30 miliard ročně na důchody

Vláda je v zajetí několika málo státních firem, které ještě platí politikům a politickým stranám. Kdyby tyto firmy privatizovala odřízla by se od "jistých" příjmů. A tak nám raději všem zvedne daně, s odůvodněním, že jinak to nejde.

 

Články o důchodové reformě psaly o tom, že potřebujeme tak 30 miliard korun ročně navíc na důchody. 

Důchodový fond by mohl vzniknout privatizací velkých firem. Kdyby někde bylo z privatizace CEPRO, CEZ a CEPS 500 miliard korun, tak ročních 30 miliard výnosů z řeckých, španělských, italských a portuglských obligací by stačilo na řešení problémů s důchody.

Pak by ani důchodová reforma nebyla tak nutná a mohla by být celá soukromá a pro bohatší, kterým nebude až tak vadit, když je soukormé fondy podvedou. Jou to přeci ti, kteří v privátní podnikání věří.

Jiná možnost je ušetřit deset procent z výdajů na zdravotnictví, tedy každý rok dát zdravotnickým překupníkům o 30 miliard méně, než mají doposud.

Ještě jiná možnost je ušetřit 30 miliard na výdajích na IT systémy státu, ale to by bylo moc práce a hodně křiku - tedy ne že předchozí varianty byly bez křiku. Těchto 

Autor: Erik Steinn | neděle 6.3.2011 22:21 | karma článku: 0 | přečteno: 44x