Jak je tohle možné?!

Nově zvolený lidový prezident Miloš Zeman ná neuvěřitelný bordel v penězích. Nikoli ve vlastních, ale v těch, které by na transparentním účtu měly jasně a především transparentně ukazovat, kdo a jakou částkou na jeho kampaň přispěl. Mají snad nesrovnalosti na účtu zakrýt identitu některých sponzorů? Stydí se snad Miloš Zeman za některé dárce? Nebo by jména dárců mohla vyvolat nepříjemné otázky?

Na transparentním účtu Miloše Zemana je k dnešnímu dni zůstatek 494.046,52 CZK. Na doplacení faktur schází ještě 18 milionů. Tento údaj vychází z předpokladu, že šéf Zemanova volebního týmu Vratislav Mynář odhadl náklady na kampaň na 30 milionů, ale z účtu odešlo necelých 12 milionů. Vzhledem k tomu, že na účtě je necelý půl milion, dost peněz schází. 

Označení takového účtu transparentním je s ohledem na výše zmíněné údaje výsměchem. Mynář argumentuje tím, že prostředky vynaložené na kampaň budou uhrazeny z přislíbených peněz. Jména dárců se tak bohužel dozvíme až dlouho po volbách. Bude to italská mafie, Kreml, Společnost přátel Sovětského svazu nebo snad pochybní podnikatelé? Těžko říct, ale zjistíme to až v okamžiku, kdy už s tím  nepůjde nic dělat. Chytře vymyšleno, povedená šloufovina. 

Ředitel Transparency International David Ondráčka k tomu dodal:"Dovedu si představit, že po volbách přijdou faktury. Ale že by po volbách začaly přicházet významné dary, to je nevídané. Pokud se sponzory dozvíte až po volbě, je to k ničemu. Považuji to za výsměch veřejnosti a veřejné kontrole."

To je povedený začátek prezidentské kariéry. Ani nechci domýšlet, komu všemu je Zeman díky štědrým darům zavázaný. A vzhledem k tomu, jakým způsobem si vysvětluje pojem "transparentní", bude pro veřejnost velmi obtížné odhalit Zemanovy protislužby. Doufám, že především novináři budou lidového prezidenta velmi pozorně sledovat a že věci, které případně objeví, nenechají veřejnost klidnou. Skutečně se nechci dočkat toho, že budu žít v republice putinovského typu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Štěpán Mareček | úterý 5.2.2013 12:33 | karma článku: 19,87 | přečteno: 888x
  • Další články autora

Štěpán Mareček

Proč omilostnit vraha

12.5.2017 v 23:55 | Karma: 19,57

Štěpán Mareček

Klikař Putin

15.11.2015 v 22:38 | Karma: 15,38