Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
M

martin13

16. 11. 2010 16:44
Některé záležitosti jsou dost zajímavé

třeba těch 23 soudců. U nás v podstatě k vynesení rozsudku stačí 2 lidé! Je to paradox, ale porota je sice ze 3 lidí, ale prakticky není znám případ, kdy by laický přísedící hlasoval jinak než profesionální soudce nebo dokonce přísedící přehlasovali soudce (museli by totiž zdůvodnit rozsudek - a na to nemají vzdělání). Totéž je v podstatě u odvolacího soudu, kde věc přednese soudce-zpravodaj, který jediný spis studoval!

0 0
možnosti
JS

Jenda41

16. 11. 2010 20:03
Re: Některé záležitosti jsou dost zajímavé

Je třeba si uvědomit, že Velká Rada soudila pouze velké případy. Ježíš se prohlašoval za Mesiáše, tedy Božího syna a to nemohl rozhodnout nějaký místní úředník. Šlo o věc celého národa, dokonce celého světa. Podle jejich představ měl Mesiáš vyhnat Římany a udělat z Židů v podstatě velmoc. Tedy se vše musela Velká Rada velmi důkladně prozkoumat a když došli k názoru, že Ježíš Mesiáš není, byl prostě velmi rychle zlikvidován  Neštítili se porušit všechny vyjmenované zásady..

0 0
možnosti
PH

petrph

16. 11. 2010 16:33
zvláštní je právě ten poslední odstavec

Že právě za těchto pravidel byl odsouzen Ježíš Kristus..

A nebo že by nejen on???? Ono opravdu stačí vzít do ruky Bibli a člověk ze dočte že právě v těch nejdůležitějších případech kdy se obvinění provinili proti Bohu nebo proti králi, tak se ani žádný soud nekonal, a následovala rovnou exekuce...:-)

0 0
možnosti
PH

petrph

16. 11. 2010 17:13
Re: zvláštní je právě ten poslední odstavec

Možná pro představu soudní řízení pod horou Sinaj

"Tu se Mojžíš postavil do brány tábora a zvolal: „Kdo je Hospodinův, ke mně!“ Seběhli se k němu všichni Léviovci. Řekl jim: „Toto praví Hospodin, Bůh Izraele: Všichni si připněte k boku meč, projděte táborem tam i zpět od brány k bráně a zabijte každý svého bratra, každý svého přítele, každý svého nejbližšího.Léviovci vykonali, co jim Mojžíš rozkázal; toho dne padlo z lidu na tři tisíce mužů....(Exodus, 32:26-28).

Máte někdo dojem že zde bylo použito některé z pravidel uvedených v článku???

0 0
možnosti
P

petrhajek.blog.idnes.cz

16. 11. 2010 16:04
zásady jsou to hezké...

ale myslím, že kdyby se soušasné vyložily, působily by podobně pozitivně.

Otázka je: skutečně se všechny takto dodržovaly?

A k bodu 15- pokud byl proces zmanipulován, není problém se i dohodnout, kdo bude hlasovat proti. To už je na tom to nejmenší. A naopak - dokážu si představit situaci, kdy by všichni byli jednomyslně por vinu - a byla to pravda :-)

0 0
možnosti
JS

Jenda41

16. 11. 2010 16:17
Re: zásady jsou to hezké...

Pane Hájek, čekal jsem, kdo si toho všimne. Sám v tom nemám plné jasno. Ale jednak ta sezení byla veřejná a pak soudci byli rabíni, čili vykladači Božího zákona. Pokud by se přišlo na nějakou manipulaci či nepravdu, byli by znemožněni a prakticky vyřazeni ze společnosti. Tehdy morální bezúhonnost ještě něco znamenala. My automaticky počítáme s tím, že lidé lžou a švindlují, ale u rabínů to tak nebylo. Aspon si to myslím. Pozdrav. J. Stifter

0 0
možnosti
OR

oskie98

16. 11. 2010 15:47
Slovo do pranice

"Každý může sám vzít do ruky Bibli a zkoumat, kde všude židovská Rada jednala nelegálně. Je to velmi zajímavé." - Novy Zakon byl formulovan s urcitym teologickym zamerem. Neni logictejsi (a jednodussi) vysvetleni, ze prave odchylky od zidovskych zakonu mohou svedcit o tom, ze se to tak neudalo? ;-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 114
  • Celková karma 36,04
  • Průměrná čtenost 1329x
Jsem věřící křestan. Mám rád lidi a chtěl bych se stát trpělivým a laskavým člověkem - bohužel mi k tomu ještě hodně chybí.

Seznam rubrik