Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MTG

Mind The Gap

12. 5. 2011 22:27
point of no return

vynikajici clanek, zdravim do Svycarska R^

0 0
možnosti
PH

petrph

12. 5. 2011 18:48
jaká jistota?

To je ten problém.Protože, Řecko není firma která ohlásí bankrot a šlus. Státní bankrot vypadá jinak.Státní dluhy se odepíšou, hned se napůjčí  další - přes MMF,Světovou banku. Ty sice budou mít nějaké tvrdé požadavky,jenže ty už se měly plnit nyní při půjčkách z EU, a buď se to neudělalo, nebo nestačilo. Devalvovat měnu nemůžou,antož  žádnou vlastní nemají.Museli by vytvořit nějakou novou,něčím podloženou,mezinárodně uznánou.a proč by jí někdo uznával a přijímal, když začne okamžitě astronomicky  devalvovat.

Každopádně (ne)jistota není pouze ekonomická,ale politická. V čele Řecka nejsou ani soukromí majitelé,kteří by o ně při bankrotu "přišli ale "jen" demokraticky zvolená vláda,vznikající z populisticky vedených voleb.Padne jedna, zvolí se jiná a bude stát před stejnými problémy.Pokud bude příliš tvrdá, zase padne.A pak už se třeba nedohodnou na žádné.Bezvládí,anarchie,růst extrémismu, v ulicích tanky. Směr Tunis, Libye, Sýrie.To asi není ta vysněná uvolňující jistota

0 0
možnosti
JR

janulator

12. 5. 2011 16:04
Kdybych já byl Řekem

tak se budu snažit vybudit hodně lidí, aby organizovali petice, demonstrace a jiné nátlakové akce za okamžité opuštění Eurozóny. Návrat k národní měně by jednak rekvalifikoval dluhy, protože kurz podle kterého by se dluh splácel by stanovila moje (Řecká)centrální banka a ne nějaký bankéř z Bruselu, Berlína, či Paříže (spekulanti - angličtí, němečtí a francouzští bankéři - by sice zaplakali) zlevnily by se ale jak řecké služby a zboží, ale i výroba a to by v celkem krátkém období pomohlo nastartovat ekonomiku. Turisté by se díky nízkým cenám v hotelových a doprovodných službách vrátili pod teplé Řecké slunce, řečtí hoteliéři a baroví hochštapleři, kteří si říkají barmani, či číšníci, by přestali machrovat..turisté by se hned cítili dobře a do Řecka by se vraceli. Jimi utracené EURA by se proměňovaly za národní měnu a tak by EURA do země přicházely místo aby se vydávaly za úroky z dluhů (na splácení jistiny si Řecko nikdy vydělat nemůže)

0 0
možnosti
VH

Stará kára

12. 5. 2011 16:33
Re: Kdybych já byl Řekem

Maličkost: ten dluh je v €.  Takže se musí v € splatit.  Nikoliv v drachmách. A zač koupíte € řekne prodávající, nikoliv banka.  V ostatním souhlasím  (ovšem ta láce pro  zahraniční turisty je vykoupena drahým € při jeho nákupu).

0 0
možnosti
VH

Stará kára

12. 5. 2011 15:52
Ten bod nenávratu už byl

Byl v okamžiku, kdy Řecku začla pomáhat Unie.  Protože podmínky půjček na volném trhu by byly neúnosné. V tom okamžiku bylo Řecko pod vodou. Teď už ho drží jen pontony, která stejně další náklad neunesou.

PS: "Ideálně" by Řecko mělo pořád mít (po škrtech) roční schodek 7 ÷ 8 % HDP. To nelze do nekonečna.

Závěr: Ř e c k o   u ž     z u g r u n d     j e.  Nebo    d o w n  - jak chcete.

0 0
možnosti
JC

Jarcho

12. 5. 2011 14:15
Spolehlivé valuty?

Která měna dnes může být spolehlivá jako nástroj tasaurace?

Nevím.

Snad jüan.

Možná rubl.

???

0 0
možnosti