Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Lilita

22. 1. 2008 10:26
Nevím, kde bych na to vzala

Některé argumenty pro školné znějí rozumně, ale podle mého by to bylo jednoduché jen pro ty, kteří pracují v pespektivních oborech a po škole jdou dělat do firmy, která jim dobře zaplatí. Já jsem začínající učitelka dostala (v Praze) 12 000 čistého, přítel ještě studuje, ale jakožto pracovník v humanitní sféře nebude mít o moc víc. Podotýkám, že jeho rodiče mají prakticky minimální plat a on si už studia financuje z velké části sám.  Kde vůbec vezmeme na slušné bydlení (kolik dnes stojí v Praze i  jinde hypotéka?!) a co když budeme mít děti (možná jsem blázen, ale nechci čekat, až mi bude 35, taky už jenemusím mít)? Může mi někdo říct, jak bychom ještě zvládli splácet školné?

0 0
možnosti

Marian

21. 1. 2008 14:34
Platit

Jasně, že platit !!!!

ale i na středních a základních školách. Když už tak pořádně.

0 0
možnosti

karlos

21. 1. 2008 11:07
hodnotná diskuze,

fakt ano. Vyplývá z ní, že ač převážná většina diskutujích "odpíračů" školného VŠ buď má nebo ji studuje, naprosto nechápou, že po nich nikdo nechce, aby si hradili celé náklady na studium.

To jste totiž demagogicky ve svých argumentech vynechali...Rv

0 0
možnosti

XXL

21. 1. 2008 9:29
Školné nebylo volební program ODS

ani programovým prohlášením této vlády. Takže OK, nové volby, at strany co to chtějí to řeknou a lidi dle toho volí.

Trochu mi taky vadí, že sice vítěz voleb, ale 30% stačí k prosazení čehokoli. Menší strany poslouchají - sice danou věc nechtěly, ale odměnou za to jsou v koalici. Pro jistotu ještě zastrašit většinovými volbami.

0 0
možnosti

Školák

20. 1. 2008 22:25
Ale jak jsem psal

Když jiní nechcou platit druhým studium (ačkoliv třeba sami studovali "zadarmo"), proč se nezamyslet i nad dalšími věcmi které platí ostatní svými daněmi vybraným skupinkám. Co třeba zavést plošně školné na střední školy, přece stačí "bezplatné" základní školy a školky, nebo ne? Mě třeba vadí platit nepřizpůsobivým jejich bezplatné bydlení, nemakačenkům vysoké dávky,  veřejnoprávní média ačkoliv se na ně nedívám, církevní a různé jiné organizace které mě nezajímají, včetně různých nesmyslných projektů pro integraci vybraných spoluobčanů. Také mě vadí kolik stojí rekreační pobyt vězně v kriminále. Když začít šetřit tak všude. Jo a nezapomenout zpětně zaplatit školné těmi kdo již vystudovali. Ať je to spravedlivé.

0 0
možnosti

honzajaka

20. 1. 2008 23:21
Re: Ale jak jsem psal

Jak jsem tu již psal dříve, z hlediska čistě liberální teorie by nebylo od věci zavést placení a i povinnost chodit do základní školy a člověk se sám rozhodne jestli chce být negramotný nebo ne a pokud bude chtít tak si na to bude muset vydělat a zaplatit si to

0 0
možnosti

kolacos

20. 1. 2008 21:24
dale kroupo ten tvuj argument pepy by se dal pouzit na vse

proc ja mam platit duchodce, zdravotnictvi, dalnice , sportovni krouzky , dotace nabozenskym cirkvim, stredoskolakum?? vsichni tito lide me mohou byt ukradeni stejne jako pepovi vysokoskolaci ;-)R^

0 0
možnosti

honzajaka

20. 1. 2008 21:26
Re: dale kroupo ten tvuj argument pepy by se dal pouzit na vse

Snažím se přijít na to o co ti jde

0 0
možnosti

kolacos

20. 1. 2008 20:44
kroupo jiri

pokud se tvoje deti nedostanou na skolu na kterou chteji zjevne na ni nemaji a misto nich tam bude talentovanejsi a tak by to melo byt, nevim proc by zrovna nejaky pitomec co na to evidentne nema mel studovat jenom protoze ze papinek mu drzi prst v pr//deli a protlaci ho tam na penize a talentovany kvuli tomu studovat nemuze , dnes maji moznost studovat vetsina a je uz na nich kolik maji talentu a podle toho si skoly vybiraji;-)

0 0
možnosti

kroupa.jiri

20. 1. 2008 20:54
rozumím tomu tak,

že jsem se dotkl Vaší averze k jakémukoliv se podílení na svém vzdělávání. To je totiž tak, že když se nechce, je to vždycky horší, než když to nejde.

Jen pooopravím to s tím prstíkem. To se totiž týká Vás. Já jsem ho dětem vyndal dostatečně brzy, aby jim bylo jasné, že jim nikde nebudou lítat pečení holoubci až do pusinky. Jen Vám ho tam rodiče a stát drží nějak zbytečně dlouho...

0 0
možnosti

honzajaka

20. 1. 2008 20:35
Jednu

pitomost tu všichni vyslovují. Že vysokoškoláci táhnou naši ekonomiku, ve skutečnosti je to tak že je to nutná podmínka pro vstup do státních služeb, což zrovna naši ekonomiku netáhne, humanitní vzdělanci toho moc nevydělají. Doktoři a zdravotníci spíš finance polyká, než by něco vydělal, technici něco vydělají ale moc slavné to není střední na to stačí, ekonomové a právníci no o tom bych se raději nerozšiřoval.

Jediná pravda je, že ekonomiku táhnou zahraniční investice a technologie a pro naši ekonomiku by byli potřebnější spíš řemeslníci a dělníci

0 0
možnosti

kolacos

20. 1. 2008 20:41
Re: Jednu

hm a jak dlouho tohle vydrzi co?? uz ted je snaha se presouvat dale na vychod a bude to cim dal lakavejsi jak se zde budou zvysovat platy a odbory budou delat problemy, zatimco na vychode ?? tam se maka za par supu a to je lkadlo ktere vyuzije asi kazda vetsi tovarna a bude se snazit presouvat co pujde tam ;-)R^ a pak ty hordy delniku budou okusovat asi tak kuru ;-D;-D

0 0
možnosti

kolacos

20. 1. 2008 20:01
pujcka pro VS je take smesna

tak clovek jeste nema ani praci , jde teprve do skoly a uz si musi nasekat treba 500tis dluh , to je super ne , jen vyleze ze skoly uz ma nekde takovej sekac a to jeste nema ani praci, nehlede na to ze po skole se clovek musi zadluzit kvuli bydleni a pod . No proste je to cele nesmysl ;-)

0 0
možnosti

outsider

20. 1. 2008 20:08
Re: pujcka pro VS je take smesna

Poznámka první:  Tenhle nesmysl báječně funguje v mnoha zemích, z nichž mnohé táhnou světovou vědu a výzkum kupředu.

Poznámka druhá: nemusíte nic ;-) 

0 0
možnosti

kroupa.jiri

20. 1. 2008 19:35
absolutne souhlasim,

i když těm reakcím se nedivím. Heslem této doby a rovnostářů obzvlášť je BRÁT a BRÁT a BRÁT.

Že nic není zadarmo jim ovšem nevysvětlíte, to je naprosto marné...

0 0
možnosti

kolacos

20. 1. 2008 19:39
Re: absolutne souhlasim,

neni , taky moji rodice radne plati dane a odvody takze tu skolu by bohate predplatili, a vy ste pro skolne jenom proto ze vas se to netyka kdyby vlada zavedla zpetne skolne , ze to zaplati vsichni absolventi do roku 1950 pak by se teprve videlo kdo je a neni pro skolne ;-) je lehke soudit kdyz se me to netykaR^

0 0
možnosti
  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1907x
Před pár lety ještě student vysoké školy, teď už jen a pouze pracující. Horal, do Prahy za prací migrující, nikoli však navždy emigrující. Provozovatel vlastního nezávislého serveru Štefkův zápisník a webu Léto v Krkonoších.

https://twitter.com/JiriStefek

Seznam rubrik