Policie bez dostatečné kontroly od státu?

Jsem zděšen jakým způsobem pracuje Komise pro kontrolu odposlechů atp. Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. 

Na internetu na serveru Wikileaks se objevily informace z italské firmy Hacking Team a následně na českých internetových zpravodajských serverech (Česká televize mlčí...), o tom že Policie České republiky prý koupila přes prostředníka od italské firmy Hacking Team prý neústavní a nelegální tajný sledovací hackerský software, který aktivně zasahuje do počítače člověka, což zákony České republiky prý nedovolují. Stalo se totiž to, co se nemělo nikdy stát, že bude vyzrazeno, že software používá Policie České republiky, konkrétně Útvar zvláštních činností. Zajímavé je, že premiér, prezident, vláda, poslanci mlčí a komise sdělila, že je to prý v pořádku. Přesto sdělila, že v září se tím bude zabývat.

Šokovalo mě, že prý komise nevěděla o tom, že policie tento software používá, proto se ptám, jak může kontrolovat, když ani neví co má kontrolovat? Pokud by policie porušovala zákony, je to daleko horší než když ho poruší občané, protože policie má ze zákona právě hlídat dodržování zákona. Bylo by to zásadní selhání státu.  Každá instituce, která není dostatečně kontrolována dříve nebo později zneužije své pravomoci vypovídá historie.

Komise zřejmě měla obavy, jestli nejsou oni sledováni nebo jejich politické strany či hnutí. Když zjistili, že údajně ne, tak mají dost času do září. Do té doby bude policie dál používat software? Komisi stačilo vysvětlení ředitele Útvaru zvláštních činností Šibora, který řekl, že prý se jednalo o několik desítek počítačů za poslední léta. Policie prý koupila software v roce 2010. 

Selským rozumem přemýšleno je informace od výrobce (firma Hacking Team) obchodníkovi (firma Bull, která software kupovala pro Policii ČR) např. o způsobu zablokování přehrávání You Tube důkazem, že nebyl software určen jen ke sledování, ale k zásahům do cizího počítače, tj. např. škodit!!! Policie České republiky může ze zákona škodit? Dle jakého zákona?
Cituji z uniklých dokumentů: "Desítky e-mailů probírají cenu, dodací podmínky, školení „zákazníka“ v tom, jak konkrétně hackovat, jak do stránek vsouvat útočné kódy nebo jak uživateli zablokovat přehrávání YouTube, aby si stáhl falešný Flash." http://www.lupa.cz/clanky/wikileaks-umoznuje-prohledavat-maily-unikle-z-hacking-team-vcetne-ceskych/

Zdroj informací, který moc nepodporuje tvrzení policie, že prý šlo o několik desítek počítačů v posledních letech.... 

http://tech.ihned.cz/internet/c1-64277360-kdo-hackuje-hackery-policie-hackovaci-nastroje 

http://www.novinky.cz/internet-a-pc/374998-dalsi-odhaleni-jen-s-notebookem-mohli-policiste-sledovat-kohokoliv.html 

http://www.lupa.cz/clanky/wikileaks-umoznuje-prohledavat-maily-unikle-z-hacking-team-vcetne-ceskych/ 

http://www.lupa.cz/clanky/firefox-zacal-natvrdo-blokovat-flash-vycita-adobe-bezpecnostni-diry/

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdeněk Steinbauer | středa 15.7.2015 12:00 | karma článku: 17,06 | přečteno: 393x