Kultura na cyklostezkách jako na silnicích či ve společnosti?

Bohumil Špaček, editor MF DNES, napsal text o problémech na cyklostezkách, při kterém jsem v úžasu. Jsem chodcem i cyklistou a proto reaguji.

Odkaz na výše uvedený text: https://cestovani.idnes.cz/cyklostezka-nehody-konflikt-cykliste-bruslari-chodci-ppo-/po-cesku.aspx?c=A180621_409998_po-cesku_hig&utm_source=facebook&utm_medium=sharecd&utm_campaign=desktop

Nejdříve si zacitujme o cyklostezkách...
Cituji: "Samostatná stezka pro cyklisty je podle své povahy a umístění buď místní komunikací IV. třídy, nebo účelovou komunikací. Cyklostezky jsou veřejný prostor, který mohou všichni volně užívat, avšak za podmínek dodržování pravidel silničního provozu, slušného chovaní a zdravého rozumu.
Ohled na ostatní účastníky provozu cyklostezky – účastník se musí neustále chovat tak, aby neohrožoval nebo nepoškozoval někoho jiného. Na cyklostezku mohou i jiní sportovci, například na koloběžce nebo kolečkových bruslích.
Směr pohybu – všichni účastníci provozu cyklostezky jsou povinni se pohybovat po pravém okraji a vždy za sebou! Pouze při sníženém provozu je možné se pohybovat ve dvojicích vedle sebe.
Některé nové cyklostezky označené jako smíšené umožňují společný provoz cyklistů a chodců. Jestliže je stezka označena dopravní značkou „Stezka pro chodce a cyklisty“, nesmí cyklista ohrozit chodce, kteří po ní jdou. Pokud je na této stezce oddělen pruh pro chodce a pruh pro cyklisty, je cyklista povinen užít pouze pruh vyznačený pro cyklisty."

Chápu to tak, že dle výše uvedené citace by na cyklostezkách, které nejsou smíšené pro chodce a cyklisty bez pruhů oddělující chodce a cyklisty, které považuji za nešťastné řešení, měli mít cyklisté (plus bruslaři, koloběžkáři) podobná práva a povinnosti jako automobilisté na silnicích. A chodci by se měli chovat podobně jako na silnicích, tj. chodit na kraji komunikace a neohrožovat provoz.
Na smíšených cyklostezkách pro cyklisty a chodce ovšem dle mého názoru pro chodce platí stejný režim jako pro
cyklisty, tj. mohou po pravé straně jít a nemusejí být zcela na pravém kraji. Proto si myslím, že je vhodné oddělit chodce a cyklisty pruhy.
Psi by neměli volně pobíhat na žádném typu cyklostezky, tj. určené pro cyklisty nebo smíšené určené pro cyklisty a chodce.
Pro cyklisty je to nebezpečné a nechápu, že to někteří lidé dovolí, aby tam běhali volně psi. A to vůbec nemám nic proti psům. Majitelé psů ohrožují nejen cyklisty, ale i své psy.
Nevím, jaké byly konkrétní cyklostezky, kde vznily problémy, o kterých píše editor MD DNES pan Špaček, jestli pro cyklisty či smíšená pro cyklisty a chodce, myšleno určení značkou, ale slušní lidé by neměli mít problémy a konflikty i když připouštím, že na smíšených cyklostezkách pro cyklisty i chodce bez oddělení pruhy pro cyklisty a chodce, je nutné více porozumnění a ohleduplnnosti.

Ovšem jestli někteří lidé cítí nenávist vůči cyklistům, je to problém. Problém v jejich hlavě.
Ve skupinách chodců i cyklistů jsou slušní i neslušní lidé. Stejné lze říci o automobilistech.
Proto problém není v některé ze skupin, ale v lidech napříč skupinami.....

Autor: Zdeněk Steinbauer | pátek 22.6.2018 16:34 | karma článku: 18,69 | přečteno: 933x