Diskuse

Mistr Jan

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AN

TondaN

6. 7. 2012 18:53
některé jste naštval,

pro mneR^

1 0
možnosti
JM

hriva5

6. 7. 2012 13:58
...

Člověče, jaké dílo od Mistra Jana jste přečetl? Případně, jak jste se vyrovnal s jazykem, který se od dnešního liší převelice? A hlavně mi tu necitujte nějaké rádoby přeloženiny od našich obrozenců / ve vší úctě k jejich dílu/.

1 0
možnosti
KD

Zbloudilý

6. 7. 2012 17:20
Re: ...

Jen si trošku zagůglujte... Ale pro začátek Vašeho studia postačí 50 kázání mistra. Najdete je zde:

http://www.cb.cz/praha2/husova_kazani.htm

0 0
možnosti
LV

lubanek

6. 7. 2012 11:59
Hezky napsáno.

Pravda zvítězí.R^R^R^:-)

0 0
možnosti
H

hovn

6. 7. 2012 12:12
Re: Hezky napsáno.

To jistě. Nyní jenom zjistit která

0 0
možnosti
ŠB

stařec bez moře

6. 7. 2012 6:51
kulhánková ty nejsi slušná

ale pro tvůj nick by se hodilo přesně to adjektivum, které používáš v kritice blogu. Hus byl jedním z obyvatel této země a na rozdíl od, jako vždy veřejně mlčící a pokoutně reptající, většiny si vzal na ramena úděl reptat hlasitě a ve "Stodole". Nelze ho přirovnávat k Havlovi. který také hlasitě reptal věci, které my jsme jen v kruhu rodinném šeptali. Havel byl k disidentství komunisty přinucen, když z kluka, zvyklého na luxus a prachy, udělali vyvrhele. Hus vystudoval, měl postavení, byl v oblibě u královny a zprvu i u krále. Vnímal ve svém okolí odpor proti peněz a mocichtivé církvi a postavil se do řady kritiků. Určitě mu dělalo dobře, když na každém jeho kázání byla Betlémská narvaná k prasknutí a lidé ho odměňovali aplausem. Nasadil si masku neohroženého bojovníka a pak už nešlo bez ostudy vycouvat. Tak to dohrál až do konce.

1 0
možnosti
PB

peugeot307

6. 7. 2012 21:39
Re: kulhánková ty nejsi slušná

Myslím, že Havla k disidentsví nepřinutili komunisti, ale stejně jako Husa ho přivedly k "reptání" jeho geny, výchova a charakter. S takovou výbavou nechtěl a nemohl mlčet. Budete si muset připustit, že i v dnešní době se na rozdíl od mnohých, rodí lidé stateční, kteří za své přesvědčení nasazují své zdraví a někdy i život. A potom samozřejmě i ti, kteří se nevyjadřují, nic nepodepisují a čekají jak to dopadne, aby takříkajíc slízli smetánku, jako např. náš současný pan prezident.:-)

0 0
možnosti
SK

slušná kulhánková

6. 7. 2012 3:05
Kristepane,

něco tak nebetyčně hloupého jsem už dlouho nečetl a to je zrovna tady co říct ;-(:-/! To snad ani ty komunistické učebnice nebyly tak ..xxx

0 0
možnosti
H

hovn

6. 7. 2012 12:21
Re: Kristepane,

Nečilte se. Z historickou pravdou je to vždy složité a s bolševiky jistě není radno ztrácet čas. Evidetní je jediné - máme svátek

1 0
možnosti
L

lesicatko

6. 7. 2012 0:57
Pekný článok

A ono história sa opakuje, aj ked teraz už bez upaľovania. Len prosto papež odvola na Slovensku obľúbeného arcibiskupa - zrejme až príliš jednoznačne poukazoval na zažratú špinu ktorá Vatikanu akosi doteraz u jeho predchodcu nevadila.

http://www.sme.sk/c/6442359/bezaka-branili-stovky-veriacich.html

3 0
možnosti
LH

Lady Humussprey

6. 7. 2012 0:57
Jan Hus, byl postavy spíše malé, ale v dospělosti trpěl

morbidní obezitou. Ta mu později znemožnila chůzi a tak ho museli nosit, v lepším případě ho vozili na nízkém podsaditém oslu. Jeho mentalita se nelišila od podobně postižených a tak vymýšlel zlomyslnosti. Bohužel v tom neznal míru a začal se trefovat i do lidí, kteří stáli společensky nad ním a jak se lidově říká, "Na to dojel". Kromě jiného sepsal i řadu přísloví, které ráda používám a přivádím s nimi k zuřivosti třeba i pravičáky. Odpočívej v pokoji, můj milý, obézní trpaslíčku. Mám tě ráda.

1 0
možnosti
KD

Zbloudilý

6. 7. 2012 1:05
Re: Jan Hus, byl postavy spíše malé, ale v dospělosti trpěl

Třeba i? Kdyby žil dnes, právě pravičáci by křičeli "Ty zasr..ý komunisto :-) Krásné ráno a bájo den.

2 0
možnosti