Rychlá data v p***li: 8 miliard opět pro krávy a řepku!!!

Rychlá data v p***li: 8 miliard opět pro krávy a řepku: optika do každé domácnosti nebude!! Tedy bude až monopolní metalická vlákna CETINu zestárnou natolik, že už opravdu ani 30 Mbit/s nedají. To by mohlo nastat tak v roce 2150.

Rychlá data v p***li: 8 miliard opět pro krávy a řepku: optika do každé domácnosti nebude!! Tedy bude až monopolní metalická vlákna CETINu zestárnou natolik, že už opravdu ani 30 Mbit/s nedají. To by mohlo nastat tak v roce 2150. Zatím CETIN říká, ze 2025 bude optika do každé ústředny a že to bude stát 27 mld Kč.

 

Tak jako dřívější vlády ani naše makací vláda a ani nový náměstek pro internetizaci nejsou schopni najít cestu jak utratit peníze (doaze EU) na internetizaci. Je vidět kolik vlivu asi monopol má a jak si umí ochránit svůj majetek a své zisky. Příkladem budiž, že přes tlak Bruselu náš stát ani neumí prosadit ve sněmovně zákon, že CETIN a další dají informace o svých optických kabelech do státního registru telekomunikační infrastruktury.

 

Koaliční vláda ČSSD a ANO řešila jak utratit 14 miliard na rychlý internet, noc nevyřešila, nic neutratila. „Vláda v demisi“ měla nového náměstka pro internetizaci – jeho úkol skončil tím, že vláda svým usnesením minulý týden 8 mld. Kč přesunula z MPO na MMR, což asi opět skončí na zemědělství. Není to poprvé, co se peníze na internet dávají zemědělcům.

 

Nesmutnější je, že si vláda ani nedovede dát cíl, že chce, aby každý měl doma opravdu rychlá data, tj. optický kabel. Termín, který k tomu vláda určí je celkem jedno, stejně nebude dodržen, ale že by alespoň řekla, že vůbec optiku pro každého chce!!

 

A patří k tomu za bé, že vysoké náklady na budování tří nebo čtyř sítí a jejich údržbu a provozování se dají snížit tím, že stát bude tlačit na sdílení infrastruktury. Drasticky třeba tím, že znárodní stávající mobilní sítě a vytvoří jednu v jednom státním podniku, ten pak třeba se ziskem prodá.

 

 

Autor: Erik Steinn | pátek 3.8.2018 15:03 | karma článku: 15,26 | přečteno: 672x