Pana Pospíšila mrzí, že vám mohou ukrást nemovitost dle nového OZ

Hyde Park s hostem Jiřím Pospíšilem byl včera na ČT24. Mmj. mě zaujalo, že bývalý ministr spravedlnosti Pospíšil, který se hlásí k prosazení nového občanského zákoníku, řekl, že ho mrzí, že se do nového občanského zákoníku dostalo to, že majitel nemovitosti změnou zápisu v katastru nemovitostí může ztratit svoji nemovitost ať omylem úředníka či podvodem. Odpovídal na dotaz diváka, který to kritizoval. Svedl to na ministerstvo zemědělství, které to tam prý prosadilo.

Jsem v šoku. O tété věci jsem před uvedením občanského zákoníku v platnost psal mnohokrát, psal jsem blogy, psal jsem na Česká katastrální a zeměřičský úřad, pod který toto spadá, psal jsem články na Faceboku a VAROVAL JSEM OBČANY před tímto paragrafem nového občanského zákoníku.

Ohrožuje to majitele nemovistí, ohrožuje to jejich jedinou střechu nad hlavou ve společnosti, která vám v nouzi nepomůže a každého výzývá k zodpovědnosti. Když majitel nemovitosti je zodpovědný, tak stát přijme paragraf, který zvýhodňuje kupujícího, který kupuje kradenou nemovitost ať vědomě či nevědomě. Majitel nemovitosti tak může být o svoji nemovitost obrán. Nový občanský zákoník a zákon o katastru nemovitostí totiž změnily posuzování koupi kradené nemovitosti, když předtím byla koupě neplatná, nyní je platná dle tzv. materielní publicity, kdy zápis v katastru nemovitostí je rozhodující i kdyby to byl zápis nesprávný či podvodný. Majitel nemovitosti se může do tří let o svoji nemovitost s laskavostí státu soudit!!!!
Původní návrh ministerstva zemědělství (ministr Bendl) dokonce zněl, že majitel nemovitosti nebude o změně zápisu dopředu informován. Po kritice byl přijat kompromisní návrh, že majitel nemovitosti si může sjednat placenou službu, kdy bude informován předem o změně zápisu v katastru nemovitostí např. formou SMS zprávou, emailem či datovou schránkou.

Jaká je právní vymahatelnosti a prokazování, že katastrální úřad zaslal např. SMS zprávu se mi nepodařilo zjistit, ale zřejmě majitel nemovitostí u soudu nedokáže, že mu SMS zprávu neposlali. Ale i kdyby to fungovalo, tak proč by měl platit za tuto službu?

Bývalý ministr Pospíšil řekl v Hyde Parku, že prý bude majitel nemovitostí písemně informován o tom, že dojde ke změně zápisu v katastru nemovitostí. Není to pravda, protože dopis odmítli s tím, že prý by to zdržovalo a bylo by to moc drahé. Datovou schránku má málokdo, takže zbývají elektronické SMS zprávy a email, placené služby, dle mého názoru u soudu neprokazatelné, že byly odeslány katastrem nemovitostí.

Moderátor Takáč zřejmě neznal tyto okolnosti a tak se nechal Pospíšilovým tvrzením, že bude majitel nemovitosti písemně informován, ohloupit.

Proč byla tato zrůdnost prosazena do nového občanského zákoníku může být vysvětlení, že lobby realitních firem může obchodovat i s kradenými nemovitostmi a obchody budou platné narozdíl od starého občanského zákoníku, kdy takové obchody byly neplatné.

Autor: Zdeněk Steinbauer | úterý 3.6.2014 23:37 | karma článku: 42,15 | přečteno: 3485x