Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IL

Pokud chceš psa bít, hul si vždycky najdeš. Kdo držel hůl? Studentka i profesor, oba se mlátili navzájem a přitom stačilo tak málo, na poslední otázku odpovědět. Nelze říci o celé starší generaci, že je lidštější a také nelze zatracovat celou mladou generaci. Najít důvod proč se v názorech rozchází stará generace s mladou generací. Ona ta otázka zase až tak pitomá nebyla, záleželo na přístupu k ní.:-)

2 0
možnosti
Foto

Nevím, zda se to opravdu stalo nebo jde jen o literární fikci. Pokud se to ale takto stalo, pak prohrály obě strany - vyučující, který nedokáže obhájit a zdůvodnit výběr otázky, ale i studentka, která reagovala neadekvátně. I když má člověk pravdu, neměl by ztratit svou tvář....

Blog je v podstatě o dvou problémech - o výhodách či nevýhodách socialismu, ale především o tzv. "generation gap". A tak stejně jako jsme my nebrali názory starší generace, tak se podobně chová dnešní generace k nám. Není to nic, co by nás mělo nervovat.

Přesto si troufnu tvrdit, že jsme měli mnohem větší respekt k učitelům. Možná i proto, že by si jen málokterý rodič dovolil jít stěžovat do školy. Když měl někdo pětky, tak se to nezdůvodňovalo dislexií, disgrafií, diskalkulií či hypraktivitou, ale byl prostě méně chápavý nebo zlobivý - a tak propadl. Neexistovali žádní pedagogičtí asistenti, i když nezpochybňuji jejich smysl, jen jich asi nemusí být tolik...

Přidám ještě jeden vtipný příběh, který jsem někde četl - jeden mladík si dobíral staršího člověka, že nedokáže držet krok s moderními technologiemi dnešní doby, protože mladí ovládají internety, mobily a další IT vymoženosti. Ten starší člověk se na chvilku zamyslel a pak mu řekl: "Aby vy jste mohli ovládat nejmodernější techniku, tak jí musela vymyslet naše generace. A co jste vymysleli vy?".

Za téma i samotný blog karma R^:-)

2 0
možnosti

Dobré :-) Ale co myslíte, napíšete ve svém důchodovém věku blog s opačnou polaritou nebo ne? Ono je to v tomhle mezi generacemi pořád stejné. Kupodivu po věky věků.:-)

2 0
možnosti
KS

Názory člověka se neustále mění, ale i když si uvědomuju, že generace, která přijde po mně, bude možná ještě víc závislejší na elektronice, než je teď ta naše, pořád tu budou jedinci, kteří se o Zemi postarají.:-)

Až budu stará babka, kouknu se na tento komentář a uvidím, zda s ním budu stále souhlasit. Dám si to jako připomenutí na mobil.;-D

1 0
možnosti
MB

Jak pravil Benetka - "Nelíbí se mi především, že naše střední škola vychovává učené mloky. ‚Mloku, nadři letopočty, zpaměti slovíčka, poučky a pravidla a budeš uznán dospělým.’ Myslícímu člověku je z toho špatně - "Škola základ života", 1938

Oslovil jsem rodiče. Proč se učíme to a tamto? K čemu je to dobré? On vzpomněl 1 Republiku. Já žasl! Rovněž odvážně oslovil profesora. Uslyšel - "No proto Buček, aby oni nebyli blbej". Evidentně generační hloubání, já si celkově vydumal :

Škola je určitě o předání vědomostí. Zároveň ovšem - K podpoře myšlení. K posílení osobnosti mládežníka. Ideální, dopracovat se k dialogu. Odsuzovat mladší generaci není problém. Je v tom ovšem háček. Pokud tuto kritizuji - Tak nadávám vlastně na koho? No asi na tu generaci starší. Škola učí - rodina vychovává. Směle říkám, že mezi generacemi žádný rozdíl není. To je pouzen aše úleva, alibismus. Není špatných dětí. Pouze jejich rodičů ....

Neutrální poznámka - Taky jsme na Střední oslovovali - "Pane profesore, profesorko". Tvrdím, že tam s titulem žádný nebyl! Profesor (z latinského profiteri. Nejvyšší pedagogická hodnost vysokoškolského pedagoga - tedy vyšší než docent. Jmenováním právo užívat označení „profesor“. "Prof". je doživotní.Samí učitelé. (nic proti nim). To pořád pokračuje ?...:-)

3 0
možnosti
ES
  • Počet článků 93
  • Celková karma 7,44
  • Průměrná čtenost 431x
Jsem blogerka, šachistka, jakoby rádoby spisovatelka, vyžíračka rajčat a milovnice Pána prstenů. A taky jsem Kamča, těší mě.    

Seznam rubrik