Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Duchovní cesta asi nebude stačit, snad jen u výjimek. Vegetariánem člověk buď je, nebo není. To je jeho psychická neboli genetická vlastnost. Něco jiného je, když byla nouze o maso. Maso ale bylo hlavní potravou člověka již od pravěku.

1 0
možnosti
PB

Já myslím, že člověk který chce se stát skutečným vegetariánem tak nemůže učinit kvůli svému zdraví, ale s pochopení sounáležitosti se vším živým. A také s pochopením toho, že člověk na rozdíl třeba od lva již není dravec, jeho tělo není přizpůsobeno k pojídání masa.

1 3
možnosti
JZ

To je hloupost, že není přizpůsobeno.

A sounáležitost se vším živým nechápou právě vegetariání. To živé je na světě kvůli potravnímu řetězci, ne kvůli mazlení. Příroda je naštěstí praktická a nevymýšlí kraviny, jako někteří...

4 1
možnosti
MZ

M10i28r90e19k 42Z36i52k32a

27. 2. 2015 9:43

I ten salatek a mrkvicka musi zemrit, abyste se najedli!

Jezte kameni!!!

1 0
možnosti
JN

Copak salátek, ten už si na tom světě svoje užil, a za pár dní by stejně zvadl a uhynul.  Mnohem větší zvěrstvo je konzumace naklíčeného obilí.  Tolik zárodků nového života.

1 0
možnosti
MN

Nic ve zlém, já jsem vírou pohan a rozhodně mne má víra nesměřuje na vegetariánství. Ostatně žádná duchovní cesta vedoucí z Evropy nesměřuje k vegetariánství. A myslím, že byste k vegetariánství nepřemluvil ani indiánské kmeny žijící na území dnešních USA a Kanady. Všechno to byli hlavně lovci. Ale chápu, že vegetariánství je dnes móda, tak se prostě musí naroubovat kamkoliv. Jenže člověk NENÍ býložravec. Je všežravec. Dcera mé neteře byla svým fanatickým vegetariánským otce vedena (nucena) k vegetariánství a za stav jejího tělíčka by se nemusel stydět ani Rudolf Höess, který velel  koncentračním táboře Osvětim. 

Jen ne napadla jedna taková věc. Našel jsem řadu vegetariánských publikací, kde bylo tvrdě útočeno na "masotariány". Byly jsme označováni za odpad společnosti, duchovně nevyzrálé bytosti, vrahy, agresivní poloopice a tak podobně. Od mírumilovných vegetariánů dost zvláštní. Ale řekl bych, že to bude způsobeno nedostatkem živočišné bílkoviny, vlákniny a hlavně uzeného bůčku.;-)

3 1
možnosti
JN

To máte z toho, že se snažíte ideologické brožurky brát vážně. 

Je celkem známa skutečnost, že Adolf Hitler i J.V. Stalin byli vegetariáni.

1 0
možnosti
JZ

Když si představím, o kolik chutí vegetariáni přicházejí... udělá se mi smutno a jdu se najíst.

2 1
možnosti
Foto

I68v30o 97C95i21l96i58c92h

27. 2. 2015 17:20

Díky vegetariánům zbude víc masa pro nás R^

0 0
možnosti
Foto

Občas si vegetariánský den udělám taky, díky za článek.

0 0
možnosti
Foto

už nejenom kvůli tomu, že se strava změnila za posledních sto let opravdu výrazně, ale naši předci přece měli maso jednou za týden...

0 0
možnosti
SB

Já jsem vegán, tady na rozdíl od vegetariánů odmítám nejen maso, kvůli němuž musí zvířata umírat, nýbrž i mléko, mléčné výrobky a vejce, kvůli nimž umírat nemusejí. Nikoli z morálních důvodů, nýbrž ze zdravotních. Měl jsem vysokou hladinu cholesterolu a přechod  vegánskou stravu to stoprocentně vyřešil a nyní mám v pořádku jako cholesterol, tak i krevní tlak.

A když se mě někdo ptá, jak to dělám, tak odpovím jinak, než tady píše pan autor: Má odpověď je: Čočka. Denně si dám čočku a po masu ani nezatoužím. Doporučuji však červenou čočku místo hnědé. Má řadu výhod, například i tu, že se nemusí předem namáčet.

A vegánství má ještě jednu výhodu. Sice to není důvod, proč jsem vegánem, ale ta výhoda je s tím spojena zcela spontánně a přijde sama od sebe: ušetří se tím dost peněz, protože čočka je levnější než živočišné produkty.

1 0
možnosti
Foto

Měl jsem jednoho známého, byl také vegan - prý exitují i takové extrémy, že čekají, až ovoce spadne na zem - sami nic netrhají - nazývají se fruktariáni (nebo tak nějak).

0 0
možnosti
Foto

Konečně se to vysvětlilo! Tady se už pod minulými články diskutovalo o tom, čím je zapříčiněn styl Vašich článků - a on je to nedostatek masa. Raději si preventivně hned pojedu koupit kus prorostlého čuněte.

2 0
možnosti
JN

Pokud jde o stravovací návyky nemám proti vegetariánům nejmenších námitek, ikdyž některá "vědecká" zdůvodnění mi připadají úsměvná.

Ale když se opakovaně dočítám, že cítíte potřebu tak elementárně materiální záležitosti, jako je jídlo a jeho příprava, přikládat zásadní duchovní význam, pak je váš skutečný duchovní život asi hodně chudý.

3 1
možnosti
  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 591x
Jsem pozorovatel a zajímám se o historii a věci kolem sebe. Ještě dodávám, že jsem Slovák, češtinu jsem nikdy nestudoval, proto prosím, omluvte případné gramatické nebo stylistické chyby.

Seznam rubrik