Děkujeme za pochopení.
J17a83n 78P76a10l21l19a40s
Dobrý večer, souhlas a karma. Ten litinový odšťavňovač používám dosud, je to sice opruz točit několik hodin klikou, ale ty bicepsy! Jinak při zavařování nikdy nepřekračuji 5 minut (kvůli vitamínu C), při použití citronového pektinu stačí. A naši mladí s vnoučaty jsou vděční a spolehliví odběratelé.
J79i22n85d10ř14i65š75k93a 33B10u22r20g89e68r68o43v24á
Já jsem už sama, dělám jen rybízové želé na linecké, tchyně mi zaváří naprosto nedostižné okurky a občas zavařím merunky, podle úrody a ceny, ty kupuji. Ale vloni jsem vsadila švestku, na povidla, taky si dělám domácí, z těch klepaných se scvrklými prdelkami, jsou výborná!
J89a46n57a 12K28o70z27á42k45o77v95á 23V81o43l74r35á23b32o73v69á
Já zavařuji celý život a s rozumem, abych nedopadla jak babička. Když jsme po její smrti prodávali dům, ve sklepě měla přes 20 let staré kompoty třešní a okurky ještě starší. Všeho s mírou a pak si na tom pochutnáte.
J81a66r14m81i43l68a 39P95í93c20h18o65v96á
No, řekla bych, že se nezavařuje hlavně proto, že marmeláda obsahuje hodně cukru a kompot taky, prostě čerstvé je čerstvé. My jsme kdysi taky hodně zavařovali, ale dneska jsme to hodně omezili, protože zavařené se prostě tolik nejí.
L28a93d28i81s61l51a68v 67H67n87y78k
....zavařené se prostě tolik nejí...
S tím nemohu souhlasit.Ono se nejí, ale proto, že " kdo by se s tím dělal, to si raději koupím v obchodě čerstvé".Tak takovéto argumenty slýchám od všech mladých maminek.Tyto mladé maminky na vesnicích to raději nechají na stromech schnít, než by vzaly žebřík a šly trhat.A tak vidím jak 60 - 70ti letí lidé lezou po stromech a trhají, protože jim to může srdce utrhnout, takto plýtvat ovocem když stačí jen trochu své práce a svého času tomu věnovat.
L80a50d66i46s84l75a45v 94H73n60y18k
Paní autorko, souhlasím s Vámi, chuť ničím nenahradíš.Na zahradě máme jahody a i když mladí (jsem už dědečkem) kupují občas jahody dětem během roku, tak vnoučata říkají, že nejlepší jsou ty od babičky.
A lidi asi nechápou, že kupované ovoce v marketech je plné chemie ( a jak pomlouvají komunisty, že jsme za nich jedli potraviny plné chemie), protože když přemýšlíte selským rozumem, jak může ovoce vydržet cestu přes celou Evropu bez toho aniž by bylo konzervováno chemií.Ať si každý zkusí utrhnou jahody či jiné ovoce večer a do rána už bývá nahnilé.
Takže ať si každý spočítá kolik dní trvá než se dostane z plantáže na pult obchodu ( natrhání, naložení na kamion, převoz přes půl Evropy ..uzavírky silnic, občas se někde stávkuje..vyložení do skladu a ze skladu na pult) a vyjde 3 - 4 dny.A doma čerstvé ovoce bez chemie je za tu dobu zkažené.
Takže dneska jíme víc chemie než za komunistů.
J79a52n30a 83M11a87j45o51v66á
A já myslím, že se zavařuje pořád a na Moravě to nikdy nepřestalo. Kuchyně jsou plné tu marmelád, tak kompotů, nakládají se okurky a jo...všechno, co chlapi "urvou" skončí v bečce, už od višní a meruněk. O švestky prý bude letos bída, pomrzly.
Jo, zapomněla bych na sirupy. Letos zatím bezový, meduňkový, mátový, ještě není "sklizená" levandule...
L87a57d83i24s80l16a41v70a 31Š11ť94a23s77t34n11á
Levandulový sirup? Jak to chutná? Já z levandule pletu jen voničky do prádla. Levandulový sirup bych ráda zkusila, asi se obrátím na strýčka Gůgla a vygůglím si to...Děkuji za tip!
Jinak na okurky taky máme letitý recept a sami si je pěstujeme, to by ani jinak nešlo...
- Počet článků 394
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 888x