Bude lépe? Asi ne.

Stačí zběžně číst zprávy a sem tam nějaký komentář, aby si člověk udělal obraz o české politice. Není to obraz pěkný, ale pojd’me trochu hlouběji. Politika přece není to hlavní, jde o stav české společnosti.  

Pokud by společnost byla morálně v pořádku, nebyl by přece problém najít slušné a poctivé politiky, kteří by potom dělali slušnou a pro všechny přijatelnou politiku. Jestliže takoví politici nejsou, je to svědectví o mravním rozpadu společnosti. Proč tomu tak je? Nabízí se jedna souvislost.

Mnoho blogerů už tady na iDnes prohlašovalo, že český národ je nejatheističtější národ Evropy. Občas jsem měl dojem, že autor to píše dokonce s určitou hrdostí, jak daleko to už český národ dotáhl.

Pokud to skutečně je pravda, pak se nelze divit morálnímu propadu. V knize Izaiášově  (to je v Bibli – asi uprostřed) se několikrát vyskytuje výrok: « Nebudou míti pokoj bezbožní. » Slovem pokoj – šalom – se při tom míní mnohem víc než jak my tomu dnes rozumíme. Znamená to život v harmonii, ve spravedlnosti, v pohodě. Prostě vztahy mezi lidmi jsou v pořádku, lze si důvěřovat, lidé si navzájem pomáhají, nezávidí si a přejí naopak jeden druhému dobré. To je pokoj podle Bible - přesně to, co by většina z nás chtěla.

Pán Bůh tímto výrokem ale varuje : Nemůžete mít pokoj, to jest spravedlnost, pohodu a pravdu, pokud chcete být bezbožní – tedy žít bez Boha.

Je jasné, že víru v Boha či úctu k němu nelze nikomu vnutit, jako to dělala církev ve sředověku. Každý člověk musí vždycky mít právo rozhodnout se zcela svobodně podle vlastní vůle. Ale každý také nese důsledky svého rozhodnutí. Bůh nikoho k ničemu nenutí, pouze říká: « Nebudou míti pokoj bezbožní. »

Abychom přezkoušeli, zda tento výrok je pravdivý, stačí se podívat, jakou cestu urazil « nejatheističtější národ Evropy » za těch pár let od roku 1989. Jak nadějně to všechno začalo. A dneska? Je z toho tak trochu smutno.

Kdo chce vidět, ten může prohlédnout. Boží slovo totiž platí. Ale pokud národ vědomě zůstane atheistický, vsadím se, že změna k lepšímu asi těžko nastane. Je to škoda, přál bych všem, aby mohli žít v pravém pokoji.

Autor: Jan Stifter | pátek 9.11.2012 17:10 | karma článku: 14,07 | přečteno: 905x
  • Další články autora

Jan Stifter

S von Leyen asi až na úplné dno

3.4.2024 v 18:21 | Karma: 36,94

Jan Stifter

Gaza – rozstřílená nemocnice

2.4.2024 v 17:30 | Karma: 35,14

Jan Stifter

Svoboda slova? Ano, ale ...

29.12.2023 v 17:42 | Karma: 18,37

Jan Stifter

Volby a krajané v cizině

13.12.2023 v 16:22 | Karma: 35,46

Jan Stifter

Blog pana Kurase o odbankování

5.8.2023 v 16:17 | Karma: 23,58