Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Delirium loci

Amazonka křepčí v nejlítější řeži.Remy De Gourmont: Listy amazonce.S večerem ožívá dostavují se nápady a představy krásných dívek ho vyhánějí do ulic Je truchlivé když k podzimu odlétají okrasní a přítulní ptáci a jejich hnízda obsazuje nerudné společenství neučesaných havranů Ulice plné havranů Zobáky ohmatávají kavárny bary i soukromé sály kde si probírají peří klovou se a krmí zbytky svých sousedů I sojky se stěhují se zimou do měst a probarvují smutek ulic svým peřím.

Místo smyslného zpěvu skřivanů a pípání jejich samiček je pod stropy salonů slyšet jen drsné krákání a křik hladových krkavců Koroptve skrývají peří za pulty barů, bažanti však nechávají pyšně blýskat své kabátky aniž by tušili že jejich barevná sláva a obdiv nepřežije ráno.   
Na jaře havrani zase odlétají krkavci zůstávají Jen někdy je slyšet jejich křaplavý zpěv podobný šílencovu křiku Krkavec není šílenec je zpěvným ptákem a proto krade jiným ptákům z hnízd vajíčka aby si jejich žloutkem zjemnil hlas Marně Mají však štěstí že jejich křapot se stal módním stejně jako rytmus klapotu jejich zobáků.
    
S večerem krkavec ožívá zpívá pod temnou oblohou nahřívá peří pod světly reflektorů a je pyšný na svůj hlas Na stole krouží dívka kolem ní drobí se ze tmy paprsky světla nohy dlouhé  kramflíčky botek tříští sklenice její tvář je bílá bez slunce ruce se chvějí pohled těkavý Ruce potřísněné mazlavým potem se otírají o sklo koule Tanečnice před jejich dotykem uhýbá její pohyby jsou však tím dráždivější čím více rukou se snaží proniknout sklem pružné vaječné slupky Pak její noha nečekaně prudce vystřelí proti obličeji za stěnou na vteřinu se ukáže její pohlaví blána praskne a lepivé sperma se jako pouštní prach usadí na všem a na všech Je tma Děsivý výkřik panny zaniká současně s otočením klíče ve dveřích.
Střihač trhá obraz a bez zájmu navazuje další u švédského stolu s vyloženými pamlsky a také u baru s laciným vínem v drahých lahvích Tanečnice olizované muži  se skleněnýma očima nabírají cudně a vybíravě pamlsky na talířky a se smíchem polykají mužské genitálie v růžové omáčce Barva světla se co chvíli mění kdesi za rohem hraje hudba a narkotizovaný hlas zpívá cosi o něčem Nikdo nerozumí neposlouchá Není co V tichu rozbředlých mozků hluk zaniká.
Do zvlhlého rána je ještě daleko chodníky zejí prázdnotou jen dlažba se otřásá pod neustávajícím orgasmem ňader drážděných molitanovým krytem reportážního  mikrofonu připomínajícího nateklý falus Fotograf zvrací tisícikoruny pak mizí ve výstřihu s touhou dopátrat se pravdy Pravda v tomto proměnlivém světle však neexistuje Pohlcený chamtivou vagínou je po kouskách požírán a máčen v lepivé omáčce jako lahodná langusta Nestravitelné zbytky končí na podlaze kde je přežvykují ušlechtilí psi z doprovodu dam. 
V první hodině po půlnoci kdy odešel včerejší den v té první hodině kdy se konají  každý den nové zásnuby nové svatby nové vraždy kdy v kabelce hledá se nová jehla osušují se staré slzy aby udělaly místo pro nové ústa se rozvírají do křečovitého smíchu a počítají se první vydělaná eura.
„Neboť je třeba zabíti mnoho lásek, aby se dospělo k lásce.“  (Remy De Gourmont, Listy Amazonce.)
    
Ale k čemu láska Když noc se teprve začíná perlit krví a smísena s alkoholem stává se třaskavinou po níž se šílenci skvělých frází vrhají ze střech mrakodrapů ve slepé důvěře že jejich sláva je nesmrtelná Teprve po dlouhém a omamném letu v tisícině vteřiny v posledním zlomku vědomí  se na nezměřitelný mžik stanou svědky nekonečna.     
S druhou hodinou vychází ze své samoty ve stínu a ozdoben elegantní hůlkou prochází rosolovitou společností která se od něho odráží jako příliš poddajná prostitutka Na barové stoličce nachází svého přítele zhrouceného pod tíhou alkoholu Přítel má hlavu položenou na barovém pultu zdá se že spí „Kdy padnul“ zeptal se barmana Barman chvíli počítal „budou to tak dvě hodiny“ Přišel před desátou a hned se tvrdě rozjel Stejně to tempo vydržel dost dlouho Co si dáte?“
„Natoč mi francouze Nemám ho dopravit domů“ „Proč Tu stoličku si zaplatil až do konce a tohle tady“ mávl barman ukazovákem po sále „to bude trvat hodně dlouho Říkal mi že ho doma budí zelení  mužíčkové a já vím co to je můj táta než ho odvezli do Dobřan měl v posteli bílý myšky a jeho brácha houslista tak ten touhle dobou říkával že mu po houslích lezou šneci“ „Co s nimi dělal“ „Shazoval je šmytcem a hrál než padnul Já piju jen minerálku.“
„A jak to jde“ Řekl aby něco řekl Rozhlédl se  kolem sebe a zlehka se napil koňaku „Ale jo, celkem dobře kluci z placu zatím přinesli troje tanga jedny krajkový s nohavičkou a jednu poprsenku Bába na hajzlíku posbírala nějaký prezervativy a jinak celkem normál dobrý“ Barman se odebral k dalšímu žíznivci před tím ještě vzal mezi prsty bankovku za koňak uznale kývnul hlavou a ztratil zájem.
Napuchlé břicho města Brzy k ránu ještě za tmy se otevírají  trhy s masem čerstvě poražené prasnice krávy i ovce se porcují a  řezníci si je rozváží na venkov  aby nejlepší kusy vystavili  ve výlohách a přilákali nové zákazníky Maso je však choulostivé zboží Rychle se kazí a vadne a  je neprodejné  zatím však o ně stále ještě není   nouze.      
Ke třetí hodině ranní uvadá i krása orchidejí Barmanovi přibyly pod pultem už jenom jedny kalhotky a toaletářka také nedostala žádného tuzéra za další prezervativ Nakonec se ten večírek ukázal být slabším než obvykle Dámy s navoskovanými úsměvy odcházejí mizí i mikrofony a fotoaparáty S hlavou na barovém pultu spí osamělec má však zaplaceno ať spí. Barman rovná lahve dělá kasu uklízečka stírá pozvracené schody a přichází ráno Ráno obyčejného všedního dne kdy všechny nápady a myšlenky se rozpouštějí ve svěžím chladu a v ústech zůstávají jen nakyslé pachuti prázdno v hlavě a trpký pocit z toho že se musí žít.
Každým ránem upadá do bezvědomí a kdesi vzadu za ním se bortí poslední myšlenka: “S ránem odchází měsíc, slunce tuláků“.

Autor: Stanislav Vávra | pondělí 29.10.2012 16:39 | karma článku: 7,04 | přečteno: 879x
  • Další články autora

Stanislav Vávra

Tváře neexistují

Místnost velikosti asi třikrát dva metry, nízký strop, zdi holé,pomazané jakousi načervenalou hlínou. Uprostřed nevelký stůl připomínající toaletní stolek jaký mívali moji rodiče vedle manželské postele. Na stolku několik papírů formátu A4 a měkká tužka s ořezávátkem. Pak ještě stolička a obyčejná elektrická lampa na holém stojanu. Svítila, ale nikde jsem neviděl žádnou přípojku ani zásuvku a od lampy ani nevedla žádná šňůra.

13.8.2011 v 18:46 | Karma: 6,33 | Přečteno: 1138x | Diskuse| Poezie a próza

Stanislav Vávra

Přepadení Egona Bondyho v Budapešti

Minulý týden se konalo u Nejvyššího zemského soudu v Budapešti závěrečné přelíčení s dosud netrestaným Bélou V. Lajose, který před časem přepadl básníka Egona Bondyho, i když věděl, že básník sedící v tichu noci, na zahrádce kavárny Kérkezyház na Andraszyho třídě, která patří k jedné z nej(ne)bezpečnějších ve střední Evropě, se připravuje na svůj projev, který má následující den proslovit na sympoziu nezávisle zchudlých básníků střední Evropy.

9.8.2011 v 22:05 | Karma: 7,48 | Přečteno: 977x | Diskuse| Společnost

Stanislav Vávra

Mrholí do řídkých kapek,

ulice je prázdná, jen pár zamyšlených chodců a jinak nikdo. Sedím na lavičce, která bývá v sezóně obsazená zvědavci a turisty, teď však v pozdním podzimu, čase rychlých večerů a dlouhých nocí, sem nezajde téměř nikdo. Mrholí, do řídkých kapek zabloudí co chvíli i první sněhová vločka, ale mně, zahalenému v teplém kabátu podšitém kožešinou je dobře. V jedné kapse malá termoska s horkou kávou, ve druhé placatá lahvička s koňakem.

2.8.2011 v 18:44 | Karma: 7,86 | Přečteno: 947x | Diskuse| Poezie a próza

Stanislav Vávra

Být básníkem - je snadné

Noviny moc nečtu, a nebo spíše čtu, ale jen když mám čas. Kupuji si však celkem pravidelně sobotní MF Dnes a to hlavně kvůli Kavárně, protože tam nacházím, sice útlý, ale sloupek věnovaný poezii (většinou to není nic moc – někdy však se tam najde pár veršů mistrů kteří již odešli, čas od času se najde báseň současníka). A říkám si proč tak málo a proč jen někde a někdy? Mám noviny a časopisy až z devatenáctého století, a v Univerzitní, nebo Národní knihovně lze nahlédnout v čase ještě dál a jestli si dáte jen malou práci zjistíte, že literatura a poezie byly jejich denní součástí. Recenze a kritiky, byly samozřejmostí. Dnes se z devadesáti procent recenzuje jenom bulvár a mydlinky

21.7.2011 v 15:58 | Karma: 7,13 | Přečteno: 1086x | Diskuse| Kultura

Stanislav Vávra

I všední den bývá nevšední

Měl hlavu skloněnou, jeho dech šelestil zeleně a všem se zdálo, že právě umírá. Deci červeného vína již dávno dopil, seděl nehybně s uchem nastaveným k jihu, snad někomu naslouchal. Číšníci ho již nějakou dobu pozorovali a pak když to trvalo příliš dlouho, na něho upozornili vrchního. Vrchní pokrčil čelo, vzal účtenku a hostovi ji podstrčil. Učinil to téměř štítivě a čekal. Nic se však nedělo. Host seděl dál s hlavou skloněnou a s uchem nastaveným k jihu, asi opravdu někomu naslouchal.

15.7.2011 v 18:43 | Karma: 7,30 | Přečteno: 680x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

KOMENTÁŘ: Po dvaceti letech v EU je načase skončit naši hru s Evropou

30. dubna 2024

Premium Evropskou unii dodnes tak trochu vnímáme, že jsou to „oni“. Přitom v ní sedíme a držíme ústa a...

V Londýně útočil muž s mečem. Zabil třináctiletého chlapce, napadl i policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  14:43

Třináctiletý chlapec zemřel a další čtyři lidé byli zraněni po útoku muže ozbrojeného mečem v...

Kolumbijská univerzita zavřela kampus, podmínečně vylučuje protestující

30. dubna 2024  8:35,  aktualizováno  14:39

Newyorská Kolumbijská univerzita v úterý oznámila omezení přístupu na svůj kampus na severu...

Vůz technických služeb rozmetal autobusovou zastávku, řidič byl opilý

30. dubna 2024  14:14

Na okraji Mostu dnes dopoledne menší nákladní vůz zcela zdemoloval autobusovou zastávku, na které v...

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 932x
Božím dopuštěním básník, možná spisovatel - stařík, který se dožil jednadvacátého století a chce v něm ještě nějakou chvíli žít. Jsem přítelem mladých, sebevědomých a odvážných lidí, pro které ještě krása,láska a poezie (imaginace) něco znamenají.
http://www.stanislav-vavra.cz

Seznam rubrik