Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LV

Taky si kladu otázku, co nutí rodiče vynakládat nehorázné sumy - spíše vyšší desítky tisíc ročně - za pseudovzdělávání jejich dětí v totálně neuplatnitelných oborech, když potom tito vysokoškolsky nebo alespoň středoškolsky "vzdělaní" lidé končí jako prodavači v supermarketech, hamgurgrárnách, v lepším případě buticích.

Těch 20 čistého, nebo alespoň téměř 20 čistého dneska dostanou manuálně šikovní a zruční lidé, vybavení odbornou kvalifikací pro manuální činnost - zedníci, kovoobráběči, svářeči, truhláři, elektrikáři.. I ty prodavačky.

Myslím, že na vině je taková ta čecháčkovská malost, kompenzovaná oním: "Čumte, na co mám! Já si můžu dovolit velkej barák, nový auto, dovolenou v Thajsku a děti na studiích!" Takže děti na studiích jsou ze všeho nejvíc prestižní záležitostí rodičů. Proto jsou prázdné učňáky, přestože vyučenci jsou dnes doslova vyvažováni zlatem a na řemeslníka čekáte měsíce. Učňák je prostě fuj.

A protože je nadbytek takzvaně kvalifikovaných, potom stačí málo, aby sáhli po práci, která v jejich očích alespoň trochu odpovídá prestiži vzdělání, které dosáhli. A proto není důvod měnit platové tarify, zejména ve státní správě.

Navíc státní správa má být co nejštíhlejší, nepotřebujeme armády úředníků. Když už má stát platit někoho z daní, ať jsou to lékaři, sestry, učitelé, hasiči, policisté.

3 0
možnosti
JP

Mně se jen líbí, jak tu všichni opěvují řemeslo. Uvědomujete si, že řemeslník nemusí svou práci dělat v 60, natož pak v 65, že třeba pokrývač už nepoleze po střeše a zedník může mít problémy se zády? Copak dělají Vaše děti, to tak Vámi tak děsně opěvované řemeslo? Nebo spíš vystudovaly vysokou školu?

1 1
možnosti
JK

Strýc, nyní již důchodce, byl celý život malířem pokojů. Už za komančů dělal na nějaké povolení, co tehdy cca od 1985 bylo "melouchy" ofiko. Dokázal vydělat opravdu velmi slušné peníze, má krásný dům, cca po 5 letech vždy nové auto, zaopatřil 3 děti nadstandardně. Není hloupý! Ale není studijní typ. Dnes se lidé jako je on tlačí nesmyslně do maturity, často i do bakaláře. Zločin! Mrhání prostředky. A ano - tak 20 let chodil na masáže zad, do sauny, pravidelně. Protože štafle a neustálý záklon si vybraly svou daň...

1 0
možnosti
LV

Řemeslník nemusí dělat svou práci celý život. Ostatně i ten kulturní antropolog s červeným diplomem, co prodává u pumpy hamburgry, také předpokládá, že to nebude dělat celý život. Jenomže ten řemeslník má jednak daleko razantnější start do života, za druhé zůstává v kontaktu se svou profesí a odborností, a za třetí neustále se spolu s tou profesí rozvíjí. Kulturní antropolog (dosaďte si místo toho, co chcete), pokud nepracuje ve své profesi, ztratí s ní kontakt a už se k ní těžko vrátí. Navíc s referencí z hamburgrárny nebo od pokladny v supermarketu žádné dobré místo nesežene. Stejně ho nemine další a další vzdělávání. To nemine dnes nikoho.

A zase z toho plyne výhoda pro to řemeslo - člověk, který je v kontaktu s praxí a s vývojem profese mnohem lépe vstřebá změny, které z toho vývoje plynou.

A to nemluvím o struktuře toho "VŠ" vzdělávání. U nás je asi 45 soukromých VŠ, tedy škol, na kterých si studenti, resp. jejich rodiče, platí desítky tisíc školného. Ani jedna z těchto škol není technická, všechny do jedné jsou humanitní. Víte třeba, kolik je hodinová dotace na semestr pro obor politolog třeba na Metropolitní univerzitě? asi 95 hodin. Ne týdně, za celý semestr!!! Co se ten člověk může tak krátký čas naučit?? Co je to za vzdělání? To je opravdu jenom koupený diplom. Tohle Vy chcete? Takhle má vypadat vzdělání?

Nezlobte se na mě, ale to ten řemeslník umí víc a ty peníze si více zaslouží.

2 0
možnosti

Podle mě je chybou i jednotná doba pro odchod do důchodu pro manuálně pracující. Jasně, že pokrývač nebo zedník nebo třeba kominík nebude už natolik schopný práce v 65ti letech jako úředník... Tohle by mělo být rozlišené podle profesí. Hasiči taky odcházejí do důchodu dříve!

0 0
možnosti

I sestry, lékaři a učitelé jsou placeni dle tabulek, kde platové postupy jsou spíše plíživé...

Jinak souhlasím, že lidi před více jak dvaceti lety ztratili zdravý úsudek a s nástupem placených středních a vysokých škol má spousta absolventů sice titule, ale prázdné kebule. Ono vystudovat za peníze rodičů, kteří si přejí mít doma dítě s titulem není zrovna to správné. Vezměte si kolik učebních oborů v posledních letech zaniklo! Katastrofa. Nikdo se tam nehlásil, protože někteří rodiče rozhodli, že své děti na učňák nedají. A aby ta učiliště nezanikla, vznikají nyní úsměvné učební obory- třeba jako skladový manipulant. Až se zde všechna ta skladiště a překladiště jednou zavřou, k čemu takový obor bude? A přitom taková letitá a krásná řemesla zanikají...Smutné!

1 0
možnosti