Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

Prosím popište ty další metody a jejich princip. :-P

0 0
možnosti
JP

J79o82s86e44f 34P65o19t45r

24. 5. 2021 22:29

Dovolím si ještě jeden příspěvek a to o pokrytectví vědců, když zjistí, že to odporuje jejich názoru.

Ve všeobecném přesvědčení je, že se člověk vyvinul z "předchůdce" O tom se neustále povídá, omílá se to, až to každý bere jako fakt. Jenže nikdo neřekne, že věda absolutně neví, kdo to byl ten předchůdce.

Jako důkaz předkládám článek v časopise Vesmír 5/2021 ( jeden měsíc starý):

PhDr. Petr Šída ( samozřejmě kromě jiného) říká : " Právě genetický výzkum může nejvíce přispět k poznání evoluce našich přímých předků" a v dalším textu :" Bude jistě zajímavé jak se bude zaplňovat mapa neznámých míst v prostoru i v čase lidských počátků a jak bude archeogenetika upřesňovat náš původ"

Pan doktor neřekne "nemáme tušení o našich přímých předcích" ale omotá to jak věda bude pilně a nezištně pracovat na upřesňování, výzkumování, poznávání ...

0 0
možnosti
JP

J29o69s38e40f 58P55o78t29r

23. 5. 2021 12:10

Bible je především kniha, která popisuje historii izraelského národa, předepisuje jak se má člověk morálně chovat, není učebnicí přírodovědy.

Přesto dvě rozhodující přírodovědné události popisuje v souladu, nikoliv v rozporu se současnou vědou. Je to v první řadě stvoření světa, které odpovídá vědeckému Velkému třesku. Obě dvě alternativy se shodnou na tom, že před tím bylo "nic" žádná energie, hmota, prostor, čas a že další tvoření postupovalo v etapách. Ta věc s Velkým třeskem je ta zapeklitá, že dokonce i tvrdě ateističtí vědci o tom co bylo v čase T=0 odmítají mluvit

Druhá věc je vznik Homo sapiens. Je všeobecně známo, že současných osm miliard lidí má pouze dva prarodiče. Vědci jim říkají Mitochondriální Eva a Ychromozomální Adam. Většina současných evolučních biologů tuto skutečnost ignoruje a nebo se jí snaží nulovat fantasmagorickými představami.

Ti prarodiče, nerozlišitelnost nejstarších kosterních pozůstatků od dnešních a neuvěřitelné homogenita celé lidské populace dokazují, že v našem druhu neexistuje evoluce, aspoň po fyzické stránce.

Ateismus v současné době je zamrzlým vědeckým postojem z konce 19 století. Od té doby věda neuvěřitelně postoupila, ovšem aniž by vyřešila jakoukoliv fundamentální otázku.

0 0
možnosti
Foto

K Y-Adamovi a M-Evě je ovšem dobré připomenout, že se nejspíš nikdy nesetkali. A to ani pokud by byla pravdivá biblická legenda o Potopě a zároveň paní Noemová neměla alespoň jednoho milence. Ze způsobu, jak je Y-Adam v biologii definován, by v biblickém světě musel být tím Y-Adamem Noe. Mitochodriální Evou by pak mohla být jak biblická Eva, tak některá z jejích dcer. Ale tenhle biblický popis je v rozporu s rychlostí mutací na daných cromozomech.

0 0
možnosti
Foto

Podle článku "Radioaktivní datování" na Wikipedii dále existuje draselno-argonové datování, uranové datování a další. Takže ty taky musíte vyvrátit.

0 0
možnosti
PK

No ono Uranové datování vám moc nebude fungovat u živých oranizmů protože nejsme požírači uranu a ani z něj není naše tělo.

Zato uhlík je ve veškerém biologickém materiálu převažujícím prvkem.

0 0
možnosti
Foto

Jinak k článku: Radiokarbonová metoda není pro stáří nad 50 000 leti už příliš spolehlivá. Plete se do ní přirozené radiační pozadí hornin, které způsobuje jaderné přeměny včetně doplňováni C14 do vzorků, které by jsou odděleny od vnějšího prostředí a teoreticky by v nich mělo množství C14 exponenciálně klesat. Takové vzorky pak mohou vypadat "mladší".

Spolehlivá je ta metoda jen pro stáří do několika málo desítek tisíců let.

Připoměl bych dendrochronologii, která využívá navazujících posloupností letokruhů na stromech. Ze Saska je známa přes 10000 let dlouhá posloupnost navazujících letokruhů dubů, která je zpětně používána pro kalibraci radiokarbonové metody. Z ní pocházejí korekční tabulky, popsané v blogu.

Pro určení starších vzorků je ale radiokarbonová metoda nepoužitelná (určí nanejvýš, že je vzorek starší než 50 -100 tisíců let) a užívá se pak řady jiných metod.

0 0
možnosti
PK

By mně zajímalo jestli můžete popsat ty ostatní metody a určit jestli jsou vhodné pro datování biologických pozůstatků.

0 0
možnosti
JL

šťastlivec je autor.

0 0
možnosti
Foto

Najděte, kde uvádí dobu, kdy tu žili dinosauři, jak dlouho a proč tak naráz zmizeli.

Ovšem jistou pravdu tam najdete, jen musíte správně ty časové údaje přepočítat. Jeden Boží den může odpovídat klidně nějaké té miliardě. Nakonec i uváděná posloupnost vzniku je v souladu s vědeckými poznatky. Problém je v tom, že vy věřící se držíte zastaralého a nepřesného překladu a vysvětlení. A lpíte na doslovnosti - přičemž velká část příběhů je alegorických. Což ovšem nepostrádá na jejich poučnosti.

0 0
možnosti
ZH

Genesis 1:21 Bůh stvořil veliké draky a všechny pohyblivé formy života, jimiž se začaly hemžit vody, podle jejich druhů, také každého okřídleného létavce podle jeho druhu.

To je podle studijního překladu. Ekumenický píše velikých netvorech.

To by mohli být ti vaši dinosauři.

To vše bylo někdy před potopou. Podle některých zkamenělých nálezů se lze domnívat, že se dinosauři s člověkem mohli potkat v čase i prostoru.

0 0
možnosti

Je třeba odlišit zápisy v Bibli a vědecké bádání!

Pozoruhodné však je, že neuropatholog František Koukolík se svým teamem přišel na to, že "člověk je naprogramován k sebedestrukci". Ježíš z Nazareta přišel udělat korekci softwaru, přinesl tak člověku spásu, ale člověk ji nepřijal!

:-)

0 1
možnosti
Foto

Stáří člověka, coby biologického druhu, nikde neudávají v miliardách let. Dokonce ani v milionech let....

0 0
možnosti
LU

Učivo pre základné školy.

Homo habilis (a teda rod Homo) vznikol už pred 3 (či dokonca 4) mil. rokov.

V slovenských učebnciach pre základné školy sa stále uvádza zastaraný údaj 2,4 milióna rokov, ktorý sa vyskytoval v literatúre najmä konca 70. rokov a 80. rokov 20. storočia.

2 0
možnosti
  • Počet článků 114
  • Celková karma 36,04
  • Průměrná čtenost 1331x
Jsem věřící křestan. Mám rád lidi a chtěl bych se stát trpělivým a laskavým člověkem - bohužel mi k tomu ještě hodně chybí.

Seznam rubrik