Na

úvodu i konci se žáci s vedoucím oddílu hromadněpozdraví úklonem. Poté následuje zkoušení ve dvojicích, kdy žáci cvičí různé chvaty a podrazy. Při tomto cvičení se trénuje uvolnění z úchopu a poté aplikace technik, případně se cvičí vstup proti úderům a následné užití.Vedoucí postupně obcházídvojice a radí jim, jak zlepšit techniku. V momentě, kdy se začíná zdát,že je aikibudo spíše pomalejšího rázu, dokáže překvapit sadou rychlých výpadů.

Cílem cvičení jepostupné zlepšování fyzické a psychické stránky, zbavování se stresu. „Aikibudose věnuji už dvanáct let. Někdy mi přijde, že je to lepší, jindy zase horší,ale cítím, že se zlepšuji na duševní i fyzické úrovni,“ řekla Lenka Ondrová,jedna z trénujících.

Aikibudo je mezistupněmna cestě k aikidu, které je pro drtivou většinu lidí známější. „Podle měnení velký rozdíl mezi aikido a aikibudo techikou. Rozdíly jsou hlavně ujednotlivých učitelů a způsobu, jakým učí,“ vysvětlil Přemysl Svoboda, jeden z českýchpředstavitelů tohoto bojového umění. „My máme navíc tu výhodu, že můžeme být sesvým zakladatelem v kontaktu,“ doplnil Svoboda, který se s aikibudoseznámil již před osmnácti lety.

Aikibudo jepředevším volnočasová aktivita, která není náročná ani na finance, ani navybavení. Zájemci musí pouze splňovat spodní hranici věkového limitu - patnáctlet. Zbraně se převážně nepoužívají. Existují však i techniky se zbraněmi, kdy setrénuje s krátkými noži nebo meči. 

Podoba, v jakéaikibudo známe dnes, vznikla ke konci dvacátého století. Kořeny aikibudo však, podle českých oficiálních stránek aikibudo.cz, sahají až ke středověkýmsamurajům. Zakladatelem tohoto bojového umění je Francouz Alain Floquet. Stvořiljej upravením některých technik školy bojového umění Joseikan a přidáním dalšíchprvků. 

Sídlem Federacečeského Aikibudo je Brno. Konkrétně ji tvoří tři oddíly - v Komárově,Líšni a na kolejích Klácelova. „Brno je v České republice jediným místem,kde se aikibudo vyučuje. Dojíždět do dalších měst by bylo nad naše síly,“ objasnilSvoboda.

Iveta Barabášová

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Stisk Studentský deník | úterý 20.10.2009 19:00 | karma článku: 8,04 | přečteno: 1627x