Automobily jsou největšími znečišťovali ovzduší, ne kotle!!!

Dnes jsem sledoval na ČT1 v Událostech reportáž o projednávání zákona v Poslanecké sněmovně, který má umožnit kontrolu kotlů úředníky v domácnostech, který obhajoval předkladatel ministr životního prostředí Brabec z hnutí ANO.

Zaujalo mě, že se mluvilo o znečištěném ovzduší z kotlů z domácností, ale skoro vůbec se nemluvilo o znečištění dopravou. To zaznělo pouze jednou cudně z úst moderátora Kubala. Z reportáže by mohl vzniknout dojem, že hlavním znečišťovatelem ovzduší jsou tedy kotle na pevná paliva v domácnostech, což není pravda.

Dle ročenky ČHMÚ je např. v Praze a Brně největším znečišťovatelem automobilová doprava. Vzhledem k počtu obyvatel ve velkých městech je tak ohroženo obrovské množství lidí. Automobily přibývají a stát před nimi "strká hlavu do písku" a naopak chce kontrolovat lidi, kteří nemají jinou možnost než topit doma v kotli na pevná paliva, což je pracné (skládat uhlí, zatápět, přikládat) a v prašném prostředí. Uhlí je čím dál tím dražší, bohužel bývá i méně kvalitní, viz poslední dodávky uhlí, které obsahovaly vysoký podíl hruboprachu (neexistují státní normy, které by to upravovaly!!!). Absurdní je, že morálku káže ministr Brabec, který zřejmě jezdí automobilem a znečišťuje ovzduší škodlivými splodinami, jemným prachem. Podvody s emisemi u firmy Volskwagen prokázaly, že znečištění od automobilů je vyšší než bylo oficiálně deklarováno v technických parametrech automobilů. Až bude řešena automobilová doprava, tj. největší znečišťovatel ovzduší, pak je možné řešit i kotle na pevná paliva. Když budou moci úředníci kontrolovat na udání spoluobčanů v domech čím kdo topí, ptám se, budou moci občané např. zastavit dopravu před jejich domem, když bude obrovské znečištění z ní a oni to budou muset dýchat? Jistě ne, že?

Co se týká subjektivního dojmu spoluobčanů z barvy kouře z komína, tak vězte, že každý kouř je zabarvený a jak může laik poznat, že není v normě, pokud se nejedná o nějaký extrém v podobě zcela černého kouře? Udáním kvůli kouři se mohou lidé vzájemně i mstít. ZAČNĚTE ŘEŠIT AUTOMOBILOVOU DOPRAVU, NEJVĚTŠÍHO ZNEČIŠŤOVATELE OVZDUŠÍ, TO NEMLUVÍM O HLUKU Z DOPRAVY!!!

Ohledně dotací na nové ekologičtější kotle nechápu, proč stát nezaplatí lidem, kteří nemají peníze na nový kotel celé náklady s tím spojené, aby starý kotel vyměnili, ale stát jim prý dá např. pouze 70% nákladů s limitem 150 tisíc korun a přitom dotace dávají i bohatým, kteří je nepotřebují. Na jedné straně tím znemožní výměnu kotlů méně majetným lidem a na straně druhé dotuje bohaté. To je neuvěřitelný exces. Zřejmě stát nechce, aby všichni lidé vyměnili staré kotle, jinak si to nedovedu vysvětlit. Pro méně majetné může být těch 30% zbývajících nákladů trvalou překážkou ke koupi nového kotle a kotel nikdy nevymění.

Autor: Zdeněk Steinbauer | středa 2.3.2016 20:02 | karma článku: 24,95 | přečteno: 990x