Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Na případu ministryně Dostálové je krásně vidět amatérismus novinářů a politiků

Ministryně Dostálová je podezřelá z nezákonného jednání, kterého se měla dopustit v souvislosti se svou dřívější činností v pozici náměstkyně na ministerstvu pro místní rozvoj.

V této souvislosti opět vyvstává téma politické kultury u nás a s tím související setrvání osoby ve funkci, je-li tato objektem zájmu orgánů činných v trestním řízení.

Někteří novináři a politici svou neznalostí (popř. úmyslem) šíří informace, které jsou zavádějící a které ve veřejnosti vyvolávají pocit z reality jiný, než jaká je samotná realita. Jde mi např. o pojmy vyšetřování a obvinění, kteréžto kolují ve veřejném prostoru v souvislosti s domovní prohlídkou u ministryně Dostálové a s její rolí v prověřování údajné nezákonnosti v agentuře CzechTourism Policií ČR.

Je třeba podotknout, že slova obvinění a vyšetřování mají v obecné češtině svůj význam, který je ovšem odlišný od toho, jaký význam mají jako legální pojmy trestního práva. A to je kámen úrazu, když novináři hovoří ve svých článcích o vyšetřování ministryně nebo o obvinění ministryně, může občan neznalý trestního práva nabýt dojmu, že je ministryně skutečně vyšetřována a obviněna a proto by měla okamžitě odstoupit. Smutné je, že se tento lapsus nevyhnul ani České televizi, která ve svém čtvrtečním pořadu Události, komentáře titulkem oznamovala téma obviněné ministryně, za což se pak moderátor Železný oprávněně omlouval.

Ve stadiu přípravného řízení trestního řízení ve fázi prověřování osoba není dosud obviněna, tou bude teprve v okamžiku, kdy orgány činné v trestním řízení, v tomto případě policie, uznají zjištění natolik závažná, že sdělí obvinění konkrétním osobám, tedy mj. ministryni Dostálové, ta se stane obviněnou a řízení se přesune do fáze vyšetřování. Mimochodem v této fázi se v jiné kauze nachází právě premiér Babiš. Teprve bude-li vyšetřování ukončeno tak, že policie předloží státnímu zástupci důkazně nabité podklady, podá státní zástupce na konkrétní osoby žalobu k soudu a tím se z obviněných stanou obžalovaní a nastává soudní stadium trestního řízení, které, až na výjimky, je již veřejné.

Z výše naznačeného je patrné, že ministryně Dostálová nemá v tuto chvíli sebemenší důvod odstupovat. To se ovšem změní (pokud se to stane) v okamžiku, kdy jí bude sděleno obvinění a bude vyšetřována. Každému je jasné, že v tu chvíli ze své funkce sama odstoupí, jinak pomaže jak namydlený blesk, což by měl zařídit premiér Babiš.

Pokud by někomu nebylo jasné, proč by ona jako obviněná odstoupit měla, zatímco obviněný premiér nikoli, budu muset dodat ještě stručné vysvětlení.

Premiér Babiš byl obviněn v pozici soukromé osoby, která může dělat vše, co není zákonem zakázáno a nesmí být nucena činit to, co zákon neukládá. Jinými slovy řečeno, podle orgánů činných v trestním řízení je mu vytýkáno, že se měl dopustit trestné činnosti (dávno před vstupem do politiky a před přijetím stávající veřejné funkce) tím, že překročil ústavním pořádkem ČR garantovanou hranici a měl se dopustit něčeho, co zákon zakazuje. Zda se mu tato nezákonnost podaří prokázat či nikoli, je otázkou času, každopádně nyní není v pozici, v níž se něčeho dopustil, ani v níž by mohl jakkoli ovlivnit vyšetřování, ačkoli někteří zaujatí se budou snažit tvrdit opak, proto není žádný důvod k premiérovu odstoupení.

Jinak je to ovšem s ministryní Dostálovou, protože pokud by ta obviněna byla, v žádném případě nemůže ve své funkci zůstat, protože už jako dřívější náměstkyně byla ve veřejné funkci, respektive zaměstnancem subjektu veřejné správy, který měl v gesci uvedenou agenturu a rovněž její setrvání v současné veřejné funkci ministryně ministerstva pro místní rozvoj, které je zřizovatelem prověřované agentury by oprávněně zavdávalo podezření z ovlivňování vyšetřování, případně vyšetřovaných osob, což je nepřijatelné.

Autor: Jiří Štipský | neděle 9.12.2018 15:56 | karma článku: 42,13 | přečteno: 5847x
  • Další články autora

Jiří Štipský

Plukovník Prymula založil novou, rouškofilní sektu

To byla první věc, která mě včera napadla, když jsem v Čt po zpravodajství viděl nastoupené devítičlenné bratrstvo s Plukovníkem v čele, ačkoli nakonec to byla jen reklama na zvýšení počtu sledujících jeho twitterového účtu.

14.10.2020 v 18:43 | Karma: 30,78 | Přečteno: 1194x | Diskuse| Politika

Jiří Štipský

Prymula není v této situaci žádný odborník

Z veřejných projevů a nastavených omezení by se mohlo zdát, že stejně jako jeho hradní podporovatel se i současný ministr zdravotnictví učil stabilizovat společnost v Číně.

7.10.2020 v 17:12 | Karma: 31,82 | Přečteno: 1158x | Diskuse| Politika

Jiří Štipský

Nouzový stav je nutný kvůli šikanózním žalobám

Na živých diskuzních pořadech je kouzelné, že, co jednou člověk vysloví, už nelze vzít zpátky a veřejnost se může mimoděk dozvědět i skutečné důvody některých kroků vlády.

29.9.2020 v 17:44 | Karma: 26,79 | Přečteno: 946x | Diskuse| Politika

Jiří Štipský

Má svoboda je víc než zdraví někoho, kdo jím pohrdá

Poslední měsíce nám architekti nové totality halené do boje proti nevyzpytatelnému nepříteli neakceptovatelně zasáhli do životů a vnutili nám zodpovědnost za cizí zdraví, které musíme chránit.

1.5.2020 v 21:03 | Karma: 20,72 | Přečteno: 1040x | Diskuse| Politika

Jiří Štipský

Zprávy z České republiky 2030, realita nebo fikce?

Poslední týdny sledujeme neuvěřitelné on-line představení naší politické „elity“ jako smutnou přehlídkou debility, zoufalství a nekompetence, které jsme si před časem neuměli připustit ani v tom nejabsurdnějším satirickém pořadu.

27.4.2020 v 20:43 | Karma: 17,54 | Přečteno: 814x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci zvýšili ochranu zemědělské půdy i omezení jejího prodeje cizincům

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  11:40

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Evropa otevřela dveře džihádistům, Londýn a Paříž nepoznáte, hlásá Trump

3. května 2024  11:34

Donald Trump krátce po potlačení propalestinských protestů na několika amerických univerzitách...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

  • Počet článků 69
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2421x
Výtvarník, literát, člověk na cestě... Více z tvorby na www.stipsky.com

Seznam rubrik