V Americe Halloween - u nás Dušičky

U nás máme Dušičky, v anglosaských zemích a v Americe se slaví Halloween. V každém případě jsou oba svátky obestřeny tajemnem. My rozsvěcujeme svíčky a pokládáme je spolu s čerstvými květy na hroby, modlíme se, pláčeme a vzpomínáme. Poslední den v říjnu, při oslavách Halloweenu, se naopak všichni veselí a svíčky vkládají do vydlabaných dýní. Je to svátek všech generací. Nejvíc ho ale milují děti. V co nejstrašidelnějších maskách navštěvují sousedy a dostávají sladkou nadílku. 

V každém případě si obchodníci přijdou na své. Lákají nedočkavce už počátkem léta. Domy se zdobí nejen vydlabanými dýněmi, ale i různými příšerami, lebkami umrlců, černými věnci a dokonce v určitých oblastech amerických měst se tisknou plánky, které zvou na strašidelné prohlídky. Zhlédla jsem přípravu jednoho takového sídla měsíc před oslavou. Majitel celý dům přeměnil na strašidelný koráb a na zahradu umístil kočár s kočím- kostlivcem. Vstupné se nevybírá. Sousedé uvolňují své pozemky pro parkující zájemce. A že jich je! Projít takovou kulisou hrůzy si ale každý netroufne. Mnohé děti se tam ani neodváží. A když se odhodlají, čeká je noc hrůzných snů. Ale je to všechno komerční legrace. Možná komerční – kostým (samozřejmě každý rok jiný), cukroví do balíčků na rozdávání, výzdoba domu.

A co u nás? Máte připravený věnec na hrob? Svíčky, které svítí dlouho? Čerstvé květiny do vázy? V Americe už na konci října probíhají halloweenské slevy. Myslíte, že tady 1. listopadu dostanete věnec před hřbitovní branou za polovinu?

Přeju vám moc pěkné dušičkové vzpomínání a nezapomínejte. I když to stojí trochu peněz a času.

Autor: Drahomíra Stínilová | čtvrtek 31.10.2013 12:00 | karma článku: 8,66 | přečteno: 522x