Poučme se v historii,ztráta soucítění s jinými lidmi je "cestou do pekel".

Četl jsem, že prý cca. 61% občanů České republiky nic nevědí o připravované smlouvě TTIP mezi EU a USA, která je zásadní. Je to otřesný důkaz nezájmu, neznalosti lidí u tématu, který může zásadním způsobem ovlivnit jejich životy.

A to smlouva TTIP je. Dovedu si představit, že velká většina těchto "neznalých" je odpůrcem přijímání uprchlíků, tj. lidí v nouzi utíkajících před válkou. Dovedu si představit, že o uprchlících narozdíl od smlouvy TTIP mají dostatek informací. Sice možná falešných, ale mají, protože mají o ně zájem. A informací, které dehonestují uprchlíky je v České republice mnoho. Bohužel k mému obrovskému zklamání k negativnímu postoji vůči uprchlíkům přispívá i vláda se sociálně demokratickém premiérem Sobotkou, kterého jsem vždy podporoval.

Možná je pod vlivem ministra vnitra Chovance, kterého potřebuje k zajištění pozice předsedy v sociální demokracii. Chovanec, jeden z "lánských pučistů", který v pravý okamžik "přeběhl" na druhou stranu k Sobotkovi, zastává názory blízké Haškově skupině a prezidentu Zemanovi. Jsou více vpravo než Sobotka a lidská práva u nich nemají takový význam, jak by měly u sociálních demokratů mít. Chovanec se zřejmě vydal cestou "nejvyššího civilního policisty" a hájí zájmy policie, místo aby vykonával civilní kontrolu represívního orgánu (proto bývá zvykem v demokratických státech, že ministr vnitra či obrany bývají civilisté), jak to má být v demokracii. Nedávno zveřejněný průzkum u vojáků ukázal, že mezi vojáky jsou i lidé (a zřejmě ne málo), kteří nevyznávají demokratické hodnoty, neuznávají lidská práva dle tradice v Evropě, projevují se u nich sklony k agresivitě atp. K represívním složkám se bohužel hlásí i tito lidé, možná právě proto. Z tohoto důvodu se lze domnívat, že možná je situace u policie podobná jako u armády. Chovancova politika má rysy policejního vnímání světa.

Sobotka je skutečný sociální demokrat, levicový, hájící lidská práva, má sociální cítění a hájí solidaritu. Vím, že to premiér Sobotka nemá jednoduché, je "v klinči" prezidenta Zemana, ministra vnitra Chovance a 1. místopředsedy vlády Babiše, kteří jsou všechno možné, jen ne skutečnými sociálními demokraty. Lze si přát, aby v České republice zvítězil zdravý rozum, dobro, sociální cítění, solidarita před "nahnědlým" populismem odmítajícím pomoc lidem v nouzi, nesnášenlivostí, zlobou, protože je to cesta do pekel.

Připomněl bych slova pamětnice nacistického Německa z dokumentu, která řekla, že prý nejhorší bylo, že pod vlivem propagandy ztratili soucítění s jinými lidmi. Přejme českému národu, aby se mu nestalo podobné... Chtěl bych říct, že nemusíme "zachránit svět", ale pomoci lidem v nouzi v počtu, který zvládneme.

Autor: Zdeněk Steinbauer | pátek 9.10.2015 16:04 | karma článku: 13,53 | přečteno: 958x