Řečtí šikulkové a jejich šlamastika

Před pár lety jsme s manželkou jezdili po Krétě. Je to nádherný ostrov, ale zarazilo nás množství nedokončených staveb. Stojí tam spousta domků, ve kterých se normálně bydlí, ale nemají střechu. Místo střechy je betonová plocha, ze které trčí betonářské dráty nebo tam dokonce stojí několik betonových sloupků. Dole se spokojeně bydlí, ale nahoře je staveniště.

Dost to hyzdí krajinu, takže jsme se jednou zeptali řecké rodiny, u které jsme právě bydleli, proč to tak je. Pozvali nás na vynikající kafe – Řekové jsou totiž strašně pohostinní - a pak nám s lišáckým úsměvěm vysvětlili, že to je kvůli daním. Pokud totiž domek není dostavěn, neplatí se z něj žádná dan. Proto velká část Řeků nechá dům záměrně nedostavěný, aby nemuseli nic platit. Případně je to celé kamufláž. Už ani nechtějí dál stavět, ale tváří se, že jim chybí ještě jedno patro, které dostaví, jakmile budou mít peníze. To se táhne léta a stát nedostane nic. Prostě šikulkové.

Další takovou věcí je spousta zdravých, kteří berou invalidní důchod. Doktor napíše povtrzení, pak to proběhne úřady a je vystaráno. To prý je v Řecku docela běžné.

Takových věcí bude mnohem víc. Spousta prací se dělá načerno, stejně jako v Italii a stát z toho nevidí ani cent.

Čili si do té současné šlamastiky pomohli sami. Jak má existovat stát, který trvale vydává víc než přijímá. Jenže jak z toho ven. Ono je snadné předepsat jim pár čísel, která musí splnit, ale jak, to už jim nikdo neporadí. Prý musí ze státní správy propustit asi 400.000 úředníků.  Z 1.000.000 musí jít dolů na 600.000, tak jsem to četl. Jenže, kde ti lidé vezmou práci? Těžko chtít na ouřadovi, aby dělal třeba instalatéra nebo truhláře. Ted jim stát dává peníze coby mzdu, pak jim to bude dávat jako příspěvek v nezaměstnanosti, takže se nezmění vůbec nic, nebo jen velmi málo. A jaké nepokoje to může přinést, to už, zdá se, nikoho nezajímá.

Stejně tomu nerozumím. Píše se, že Řecko musí asi do dvou týdnů dostat peníze, jinak by nemohlo zaplatit úroky věřitelům. Tedy ty peníze nedostanou Řekové, ale jejich věřitelé. Evropa se má skládat na to, aby neprodělaly banky, které chtěly vydělat, a půjčovaly peníze úplně hloupě.

Takže ted ty banky dostanou svoje úroky, ale Řecku se nepomohlo ani trochu. A já se ptám, kdy je splatný termín pro příští úroky.

Autor: Jan Stifter | pátek 30.4.2010 14:25 | karma článku: 26,15 | přečteno: 1640x
  • Další články autora

Jan Stifter

S von Leyen asi až na úplné dno

3.4.2024 v 18:21 | Karma: 36,94

Jan Stifter

Gaza – rozstřílená nemocnice

2.4.2024 v 17:30 | Karma: 35,14

Jan Stifter

Svoboda slova? Ano, ale ...

29.12.2023 v 17:42 | Karma: 18,37

Jan Stifter

Volby a krajané v cizině

13.12.2023 v 16:22 | Karma: 35,46

Jan Stifter

Blog pana Kurase o odbankování

5.8.2023 v 16:17 | Karma: 23,58