Vyléčení pacienti Dřízhalová a Jobs

Připadá i vám, že pojmem "uzdravený pacient" by měl být míněn člověk který byl zbaven nemoci do poslední špetky a jednou provždy ? No to i mně. Ale ne toliko oficiální medicíně a jejim statistikám... Medicína v případě rakoviny uznává definici "uzdravený pacient = pacient který neumřel do 5 let od stanovení diagnozy". Tedy pokud vašemu 16-ti letému synovi diagnostikují rakovinu a umře jim až ve 22 letech budete nad jeho rakví mít dobrý pocit jak už ta dnešní medicína je daleko a co všechno neumí, že. Neboť kdyby byla statistika jmenovitá najdete jméno svého syna v kolonce "vyléčení". A bude tam mít dobrou společnost dalších "vyléčených pacientů", kupříkladu naši půvabnou herečku Dřízhalovou či počítačového mága Steva Jobse.

Medicína se chlubí zvětšujícím se počtem vyléčených pacientů přitom jde jen o kouzlo statistiky...

Mít v sobě rakovinné buňky je zcela normální věc, mám je já máte je i vy. Vznikají jako "zmetky" při výrobě miliónů buněk každý den a to v počtu desítek kusů. Náš imunitní systém je v zápětí likviduje, mezitím vzniknou nové a tak stále dokola. Rakovina je tedy běžnější než rýma...

Problém nastává ve chvíli kdy je imunitní systém natolik oslaben, že již nestíhá zlikvidovat všechny... a mezi tímto okamžikem a úmrtím (bez jakéhokoliv léčení) uplyne 10-15 let.

Rakovinu dnes léčíme úspěšněji než před 20 lety (?)

Pravda je taková :

1/ nižší průměrný věk vyšetřovaných osob

Jestliže před 20 lety šli lidé k doktorovi na vyšetření až je něco bolelo (kdy jim do smrti "bez léčení" zbývalo max. 2-3 roky) dnes díky tržnímu hospodářství a osvětovým kampaním na bilboardech chodí preventivně. Tím se rapidně snížil průměrný věk vyšetřovaných, k vyšetření se dostavují ne 2-3 roky před úmrtím (bez léčení) ale 6-10 let. Potom je lehké vytvořit armádu "vyléčených" (tj. přeživších od diagnózy 5 let), dokonce bez jediné investované koruny do léčení... Ale toto by nestačilo protože :

2/ dokonalejší diagnostika

Co je nutno medicíně přiznat jsou daleko dokonalejší diagnostické metody než ty zpřed 20 let. Ono totiž přijít na vyšetření 6-10 let před úmrtím tehdy bylo k ničemu, poslali by vás domů "jste zdravej jak řípa". Což by k vylepšení statistik opět nevedlo. Jenže dnes je to už všechno jiné... Diagnóza je stanovena a to v dostatečném předstihu než před 20 lety. A "uzdravení" se jen hrnou... a to i v případě, že by na ně nikdo potom "už ani nesáhl" čili nijak je neléčil.

 

A jak to tedy je ve skutečnosti ? Stejně jako před 20 lety každý čtvrtý z nás umře na rakovinu. Ano, skutečně ne každý pátý, šestý či desátý což by svědčilo o nějakém pokroku ve skutečném léčení a vyléčení této nemoci... bohužel. Navíc se snížil průměrný věk při úmrtí, takže dnes ten čtvrtý z nás umře mladší než před těmi 30 či 50 lety...

Autor: Stanislav Kunc | čtvrtek 6.10.2011 17:32 | karma článku: 13,28 | přečteno: 1069x