Stravenky - jen poznámka

Vláda chce rušit benefity. To je hezký název: Všimněte si. Benfity. To zní. Současný drsný kapitalizmus, který u nás zatím vládne zavedl tolik sociálních výhod, že komunisté musí jenom závidět a bít hlavou o futro, že na to nepřišli sami. Teď se jenom vezou s levicí, která když byla u moci, tento kapitalizmus spáchala. (Nemluvím o politických stranách, snažily se všechny – co se prošly parlamentem.)

Benefity dostává dnes kde kdo a stravenky prakticky každý. Bolševik připlácel na závodní stravování… avšak jen tomu kdo se závodně stravoval… když si nosil kastrůlek, příplatek nebyl. Pravda je, že v posledních letech malé podniky bez závodních jídelen zavedly jakési poukázky na obědy v jisté hodnotě a jen v jedné provozovně podniku RAJ. Takže nikde jinde ta poukázka neplatila než v té jedinné hospodě či restauraci. Komu kuchyně RAJ nešmakovala, měl smůlu.

 

Kapitalistický socializmus zavedl stravenky a je jedno jestli dáma či pán drží odtučňovací dietu… nárok na stravenku má. Chytří obchodníci hned dali veřejnosti na vědomí, že  je možné stravenkami platit (vše kromě alkoholu a cigaret – neboť se dbá o zdraví národa i jeho menšin), že se však při placení nevrací nazpět peníze. Takže buď je možné nechat část stravenky obchodníkovi jako tuzéra a nebo něco připlatit. Jde o transakci, při které neškoduje nikdo. A tak je možné potkat v obchodě madam, za stravenky soukající do kabelky celou svíčkovou na sobotní párty a nebo nepřizpůsobivou občanku prodávat  před supermarketem balíček stravenek za poloviční cenu. Má žízeň a cígo se také hodí. A lidi kupují, kšeft se točí.

 

Tržní hospodaření o jakém se může bankéřům jen zdát. Jsou to břídilové. K tomu už jenom schází obrázek, který vidím každý den,  podívám-li se z okna. Maminka s cigaretkou elegantně visící v koutku úst  cpe do čtyřletého kluka hamburger. Ať se má kluk dobře. Jsou lidi, že poukázky nepotřebují, jsou i jiné vymoženosti. Jde jen o to, umět si poradit.

 

Že to není pravda? Ale je. Stačí se jen dívat a naslouchat.

 

Autor: Stanislav Vávra | středa 31.8.2011 18:56 | karma článku: 13,03 | přečteno: 1196x
  • Další články autora

Stanislav Vávra

Jen pár slov

16.6.2013 v 18:49 | Karma: 10,47

Stanislav Vávra

Doba disidentů končí

16.3.2013 v 18:28 | Karma: 12,63

Stanislav Vávra

Velezrada?

27.2.2013 v 19:00 | Karma: 31,37

Stanislav Vávra

Delirium loci

29.10.2012 v 16:39 | Karma: 7,04