Povinnost státu zajistit každému rychlý internet, tj. optický kabel do každé domácnosti!

Povinnost státu zajistit každému rychlý internet, tj. optický kabel do každé domácnosti.  Některé politické strany to mají jak v programu, tak ve slibech, ale nic nekonají.  

Povinnost státu zajistit každému rychlý internet, tj. optický kabel do každé domácnosti

 

Jako máme právo na přístupovou cestu ke svému bydlišti, jako máme právo využívat síť knihoven – abychom měli dobrý přístup k informacím a kultuře, tak dnes nabývá na významu právo na rychlý internet do každé domácnosti. Opravdu rychlý internet zajistí jen optický kabel do každé domácnosti. Tedy i do každé budovy, kde je pak hodně příležitostí pro další WiFi sítě. Jen takto vznikne skutečná konkurence mobilním operátorům v oblasti daotvých služeb.

Možná by bylo lepší, aby měl stát povinnost zajistit optický kabel pro každého. Kanada, tedy kanadský předseda vlády, se k tomuto velmi obtížnému úkolu přihlásil a dělá vše proto, aby doržel termín 2023, že i v té nejzapadlejší lokalitě kanadský stát tuto povinnost zajistí. Do roku 2021 má mít 90% procent budov možnost 50Mb/s. Kanadská vláda vytvořila fond 1,5 mld dolarů pro pokrytí i těch nejzapadlejších míst. A buďme si jisti, že odlehlé samoty v lesích ČR jsou nic oproti vzdálenostem a samotám v Kanadě, takže výmluva, že je to těžké resp. že se to nevyplatí, kterou občas slyšíme od našich telekomunikačních firem, je v porovnání s Kanadou dosti nevěrohodná výmluva. Kanada má 37 mil. obyvatel a cca 1 mil km čtverečních.

V ČR je čas na plán budování optiky, třeba takto:

2018 do každé nemocnice,

2019 do každé školy,

2020 do každé knihovny,

2021 do každého obecního úřadu,

2023 do každého domu,

2025 do každé domácnosti!

 

Poznámka: plánujeme realizaci rychlého internetu v perspektivě deseti let. Před desti lety byl rychlý internet definován jako 1Mb/s. Za deset let tedy bude minimálně 300Mb/s, reálně 1Gb/s. A to už přes metalické kabely bude nemožné nebo dražší. Také občas slyšíme zoufalý argument, že vlastně ti občané rychlý internet ani vlstně nechtějí. Pomiňme, že je otázka cena versus hodnota služby. Ale hlavně. V ČR nikdo nechce jezdit TGV do Minichova nebo do Paříže. To je smutný fakt. Ale hlavní důvod je, že TGV z Prahy nejezdí nikam!!

 

Autor: Erik Steinn | čtvrtek 4.10.2018 9:41 | karma článku: 14,93 | přečteno: 599x