Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

hekp

6. 5. 2010 22:34
slepota

 Zřejmě trpíte slepotou, jinak by jste na dotyčném snímku zahlédl ruský tank a americký náklaďák ( řízený Rusy ). Nevidím důvod omlouvat se za zločiny spáchané ruskou soldateskou, byť se tam nějaký Čech nachomýtl.

0 0
možnosti
PH

hekp

6. 5. 2010 22:31
a

0 0
možnosti
S

Semper_2

6. 5. 2010 14:01
Cválím a ...

sohlasím R^;-)

0 0
možnosti
PH

petrph

6. 5. 2010 11:10
a opravdu je zrovna to co česká národ potřebuje??

Zrovna svědomí, neustálé omlouvání za chyby minulosti??A co třeba hrdost, asertivitu, schopnost  a odvahu stát si za svým rozhodnutím a říci, ano, udělali jsme to tehdy, z těch a těch důvodů, nebyli jsme ani horší ani lepší než němečtí civilsté na druhé straně (kteří, v podobných gardách přepadávali  a zabíjeli jak v Sudetech 1938, tak i předtím při pogromech na židy v Německu???

Není to omluva, ani výmluva, je to konstatování. TEČKA. Více netřeba. Samozřejmě, proč veřejnoprávní televize nám ukazuje, zrovna ve výročí osvobození naší republiky, jak jsme tehdy ubližovali Němcům, a jak se za to máme stydět, to se, z hlediska historického svědomí národa vysvětluje těžko.

0 0
možnosti
ML

marlow

6. 5. 2010 13:34
Re: a opravdu je zrovna to co česká národ potřebuje??

Hrdost, asertivitu, schopnost  a odvahu stát za mucenim a vrazdami civilistu? Jen proto ze tentokrat to delali Cesi a ne Nemci?

0 0
možnosti
ML

marlow

6. 5. 2010 10:50
Mluvite mi z duse

R^

0 0
možnosti
AA

Saša

6. 5. 2010 9:50
Na pravdě není nic špatného.

Kdo se bojí pravdy, kdo se snaží pravdu potlačovat a zamlčovat, ten vždy stojí na špatné straně a jeho činy vždy přinesou špatné ovoce.

0 0
možnosti
B

bullterrier.se.smeje@seznam.cz

6. 5. 2010 9:58
Re: Na pravdě není nic špatného.

Ale co je pravda? Je pravda, že byli po zásluze potrestáni a zabiti. Není již pravda, že se jednalo o vraždu. Byla to spravedlivá odplata na kolaborantovi.

0 0
možnosti
B

bullterrier.se.smeje@seznam.cz

6. 5. 2010 9:31
Trapný pokus vyvolat pocit viny

a současně provokace. Nic jiného v tom nevidím. Národ zahyne právě pokud se začne omlouvat i za příkoří na něm provedená. Já souhlasím s tím, že si Němci za to mohli sami a dokonce se podivuji nad tím, že jich bylo po skončení války tak málo popraveno. V podstatě 90% z nich kolaborovalo s nepřítelem a za to byl ve válečném stavu vždy trest smrti. Je vidět, že sudetoněmecký landsmanšaft penězi nešetří a našel i dnes hodně kolaborantů mezi námi, kteří jsou ochotní nás opět prodat. Prozatím se snaží právě o vyvolání pocitu viny. Doufám, že máme dost rozumu a nepodaří se jim to a vyvolají spíš opačné reakce.

0 0
možnosti
PH

petrph

6. 5. 2010 11:39
Re: Trapný pokus vyvolat pocit viny

Ono se to dá vysvětli právě odsunem. Neboli, právě proto, že jim byla přiznána německá právní příslušnost (tu získali ještě před válku když Němci obsadili Sudety a pak zbytek republiky - zdůrazňuju ještě před válkou (ta vypukla až napadením Polska), takže se stali vlastně legálně občany Německa.

Čili, jejich přečiny proti České republice za války nemusely být všechny posuzovány jako kolaborace s cizím státem - oni byli právnicky občany tohoto cizího státu.

No, a pak jsme je, jako příslušníky cizího státu po válce odsunuli...Bylo druhé řešení, je soudit jako naše občany, a pak by skutečně většina skončila na popravišti nebo v lágrech. O třetím  řešení, že se jím odpustí na na všechno se zapomene, asi v té době uvažoval málokdo. No a kdo z Němců měl kromě "pouhé kolaborace" toho na hříšku poněkud víc, tak šel ke zdi, to už si lidové soudy ohlídali.

0 0
možnosti
A

ac97c

6. 5. 2010 9:26
Veřejné sebemrskání pokrytců

Tyhle mravokárce snažící se neustále vzbuzovat pocity viny u Čechů nikdy nepochopím. To by se jako ještě po 70 letech měly i následující generace českého národa lkát za činy svých předchůdců, které skutečně nebyly bezdůvodně? A co jít ještě dál, třeba do středověku? Hrůzy co si musela generace Čechů  zažít za okupace nepřeji ani pokrytcům jako je autor. Ono se to dneska v klidu za počítačem moralizuje a hraje se na někoho lepšího ukazováním na vlastní národ, co? Rv

0 0
možnosti
RR

rezjir

6. 5. 2010 9:16
Vážené pane

je už to 70 let a fakt mi je v zásadě už dnes srdečně, kdo koho zapichoval. Já totiž nemohu vědět už, co ti tehdejší lidé citili, jejich emoce, jejich obavy,jejich strach. V každém případě vám doporučuji přečíst si od Jana Slávika Válečný deník historika.

My asi fakt nevíme roupami coby. Neumím si představit, respektive nestřel jsem se nikdy nikde při četbě dobového tisku, že by se lidé předešlých generací tak vášnivě zabývali tím, co se dělo před sedmdesáti lety.

0 0
možnosti