Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
G

Gmur

18. 8. 2010 9:27
karma

nejen ze byl Prorok pri zapisovani bez vule a asi v bezvedomi, nejlepsi je ze byl negramotny. A to zajimave nakonec, Koran neni napsan arabsky ale syro-aramejsky. To co se pak, doslova, postoleti prekladalo je plne chyb,nelogicnosti a omylu.

0 0
možnosti
ML

Niktor

18. 8. 2010 12:18
Re: karma

Odkud berete, že je napsaný syro-aramejsky?

0 0
možnosti
ML

Niktor

17. 8. 2010 21:56
Ach jo ...

Autore , učení se celého Koránu nazpaměť svůj smysl má, či spíš může mít. Jde o to, že Korán není klasickou knihou s nějakou logickou strukturou, ale zpětným zápisem mnoha různých Božích zjevení, které od sebe dělily celé roky. Jednomu tématu se tak psaný Korán věnuje na mnoha stránkách třeba jen po jednom verši - pro pochopení sdělení Koránu je tedy de facto nutné znát celý jeho text a ne jen jeho části. Je také dobré si připomenout, že tradice memorování Koránu pochází z Mohamedovy doby - než byl Korán sepsán do písemné podoby, museli si muslimové jednotlivá zjevení pamatovat, aby se uchovala. V současnosti se učí Korán nazpamět hlavně různí zájemci o studium islámské teologie, takže u nich ani nelze moc předpokládát, že by jeho textu nerozuměli. To je, hádám, jen vaše domněnka. A doktrína přizpůsobování božích zákonů aktuálním potřebám v islámu existuje, ne že je zakázaná. Co se výkladu Bible  týče - není to u katolíků náhodou tak, že se věří v to, co hlásá církev? :)

0 0
možnosti

Dr No

17. 8. 2010 23:50
Re: Ach jo ...

Korán není zápisem různých Božích zjevení. Je zápisem různých Mohamedových výroků, které on vydával za boží zjevení a vytvářel si tak pozici neotřesitelné autority ve své soukromé sektě. Pro velký úspěch v tom pokračovali i jeho následovníci a dovedli Islám do dnešní podoby, kdy vymývá mozky stamilionů lidí poskytuje neotřesitelné postavení desetitisícům chytráků, kteří se vydávají za "náboženské autority"

0 0
možnosti
G

Gašpo

17. 8. 2010 15:18
Prečo sa to bojíme pomenovať pravdivo?

Z muslimov samozrejme tiež niečo "vypadlo". Ale vzhľadom na ich počet je to žalostne málo. Je to ideológia "papouškování" a slepého plnenia príkazov. Poviem kľudne aj to, že na to nie sú od prírody "vybavený". Sú to viac bojovníci než myslitelia. Súčasná západná civilizácia dosť stojí na rozumových schopnostiach, predpokladoch sa v tejto "džungli" o seba postarať.

Premieta sa to všade a vnímajú to dobre aj ONI. A to prináša obrovský KOMPLEX MENEJCENNOSTI a ešte silnejšie upínanie sa na poučky a zjednodušený nalajnovaný život podľa koránu. Týmto komplexom trpia samozrejme aj niektorí naši ľudia, tí sa zase zoskupujú do všelijakých extrémistických gangov a podobne. Tento komplex je určite aj hlavná príčina konvertovania českých i slovenských žien, čo je obzvlášť smutné.

0 0
možnosti
PC

proxima centauri

17. 8. 2010 16:32
Re: Prečo sa to bojíme pomenovať pravdivo?

R^

0 0
možnosti
KS

Tuubeen

17. 8. 2010 14:49
Teorie má mezeru:

většina světového muslimstva neumí arabsky vůbec, nebo jen velmi málo. Proto je pro ně Korán něco jako píseň, ale přesný náboženský smysl v něm hledat nemohou, stejně jako jim uniká ta "krása nepřesné poetické formy", které statiku myšlení kladete za vinu.

A že v posledních staletích z muslimského světa nepřišel žádný přínos vědě? A za co dostal Nobelovu cenu Mohammad Abdus Salam, Ahmed Zewail, Muhammad Yunus? Můžete popírat význam objevů Salimazzana Sidiquiho, kryobiologa Mehmeda Tonera a dalších tisíců vědců působících na všech polích lidských činností? 8-o

0 0
možnosti
SS

albertan_bear

17. 8. 2010 15:43
Re: Teorie má mezeru:

S temi nobelovkami jste si nabehla - skuste si vygooglit nebo i jinde najit pocet nobelovek co ziskali lide zidovskeho puvodu (cca 15-20 mil) a kolik ziskali muslimove  (cca 1300 az 1600 mil) ...;-D

0 0
možnosti
AY

proctonejde

17. 8. 2010 14:22
No jak kteri

ne vsichni muslimove slepe nasleduji co jim nejaky immam vtluce do hlavy..... a take bych nerekla, ze z islamu nevzesel zadny vyznamny vedec..... :-P zkuste se zamerit na zlatou eru islamskou a zjistite, ze z te doby stale hodne lidi cerpa znalosti, ktere byli objasneny ci jen nacrtnuty...... do toho, problem je, ze hodne tech co bylo obdareno rozumem a logikou, a dovolili si poukazat na to, ze v Koranu to tak naprosto jasne neni, tedy zpochybnit nektere hadisy a nebo take jen lide kteri se zabejvali pouze Koranem tzv. Koraniste byli zlikvidovani islamofasistama protoze se bali, ze prijdou o svou moc.....  

0 0
možnosti
GMV

Glock Mark VII..

17. 8. 2010 15:06
Re: No jak kteri

křesťané i judaisté už provedli odluku státu od církve, muslimové jen občas (Turecko, Indonésie), v kritických oblastech ale nikoliv.

0 0
možnosti
GMV

Glock Mark VII..

17. 8. 2010 13:56
hmmm

Jak byste vysvětlil takovou věc jako je architektura? Ono se stačí podívat na velké mešity postavené před několika sty lety ... to je také projev myšlenkové strnulosti? Já bych vůbec neřekl, středověká a novověká architektura jsou jedněmi z nejsložitějších a intelektuálně nejnáročnějších činností v dané době.

Anebo si zajeďte do Granady ...do Alhambry ... to není výplod myšlenkové strnulosti těch, co takové stavby navrhovali nebo stavěli.

0 0
možnosti
GMV

Glock Mark VII..

17. 8. 2010 14:01
Re: hmmm

Tím chci říci, že muslimové mají šanci se rozvíjet pouze v některých oblastech, jiné mají kvůli náboženství vpodstatě rigidní formu (jak jste tady uváděl).

.

Já bych to viděl jako souboj kultur a náboženství a v něm jde v podstatě o to, zda židovskokřesťanské vnímání světa (bible je pro obě náboženství úhelným kamenem, tj obé spojuje více než je rozděluje) dokáže svým příkladem a tolerancí "rozpustit" tradiční muslimskou náboženskou rigidnost dříve než tato rigidnost zničí křesťanství.

0 0
možnosti
PH

petrph

17. 8. 2010 13:44
no a to je dobře nebo špatně

Tedy že dnešní křesťan smí aplikovat slovo Boží na svou situaci a morálně se sám rozhodnout, kdežto muslim musí příjmout rozhodnutí svého imáma?? Tak to asi obdivovatelky islámu i tady na blogu moc nepotěšíte...

0 0
možnosti
JS

Jenda41

17. 8. 2010 13:47
Re: no a to je dobře nebo špatně

Dneska jsem nechtěl řešit, zda je to dobré nebo špatné. Zajímal jsem se pouze tím, jaký to má vliv na myšlení. Víte, dlouhé blogy nikdo nečte - soudím podle sebe. :-)

0 0
možnosti
LH

zdeseny obcan

17. 8. 2010 13:43
prorok nezapisoval, byl analfabet

a na zapisovani mel pisare.

0 0
možnosti
JS

Jenda41

17. 8. 2010 13:52
Re: prorok nezapisoval, byl analfabet

Děkuji, správně. Archanděl Gabriel mu to prý napsal do srdce a on to pak recitoval písařům, kteří to zapsali. Proto se prý korán jmenuje "recitace". To mám z wikipedie.

0 0
možnosti
JT

killy

17. 8. 2010 13:39
Jj. Pane Stiftere. Hezky jste to popsal.

Úplně ve mě hrklo, když mě napadlo, že podobnej přístup k životu mají naši Romové. Taky z nich nic za 500 let nevypadlo !

0 0
možnosti
JT

killy

17. 8. 2010 13:41
A představa, že by ještě konvertovali... ! ..... :-(

0 0
možnosti
  • Počet článků 114
  • Celková karma 36,04
  • Průměrná čtenost 1329x
Jsem věřící křestan. Mám rád lidi a chtěl bych se stát trpělivým a laskavým člověkem - bohužel mi k tomu ještě hodně chybí.

Seznam rubrik