Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hoří, má panenko Vaňhová aneb Bubeníčku vstávej.

Jsem přesvědčený, že všichni jsme si schopni vybavit různé scény z téměř půl století starého filmu Hoří, má panenko. Režisér Forman a kameraman Miroslav Ondříček natočili vynikající věrnou sondu do naší společnosti plné lidské přízemnosti, tuposti a morální devastace ve jménu hesla: „Kdo nekrade, okrádá rodinu!“ Pokud jste film neviděli, tak to nevadí.  Rozhlédněte se kolem sebe a uvidíte další a další pokračování tohoto nekonečného filmu. Rozhlédnutí je to leckdy nepříjemné a tragikomické. Jeden takový příběh z dnešní doby přikládám níže.

Současný komunistický radní Ústeckého kraje v přímém přenosu přirovnal řízení eurodotací na Divokém Severozápadě sázkové hře Sportka. Zpočátku jsem se tomuto výroku nesouhlasně smál, ale s odstupem času jsem si uvědomil, že vlastně o takovou hru – pokřivenou tombolu, zde bohužel šlo.

Na eurotombolu se složili všichni občané Evropské unie, tzn. já a i Vy jste přispěli. Vybralo se solidních 19 mld. Kč. Pravidla, jak hrát tuto hru, byla detailně popsána na pouhých 3.218 stránkách desítky dokumentů a příloh k nim. Masivní propagace byla před více jak 5 lety zahájena a region zaplavila povinná hesla „Vize přestane být snem“. Řízení a část kontroly byla svěřena do rukou demokraticky zvolených krajských zástupců lidu, kteří vybrali kvalitní prováděcí tým na řízení této tomboly. Jejich kvalifikací byla správná stranická příslušnost, loajalita a zejména slepota. Neříká se jim hasiči, jako ve filmu Hoří, má panenko, ale manažeři. Za výše uvedenou kvalifikaci byli odměňováni nadprůměrnými výplatami, kancelářemi velikosti hasičských sálů a vybavením, které záviděl leckterý úspěšný podnikatel. Základním předpokladem udržet si tuto práci bylo: "Poslouchat slepě příkazy, neptat se a nevidět!" Ne všichni na to měli žaludek, proto fluktuace manažerů byla tak velká, že si toho všimnuli až v Bruselu.

Po více jak 5 letech této loterijní hry se v plné nahotě ukázalo, že eurotombola je rozkradená, dokonce zůstala sekera ve výši několika miliard, stejně jako Hušákově Sazce. Nyní se pouze zainteresovaní před námi dohadují, kdo miliardovou sekeru zaplatí. Zloděj nebo hlídač, který ho neuhlídal? Přitom všichni víme, že v obou případech ji zaplatí občan, který neví, jestli se má smát nebo brečet. Rovněž již nyní všichni víme, že se vlastně o žádnou hru nejednalo. Ačkoliv se mělo o eurotombolu soutěžit dle pravidel, tak vítězové byli předem již vybráni. Za zajištění výhry vedení této loterijní hry kasírovalo provize. Uniformovaní šerifové tvrdí, že se vybírala 20 % provize. Źák základní školy si spočítá, že vedení loterijní hry si zkasírovalo téměř 4 mld. Kč výhry v podobě úplatků. Zbytek se většinou prostavěl v nejdražších opravách silnic, v budování nejdražších cyklostezek, velkých aquaparcích, nebo hotelích a lanovkách, které zejí prázdnotou. Bývalý komunistický prezident Nicolae Ceauşescu se svým největším palácem se zlatými vodovodními kohoutky, když jeho národ dřel bídu a svrab, by mohl závidět.

 Vize se opravdu stala skutečností. Strůjcům této eurotomboly se opravdu sen splnil a oni a jejich budoucí generace jsou zabezpečeny. Co na tom, že po nich zůstala spálená země. Oni si budují svá sídla a podnikání v Asii, USA či v jiném ráji na světě. Jenom drobná chyba nastala, stejně jako ve filmu Hoří, má panenko. Moc brzo se rozsvítilo a zjistilo, že tombola tu už není, dluhy ovšem ano. Reakce zodpovědných je opět filmová. Měli jsme mlčet a všichni si přeci nakrást! Hlavně nic nevracet, nepřiznávat se a mlčet jako mumie, která před kamerou a mikrofonem utíká na toalety nebo do výtahu.

Takže i po 50 letech stále platí, že naši zvolení mocní usilují o co největší moc a žádnou odpovědnost. A co my, ti, co jsem si v naivitě koupili lístky do eurotomboly?

Nám nezbývá než křičet: „Hoří, má panenko Vaňhová a Bubeničku vstávej!“

 

PS: Samozřejmě lze více než jenom křičet. Můžeme každý z nás svoji občanskou nebo politickou aktivitou pomoci tomu, aby další tuneláři a korupčníci následovali exhejtmana Ratha, exsenátora Nováka, exnáměstka hejtmanky,... Řešením je rovněž si na všechny ve veřejné správě (politiky, úředníky, soudce, policisty,...) trvale posvítit. Hlavně prosím nezhasínat. Již jednou nám tu před lety zhasnul bývalý prezident Narcis I a následky této tmy řešíme dodnes.

 

Autor: Leo Steiner | pátek 3.5.2013 7:17 | karma článku: 18,96 | přečteno: 690x
  • Další články autora

Leo Steiner

Vzkříšení kmotromafie na Divokém Severozápadě?

Je to přesně jeden rok a jeden den, co začal před krajským soudem v Ústí nad Labem proces v kauze ROP Severozápad (zde). Obžalovaní a jejich advokáti u soudu kopírují chování jejich kolegy a exhejtmana Davida Ratha (pokračování)

10.9.2015 v 22:44 | Karma: 7,43 | Přečteno: 295x | Diskuse| Ostatní

Leo Steiner

Potřebujeme dotace a pobídky? Ne, více sebevědomí a odvahy!

Některá dnešní media se věnují nezájmu živnostníků o evropské dotace. Potřebujeme vůbec dotace? Máme dobře nastavenou dotační politiku nebo politiku investičních pobídek? Jelikož se v tomto oboru pohybuji již řadu let, tak mne současnost velmi trápí. Níže přikládám jeden rozhovor z dnešních novin a jednu reportáž, která se věnuje včerejšímu setkání na toto téma.

25.9.2014 v 8:25 | Karma: 10,00 | Přečteno: 314x | Diskuse| Ostatní

Leo Steiner

Chceš zničit mafii, buď v mafii aneb tunelem eurodotací VI.

V minulém díle jsem sliboval, že další díl bude věnován náhle změně v postoji vedení Ústeckého kraje. Jelikož papír a klávesnice snese všechno, tak jsem se rozhodl napsat další díl až na krajských webových stránkách bude zveřejněn oficiální plný záznam z posledního jeho jednání (ze dne 3.9.2014). Máte nyní možnost se sami přesvědčit, že včera neznamená zítra.

17.9.2014 v 8:45 | Karma: 11,19 | Přečteno: 402x | Diskuse| Ostatní

Leo Steiner

Chceš zničit mafii, buď v mafii aneb tunelem eurodotací V.

Určitě máte rovněž dny, které jsou úplně jinak, než jste den předtím zamýšleli. Já jsem si vzal na včerejší den dovolenou a vyrazil na krajský soud do Ústí nad Labem. Před soudem totiž po 809 dnech od mého veřejného prohlášení o kmotromafii v krajských eurodotací stála některá chapadla tohoto bratrstva porcování miliardových euromědvědů.

10.9.2014 v 7:07 | Karma: 14,89 | Přečteno: 390x | Diskuse| Ostatní

Leo Steiner

Chceš zničit mafii, buď v mafii aneb tunelem eurodotací IV.

Přikládám po 690 dnech další díl mého blogového seriálu. Když jsem u těch čísel, tak v úvodu zmíním ještě tato: 809; 803; 8; 12; 2,5 a 300. Dnes ráno u krajského soudu v Ústí nad Labem začíná v jednací místnosti číslo 6 velký soudní proces s osmi obžalovanými ( Ing. Pavel Kouda, Ing. Bc. Petr Kušnierz, Doc. Ing. Petr Vráblík, Ph.D. Mgr. Pavel Karel Markvart, Ing. Irena Kotlanová, Ing. Klára Odvárková, Mgr. Jan Martinovský, Ing. arch. Omar Koleilat) ve věci rozkradených eurodotací na Divokém Severozápadě.

9.9.2014 v 7:07 | Karma: 16,23 | Přečteno: 640x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

Alijev má majetek i u vás, EU zavírá oči, říká novinářka o korupci v Ázerbájdžánu

4. května 2024

Premium Leyla Mustafajeva je prozatímní šéfredaktorkou ázerbájdžánského protikorupčního serveru Abzas...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  19:54

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 838x
Jsem obyčejný občan, kterému není lhostejný, kde a jak žije. Jelikož nejsem spokojený se současným stavem společnosti, tak se snažím být aktivní - dát lidem Víru, Naději, Lásku a Radost. Velkou oporou mi je rodina a spousty přátel, kteří smýšlejí podobně.

Můj přístup k životu je, že se máme tak, jak si zasloužíme. Mé současné heslo je "Občané Nejsou ovce!"

Seznam rubrik