Pět bluesových es

Podání klasického blues s fusion téhle party si nejde nezamilovat. Tohle je tip na krásně strávený večer, nebo aspoň jedna z možností...

Skupina 5Aces se skládá z vytížených muzikantů, a tak je koncert ve složení: Lukáš Martínek (voc, g), Matěj Morávek (g), Tomáš Frolík (g), Vašek Vávra (b) a Roman Vícha (dr), spíše sváteční, ale rozhodně stojí za to. Když přijdete k pódiu, koukáte na milion krabiček... ehm... efektů a několik kytar od Les Paul Gibson přes Suhr Stratocaster a říkáte si: "Tři kytaristi?". Ale i když hrají všichni zároveň jednu skladbu a každý z nich je jiný jak zvukem, tak svým osobitým stylem hry, přesto to do sebe celé zapadá, hraní je pestré a hodně vás baví.

Do toho se Martínek občas lehce snaží krotit bubeníka, který přináší smršť energie, kdy paličky jen lítají a než stačí dopadnout, drží v ruce už další. Nedělám si legraci. Roman Vícha je vichr a stojí u spousty kvalitních projektů. Je znám v hudebním světě minimálně od Ostravy, kde vystudoval konzervatoř a v několika kapelách působil, po Prahu, kde poznal svou ženu a zároveň parťačku v muzice, Kláru Vytiskovou. Ale to už je jiný příběh.

Martínkovu zpěvu nelze nic vytknout, je procítěný a dokonale k tomuto stylu sedí. Hudbu má v genech, je excelentní zpěvák i kytarista, proto není divu, že jej přizval Luboš Andršť na narozeninový koncert místo tenkrát nemocnéno Michala Pavlíčka. 

Rytmické duo dotváří Vašek Vávra, který na sebe upoutá, ať už hraje například se Support Lesbiens nebo s Annou K. Zároveň je součástí PRIVATE EARTHQUAKE, což je vlastně trio bez kytaristů Frolíka a Morávka. S PRIVATE EARTHQUAKE hrají, také jako s 5Aces, skladby od Robenna Forda, ale i od Jimiho Hendrixe, např. "Wind Cries Mary". Na přání Vávry zařadili do playlistu  "Little Wing" a věřím, že Hendrix by byl spokojený.

Co se týče období 50.let, leader Martínek říká: "Byl to byznys a u těch nejhezčích písniček dost často ani nevíme, kdo je složil." Z těch, co kapela hraje a kde známe autora, můžu ještě jmenovat song "Chevrolet" od Lennie Younga, krásnou pomalou věc "You got me nothin´" od Robenna Forda, nebo naopak pořádný nářez "That Day" od Michaela Landaua.

Poslechem repertoáru skupiny 5Aces se takhle vracíme do starých amerických filmů, zakouřených barů, krásných aut a pravých chlapů. 
 
 

Autor: Iva Štefančíková | středa 26.4.2017 16:00 | karma článku: 10,88 | přečteno: 282x