Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IV

Ivo Vašíček

7. 12. 2007 17:05
metodika csu

Vypočítává HDP na základě plateb spotřebních daní. Prakticky je rovno spotřebě, na kterou nebyl uplatněn odpočet DPH.

0 0
možnosti

Stará kára

7. 12. 2007 15:48
Pane, ... (2)

Nevím, proč se divíte termínu, kdy doženeme státy s vyšší úrovní (tj. s nesrovnatelným HDP).  Jestliže jsme v současnosti na 70 % průměru EU (všech států, tedy i nových /vč. BG a RU/), a porosteme cca 6 % (z těch 70 %) a oni cca 2 % (ze 100 %) - kdy budeme mít stejné HDP (a tedy zhruba stejné mzdy při stejných cenách zboží a služeb)? No, někdy za těch 30 let. Pozor - za 30 let jako průměr Unie, nikoliv jako Rakušané, neřku-li Němci.

Snad ještě malou poznámku k tomu jak snadno se roste: Ano, z malého základu je i malý nárůst (v absolutním srovnání) relativně velký. Jenže špatná ekonomika (s relatinvě malým HDP) má problém i s tím malým nárůstem. Proto měříme v % a ne absolutně.

Je to, jako tvrdit, že člověk s 10.000 je snáz ročně zvýší o 6 %, než by zvýšil o 2 % milion. (tedy, pokud nevyhraje v loterii - to se HDP nestává).

0 0
možnosti

Stará kára

7. 12. 2007 15:39
Pane, jste hlupák

Strašně nerad takto oslovuji, ale zde nejde jinak.

1. Tvrdíte, že údaj HDP nevypovídá nic o tom, zda se má obyčený smrtelník lépe či hůře. Zřejmě jenom náhodou (podle tohoto tvrzení) závidí většina našich občanů životní úroveň lidem v zemích s dvojnásobným HDP. Zřejmě jen náhohou je tam úroveň obyvatel vyšší.  A stejně jen náhodou zřejmě nám závidí lidé ze zemí s HDP polovičním než u nás (Bulharsko, Rumunsko, o Moldavsku nemluvě). HDP vypovídá o růstu úrovně státu mnohé.

2. Tvrdíte, že HDP je pouze odhadem a hádáním z křišťálové koule. A že není započtena šedá ekonomika. Opět žvást. "Oficiální" část HDP (tedy ta bez šedé ekonomiky) je normálně statisticky podchycena. A přidán je odhad té šedé ekonomiky. To je samozřejmě pouze odhad - pokud je metoda odhadu shodná (a v zemí OECD shodná je), pak relativní chyby ohadu ve vzájemném porovnání jsou malé.  

Růst HDP vypovídá mnohé o zdraví a růstu hospodářské úrovně státu a tedy i jeho obyvatel.

0 0
možnosti

mpixel

7. 12. 2007 14:02
Pokud autor neví co je HDP tak prosím ať sem nepíše.

Pokud autor neví co je HDP tak prosím ať sem nepíše.Rv

0 0
možnosti

mpixel

7. 12. 2007 14:05
Re: Pokud autor neví co je HDP tak prosím ať sem nepíše.

autorovi totiž někdo řekl, že mezi HDP a jeho platem je přímá úměra. Autor nyní zjistil že to není pravda, tak se rozhodl napsat blog.:-©

0 0
možnosti

Bedrich

7. 12. 2007 12:26
Autore, odhad

zemědělského samozásobení v HDP je a ne že ne. Krom toho se započítává například i odhad přidané hodnoty lehkých děv, co vím. Navíc neexistuje jen výrobní metoda "výpočtu", ale i důchodová a výdajová. Samozřejmě, že růst HDP sám o sobě moc o růstu životní úrovně nevypovídá, ani nemůže. Taktéž je nutno porovnávat v paritách kupní síly a také na hlavu.

0 0
možnosti

Glock

7. 12. 2007 13:06
Re: Autore, odhad

R^

0 0
možnosti

vasicek

7. 12. 2007 12:06
dobrá osvěta

Dobré by však bylo dodat, že těch 6% je 180 miliard Kč. Zadluženost státu a obyvatel vzrostla o 300 miliard Kč. Takže HDP roste pomaleji než dluhy. Je to jako, kdybychom se radovali z nákupu na splátky a srovnávali se se sousedem, který zatím spoří.

0 0
možnosti
  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1907x
Před pár lety ještě student vysoké školy, teď už jen a pouze pracující. Horal, do Prahy za prací migrující, nikoli však navždy emigrující. Provozovatel vlastního nezávislého serveru Štefkův zápisník a webu Léto v Krkonoších.

https://twitter.com/JiriStefek

Seznam rubrik