Extra dárek energetiků: cesta ke zdražování za větší spotřebu

DRAŽŠÍ ELEKTŘINA::Prohra Spotřebitele, Vítězství energetické LOBBY aneb Jak nám zvednout účet za elektřinu pod heslem “spotřebujte více”. Všichni za jeden provaz: ERÚ, MPO, CEZ.

DRAŽŠÍ ELEKTŘINA::Prohra Spotřebitele, Vítězství energetické LOBBY

aneb Jak nám zvednout účet za elektřinu pod heslem “spotřebujte více”. 

Všichni za jeden provaz: ERÚ, MPO, CEZ.

Celkem potichu tvoří nové ceny elektřiny Energetický regulační úřad tak, aby to vypadalo, že chrání spotřebitele. Energetický regulační úřad již vyhlásil, že od roku 2017 budeme platit za tzv. kapacitu (přeloženo do češtiny: za velikost jističe). 

Říkají tomu platba za kapacitu, tedy nebude záležet kolik elektřiny spotřebujeme, ale jak velký jistič máme. Tedy budeme platit přenosové a distribuční služby za paušál. Tedy, kdyz stihneme na jistič 25A natočit za rok 100MWh budeme plati stejně, jako za dnešních cca 10MWh. Takže drasticky stoupne spotřeba, tím zároveň výroba a tím časem také cena. Můžeme tedy topit elektřinou a vytápět bazény o sto šest, aby konečně cena elekřiny i od obchodníků pořádně rostla.

Znáte to z cen kávy: když cena na burze spadne o 50 procent, šálek kávy se sníží o 5 procent, když cena na komoditní burze povyskočí o 20 procent nahoru, tak šálek kávy zdraží o 50 procent.

Opakování (velmi zjednodušené): když dnes platím 100 za elektřinu za rok, a při kapacitních tarifech spotřebuji dvakrát tolik elektřiny, tak nezaplatím 200, ale jen 130, což nezní špatně, ale služby sítí budou potřebovat investice na dvojnásobek spotřeby a tak regulovaná cena za tři roky vzroste o 50 procent a možná ještě vice, pokud se začnou budovat tzv. Chytré sítě. 

Autor: Erik Steinn | pátek 25.12.2015 15:25 | karma článku: 24,62 | přečteno: 873x