Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

pakoss

15. 2. 2011 14:08
Copak jste zač? Jehovista? Protestant?

Vážený pane,

katolická církev dobře ví co dělá.

neraďte jí,  buďte si jistý, že bez vašich pseudoúvah se obejde....

Nechte katolíky na pokoji, pokud vám nevyhovují.....:-)

0 0
možnosti
I

IoannesBaptist

14. 2. 2011 22:37
Chudáci tátové,

a jak že se jim smí podle vašeho praštěného výkladu Bible vlastně říkat? No, ještě hůř na tom budou podle vás asi všichni učitelé (hned následující verš). Tak to dopadá, když si někdo pro písmenka nevidí na špičku nosu. Ostatně myslím, že mezi pojmenováním "otec" a "Svatý otec" je přibližně takový rozdíl, jako mezi demokracií a lidovou demokracií ;-)

0 0
možnosti
MN

Marek N

14. 2. 2011 13:03
Proč hledat chyby a rozpory?

Proč se urážíte nad chováním katolické církve? Oni přece chtějí pouze ocenit život a dílo tohoto papeže, uznat, že již za svého života dosáhl svatosti. Proč se za každou cenu snažíte najít v tomto díle rozpory a chyby místo toho aby jste spíše zkoumal sám sebe a své skutky.

Nechováte se spíše jako farizeové před dvěma tisíci lety? Oni také stále hledali chyby u druhých, slovíčkařili a nehleděli na skutečný úmysl. Nemyslíte, že moudrost je ospravedlněna svými skutky? Nemyslíte, že je lépe konat dobré skutky než odsuzovat dílo druhých. Bůh přece zpytuje pohnutky a ne subjektivní pohledy druhých lidí.

0 0
možnosti
AK

Alka.24

14. 2. 2011 13:05
Re: Proč hledat chyby a rozpory?

R^

0 0
možnosti
PH

petrph

14. 2. 2011 12:55
pár slov k Janu nepomuckému

I když jsem knihu " Svědci a kacíři" nečetl,Jan z Pomuku skutečně existoval jako doložená historická postava.Za vlády prchlivého Václava IV byl zajat a vyslýchán, a při tomto výslechu  zemřel.Určitě nebyl zpovědníkem královny a Václav IV z něj  osobně nepáčil její důvěrná tajemství.Dá se spíše říci,že jeho  prohřešky byly ekonomického a právního charakteru.Moderní pojem tunelování byl znám i ve středověku.

Až dlouho po jeho smrti, jako potřebná reakce katolicismu u nás na vzrůst husitského hnutí, začala vznikat jeho legenda,jak o zpovědníkovi královny, tak o dalších zázracích s nám spojených což nakonec vedlo k jeho kanonizaci.

Jeho rozštěpení provedl nešťastně nepříliš spolehlivý Hájek z Libočan,který v  roce 1541 ve své kronice náhle jmenuje Jany dva-Jana z Pomuku a Jana Nepomuckého,kteří snad měli být oba utopeni.Takže v příštích obdobích i při připisováni zázraků se používala střídavě obě jména.Zda to byli skutečně 2 různí lidé, a nebo se spletl už  Hájek,už se asi nedozvíme

0 0
možnosti
JS

Jenda41

14. 2. 2011 13:00
Re: pár slov k Janu nepomuckému

Děkuji, to o Janovi z Pomuku znám, skutešně žil, prof Baroš o něm píše. Ale o Hájkově rozdělení na dvě osoby jsem nevěděl.

0 0
možnosti
S

Slepý.Masér

14. 2. 2011 12:53
Katolíci

Modloslužebníci, co se vzpírají ježíšovu učení. Nic jiného nejsou.

0 0
možnosti
PJ

Polička

14. 2. 2011 12:44
ŠKODA, ŽE NECHCETE VĚDĚT

Váš článek mohl být jiný.

0 0
možnosti
PJ

Polička

14. 2. 2011 12:47
Re: ŠKODA, ŽE NECHCETE VĚDĚT

Jinak mě je smutno z toho, kyž se ta hrstka křesťanů, kterých v Evropě je, dohaduje o prkotinách, zatímco u bran (i  uvnitř) našeho kontinentu se chechtá muslim.

0 0
možnosti
RJH

Rob J.H.

14. 2. 2011 12:42
pěkné -

- podal jste dobře formulovaný protestantský pohled na problém svatých a úcty k nim, zcela souhlasím. Jenom k tomu Nepomuckému - zkuste zase třeba knihu katolického historika J. V. Polce - docela zajímavou argumentací vrací do vážného historického bádání i dávno odepsané momenty tradičního Nepomuckého příběhu. Kdysi jsem se mi v rozhovoru zmínil o tom, že rukopis četl i F. M. Bartoš nedlouho před svou smrtí a i jeho to značně zaujalo.

0 0
možnosti
J

jendazmoravy

14. 2. 2011 11:00
Ten úvod je nádherný

Autore, sám sebe jste charakterizoval v prvním odstavci: Nic o tom nevíte, najít informace se Vám nechce, ale přesto napíšete blog.

Kdybyste byl studentem VŠ, tak Vám řeknu, ať si prvně naštudujete a pak kecáte.

0 0
možnosti
JS

Jenda41

14. 2. 2011 11:44
Re: Ten úvod je nádherný

Děkuji za příspěvek. Blog se nezabývá "zázrakem" samým, nýbrž něčím úplně jiným. Někdy je dobré dočíst až do konce a teprve pak se vyjádřit. Zmíněná jeptiška se modlila o uzdravení k papeži - tedy k člověku!!! To je tak strašlivá pověra, že o tom ani nechci psát.

0 0
možnosti