Strategie 2020: Dokument, o kterém se (kvůli volbám) nemluví

Národní strategie EU vzniká bez politiků Praha/Brusel – Ve stínu diskusí o předvolebních kampaních a budoucnosti eura dokončují české úřady strategický dokument, který má na dalších deset let určit směřování České republiky v pěti oblastech: zaměstnanost, věda a výzkum, redukce emisí, vzdělání a chudoba. Tzv. Strategii 2020, která je dalším významným plánem Evropské unie od přijetí Lisabonské smlouvy, má 17. června posvětit Evropská rada. Ještě před tím ji však musí schválit česká vláda. Politici přitom již nyní anoncují, že po volbách chtějí dokument upravit.

Autorem myšlenky o novém směřování Evropské unie – Strategie 2020 – je stálý předseda Evropské rady (evropský prezident) Herman Van Rompuy. Každý členský stát unie by se měl podle svých možností zaměřit na zvýšení zaměstnanosti populace v aktivním věku (až k 75 % úrovni); zajištění investic do oblasti vědy, výzkumu a inovací ve výši 3 % HDP; snížení emisí CO2 o 20 %; zvýšení zapojení mladé generace do vysokoškolského studia (až na 40 %) a snížení počtu Evropanů žijících pod oficiální hranicí chudoby o 20 milionů lidí.

České návrhy, jak k těmto cílům dojít, jsou ale podle odborů i Hospodářské komory nereálné a nevychází z aktuální ekonomické situace.

 

ZAMĚSTNANOST: Česká republika chce zvýšit zaměstnanost u lidí ve věku 20–64 let ze stávajících 69,9 % na 75 %. Produktivita práce by pak podle českých plánů měla vzrůst o 20 %, a to snížením odvodů na sociální pojištění za pracovníky s nízkými mzdami. Již tato část chystané české strategie však budí rozpaky. "Například se tam navrhuje snížení odstupného, zkrácení výpovědní lhůty, což je pro nás neakceptovatelné. Myslíme si, že máme jednu z nejkratších výpovědních lhůt v sedmadvacítce," konstatoval předseda OS KOVO Josef Středula.

 

VĚDA A VÝZKUM: V oblasti investice do vědy a výzkumu česká Strategie 2020 počítá s částkou 2,5 % HDP, přičemž ještě v loňském roce stát spolu se soukromými zdroji investoval do vědy 1,5 % (s podílem soukromých zdrojů 0,87 %). Další peníze chce strategie čerpat z evropských fondů a spolupráce soukromého a vědeckého sektoru. Tu by mohla zprostředkovat například Technologická agentura, jež však zatím teprve vzniká. Původní verze ministerského materiálu počítala i se zavedením školného na vysokých školách, ze kterého by peníze šly na výzkum. Po protestech odborů ale tato část z dokumentu zmizela.

 

Nejasné kontury chce zvýraznit ČSSD i ODS

 

Podle náměstka z ministerstva pro evropské záležitosti Michala Sedláčka jsou výše zmíněné údaje však jen podklady pro rozhodování české vlády. Ta v Bruselu představí pouze čísla, k jejichž plnění se chce Česká republika zavázat. Jak však konstatují někteří ekonomové, bez kvalitních podkladů není možné v Bruselu něco slibovat. Část připravované strategie přitom existuje pouze v nejasných konturách (například neuvádí, proč a o kolik by se měly snižovat odvody na sociální pojištění právě u méně placených pracovníků).

Nejasný je i způsob, jak bude Strategie 2020 v Čechách schválena. Odboráři i Hospodářská komora trvají na tom, že to nemůže být před schůzkou tripartity, která se chce 3. června dohodnout na úpravách. V tu chvíli však bude již znám také vítěz sněmovních voleb. Zásadní škrty a opravy proto avizují i politici. Zda k nim dojde ještě před 17. červnem, ale rovněž není jisté.

 

lídr ODS Petr Nečas: "Jsem přesvědčen, že bezprostředně po volbách se bude muset politická reprezentace k tomuto dokumentu vrátit a dát mu politické kontury."

 

lídr ČSSD Jiří Paroubek: "Určitě to chtělo minimálně hovořit s lídry politických stran, protože jak se na ta čísla zběžně dívám, tak se mi zdají být hodně idealistická."

 

Zdroj: http://www.ct24.cz/ekonomika/90718-strategie-2020-dokument-o-kterem-se-kvuli-volbam-nemluvi/

VIDEO:

O státním dluhu

http://www.youtube.com/watch?v=GW4UVPoKB7w

Autor: Jaroslav Steiden | neděle 23.5.2010 9:34 | karma článku: 10,11 | přečteno: 1087x
  • Další články autora

Jaroslav Steiden

Kultura diskuse

19.11.2011 v 19:20 | Karma: 13,86

Jaroslav Steiden

Odkud fouká chemtrails

15.11.2011 v 13:47 | Karma: 14,65

Jaroslav Steiden

Žádost o mír

19.7.2011 v 22:34 | Karma: 8,00

Jaroslav Steiden

Replay 911

17.6.2011 v 14:11 | Karma: 14,37

Jaroslav Steiden

Nebezpečí Islandské sopky

16.6.2011 v 8:00 | Karma: 18,45