Aukce kmitočtů 700 MHz - kýžený výsledek znám již dnes?

Aukce kmitočtů 700 MHz - pravděpodobným výsledkem bude další snížení již téměř neexistující konkurence na trhu mobilních - zejména datových služeb. 

Aukce kmitočtů v 700 MHz má pravděpodobný scénář, kdy se konkurence na trhu mobilních služeb ještě sníží, tedy např. po 10 MHz získají O2, Vodafone a Nordic Telekom (podobně dopadla nedávná aukce v pásmu 3700 MHz).

Pokud pak O2 (nebo CETIN) nebo Vodafone koupí Nordic Telekom, jehož vlastníci investují proto, aby dobře prodali, tak konkurence na trhu dále klesne a ceny pro koncové uživatele tedy mohou stoupat. EBIDTA vyvolených operátorů pak může z cca 40% vzrůst přes 50%. 

Poznámka: Jen pro úplnost: předseda ČTÚ před minulou aukcí sliboval čtvrtého operátora – což nesplnil; z tohoto úhlu je třeba chápat jeho dnešní prohlášení a PR články o přípravě "dokonalé aukce".

ČTÚ již také tiše dlouhodébě podporuje „hromadění kmitočtů“ svým nicneděláním. A stát nedávno snížil platby operátorů za používání kmitočtů - aby hromadění stálo méně - dohlížel na to pan náměstek pro internetizaci. Takže ČTÚ v duchu svývh předchozích kroků ve svém stanovisku pro ÚHOS - pokud by někdo takový prodej Nordic telekom napadl - asi prohlásí prodej Nordic Telekom za bezproblémový z pohledu narušení soutěžního prostředí na trhu. ČTÚ také dlouhodobě neřeší, že jeden z operátorů má v některých pásmech k dispozici o procenta méně kmitočtů než ostatní dva operátoři.

Autor: Erik Steinn | čtvrtek 10.1.2019 13:56 | karma článku: 12,96 | přečteno: 594x