A Vy jako nemáte drobné…?

Takže jako nynější obyvatelka Vídně, jaksi zapomínám na to, že v Čechách není úplně jednoduché řešit „problém“ s drobnými mincemi. Jednou jsem tu  ve Vídni šla ...

...do trafiky a řekla jsem si, že zaplatím všemi drobnými, co mám doma. Paní trafikantka mě skoro zabila pouhým pohledem. Jejda.

V tu chvíli jsem si vzpomněla na stejně nepříjemné výrazy pokladních v Čechách, které se sice týkají drobných, ale v úplně jiném smyslu: „a to nemáte drobné“???!!! Jejda na druhou. Někdy mám pocit, že kdybych chtěla dát drobné nějakému bezdomovci, tak vyndá cedulku „Pouze bankovky!“, případně „převod na účet“….

Ha, převod na účet! Miluji české bankovní poplatky! Občas si posílám z Rakouska peníze na český účet – poplatek za převod 100,- CZK. Asi se přihlásím do soutěže o nejabsurdnější bankovní poplatek. V Rakouské bance, co mám, neplatím poplatky vůbec za nic! Vyberu si z bankomatu jiné banky, převádím si, co chci a kam chci, pokud to, co chci, abych to převedla, kam chci, tak to, co chci, musím vůbec mít…Ha!

Zpět k drobným, ty většinou nechci, ale je to jediné, co mám, a s čím si tedy mohu dělat co chci…chi chi.

Přijedete-li do Vídně a chcete si koupit lístek na MHD a nemáte ani Euro, nevadí, hlavně pokud máte platební kartu. Tu je automat na lístky velice vyspělý, má vysokou…vyberete si jazyk, můžete platit kartou, drobnými i bankovkami. Já, jelikož jsem na tento systém již zvyklá, tak jsem si nedovedla představit, že bych mohla mít v Čechách nějaký problém.

Co se týče automatů v Čechách, tak myslím, že je vynalezl nějaký odborník, co měl doma jenom ty drobné. Přijeli jsme na Floru, oukej koupíme si jízdenky na 24 hodin. Šupky dupky k automatu. Jízdenka na 24 hodin stojí 110,-CZK – takže dohromady 220,-CZK. Automat, má pouze střední školu, tak od nás chce jen drobné – cizinec s sebou většinou nosí drobné v řádu stovek korun….jen nevím z jaké země asi přijel. Kukaň v metru nebyla, nebo tam nikdo nebyl, nevím přesně. Trafika v obchodním centru byla zavřená. A teď Kubo raď! Vzali jsme si TAXI – ach jo!

Ten samý horor prožíváme v automatu na parkovné. My byli již poučeni a měli jsme s sebou české bankovky. Automat by snad měl mít už vyšší odbornou, ale ejhle – zase chce jen drobné! Nemluvě o tom, že každý automat je naučený na jiný styl obírání lidí o peníze. Jeden chce mince a pak Vám teprve řekne, zda můžete parkovat a na jak dlouho. Mnohonásobným stisknutím tlačítka na jízdenky v Praze, možná dostanete jízdenky, pokud se mince nezasekne…člověk si tam stejně připadá mezi ostatními, cizinci, jako v kasinu, všichni tiskají a zároveň doufají, že ty lístky vyhrají……

……ano, můžete zavolat na technickou podporu, že se Vám mince zasekla…ale to už jinde jsme a je to jiná historie.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslava Stillerova | pátek 16.2.2018 11:30 | karma článku: 35,57 | přečteno: 3349x