Váš kojenec není tele

chtějte pro své děti mercedes a ne trabant - stejná barva nestačí, důležitější je obsah živin - čeho je v lidském hodně, toho je v kravském málo a naopak - citace z knihy zapůjčené na Ministerstvu zdravotnictví ----------------------------------------------------------------------------------

Někdy se bohužel stává, že novopečená máma nemá pro svoje právě narozené robátko vlastní lidské mléko. Co si počít ?

Já důrazně doporučuji - najít v okolí jinou mámu, která má mléka přebytky a její mléko od ní odebírat, klidně i odkupovat, jde o nejlepší investici do zdraví dítěte. Stokrát již opakované vědecké výzkumy vždy znovu prokázaly nenahraditelnost této výživy pro člověka.

Bohužel se nejčastěji sahá ale k náhradě lidského mateřského mléka mlékem kravským. To má s lidským mlékem stejnou bílou barvu ale tím veškerá podobnost končí, jinak si jsou podobné asi jako marcedes a trabant... Není jediné kategorie podle kterých lze mléka posuzovat, kde by nebyly rozdíly, většinou naprosto diametrální či protichůdné, viz níže.

Cituji z publikace :

Zapůjčeno mnou v : knihovna Ústavu vědeckých informací při Ministerstvu zdravotnictví na Rašínově nábřeží v Praze (můžete si ji tam půjčit taky), značka K1112/38

Název : Lidské mléko, jeho složení a konzervace

Autoři : Doc. MUDr. R. Klen, DrSc, Ing. J. Blattná, CSc, Ing. V. Fiedlerová, MUDr. V. Štrbák, CSc.

Vydalo : AVICENUM, zdravotnické nakladatelství jako součást Hálkovy sbírky pediatrických prací,

Výsledky výzkumu v oblasti výživy kojenců ... jasně prokázaly, že v prvních 4-6 měsících postnatálního života ... je ... kojení - optimální a v současnosti není ničím plně nahraditelná. Kryje všechny měnící se nutriční potřeby kojence, zabezpečuje jeho postnatální imunologickou adaptaci na vnější prostředí ...
Lidské mléko, na rozdíl od mléka jiných savců, má jedinečné složení ...
Lidské mléko je svým složením unikátní a stává se stále zřejmějším, že je nelze přesně napodobit, a to jak ve smyslu kvality (jeho jednotlivé složky), tak zejména ve smyslu variability složení.

Ze všech studovaných druhů je lidské mléko na laktózu nejbohatší ... obsah je vyšší o 2 g/100 ml naž v kravském mléce ... laktóza má kladný vliv na absorpci vápníku...
Tuky představují asi 50% celkového energetického obsahu lidského mléka ... vyšší obsah tuku v mléce žen, které rodily předčasně, souvisí s vyšší energetickou potřebou nedonošených dětí.
V lidském mléce bylo identifikováno 183 mastných kyselin ... ve složení mastných kyselin lidského a kravského mléka jsou velké rozdíly ... poměr nasycených a nenasycených mastných kyselin je u lidského mléka přibližně 1:1, u kravského mléka 1,8:1 ... z polyenových mastných kyselin má největší význam kyselina linolová ... 5,4-17,2 %. Kravské mléko obsahuje jen 0,07-2,5 %
Novorozenec je schopen po prvním týdnu života absorbovat více než 90% tuku přítomného v lidském mléce, v tomto věku však může absorbovat jen 60-70% tuku z kravského mléka ... dalším faktorem, který ovlivňuje absorbci tuku, je nižší obsah vápníku v mléce ... je zajímavé, že v lidském mléce je 10krát více taurinu než v mléce kravském

BÍLKOVINY
... bylo zjištěno, že v lidském mléce je asi 25% celkového dusíku přítomno jako dusík nebílkovinný (v mléce kravském jen 5%) ... obsah bílkovin zralého mléka (lidského - pozn. já) se uvádí 0,8-1,1 g/100 ml ... poměr obsahu syrovátkových bílkovin ke kaseinu je u kravského mléka 20 : 80, u lidského 65 : 35 ... velmi rozdílné je i složení syrovátkových bílkovin. U kravského mléka převládá beta-laktoglobulin, který se téměř nevyskytuje v lidském mléce, kde převládá alfa-laktabumin a laktoferin
Nejméně zastoupenou složkou lidského kaseinu je alfa-kasein, který tvoří asi 9% celkového kaseinu. Alfa-kasein je však převládající složkou kaseinu kravského mléka
Lidské mléko je jediným živočišným bílkovinovým zdrojem, který má poměr methionin - cystin roven nebo nižší než 1,0, jaký se vyskytuje jen u rostlinných bílkovin
Bílkovinné povahy jsou i enzymy, které se v lidském mléce vyskytují větčinou ve vyšších koncentracích než v mléce kravském

VITAMÍNY
Jedním z hlavních rozdílů mezi mlékem lidským a kravským je právě obsah vitamínu C (lidské - 5,6 mg/100 ml, kravské - 1,4 mg/100 ml)
U dětí ve stáří 1-52 týdnů, které zemřely syndromem náhlé smrti, zjistili autoři statisticky významný nižší obsah biotinu v játrech než u dětí, které zemřely z jiných příčin. Uvedený syndrom se vyskytoval častěji u kojenců živených uměle přípravky kojenecké mléčné výživy, které ve srovnání s mateřským mlékem obsahují velmi málo biotinu

ENZYMY
Je patrné, že většina enzymů má větší aktivitu v lidském mléce.
V kravském mléce převažuje lipoproteinová lipáza ... v lidském mléce převažuje lipáza, její aktivita je 10 až 20 krát vyšší než u lipoproteinové lipázy ... aktivita lyzozymu lidského mléka je 100krát vyšší než lyzozomu kravského mléka. Podle některých autorů je obsah lyzozymu v lidském mléce až 3.000krát vyšší než v mléce kravském ... aktivita alkalické fosfátázy v lidském mléce je však 40krát nižší než v mléce kravském

MINERÁLNÍ LÁTKY
Hlavní rozdíl v obsahu minerálních látek ... (je) v množství. Lidské mléko obsahuje kolem 0,2% minerálních látek, obsah v kravském se pohybuje kolem 0,7%. Důležitý je zejména nízký obsah sodíku a fosforu a vysoký obsah vápníku ve vztahu k fosforu v lidském mléce ve srovnání s kravským ... poměr vápníku : fosforu je v lidském mléce 2 : 1, v kravském 1,2 : 1. Využitelnost vápníku z lidského mléka je vyšší než z mléka kravského.
Mléko většiny savců včetně člověka má nízký obsah železa ... absorpce železa z lidského mléka je vysoká, podle různých údajů 15-80%, z kravského jen 10-20%
Předppokládá se, že lepší využitelnost zinku z lidského mléka než z mléka kravského je způsobena rozdílnou vazbou s jinými složkami mléka.

OCHRANNÉ LÁTKY LIDSKÉHO MLÉKA
Předním představitelem nespecifických ochranných látek je v četných tkáních přítomný lyzozym ... je nezbytný pro vazbu komplementu s IgA. Jejich komplex je zvláště účinný proti E. coli ... jeho obsah v lidském mléce je o dva řády vyšší než v kravském

MIKROORGANISMY LIDSKÉHO MLÉKA
Sterilní lidské mléko lze získat jen velmi zřídka ... i velmi pečlivě získané lidské mléko může obsahovat více než 10ˇ6(deset na šestou - pozn. já) zárodků v mililitru ... nechybějí mezi nimi ani takové druhy, které přežijí pasteraci.
V lidském mléce se podařilo zjistit řadu virů. Několik prací pojednává o výskytu cytomegalovirů. Dworsky a spol udávají, že mléko 39% žen obsahuje po porodu cytomegalovirus a u 69% jejich dětí dojde k infekci. Ty virus vylučují močí, ale žádné z nich neprodělá klinicky onemocnění.
Jestliže byly ženy před porodem očkovány proti rubeole, zjistí se u 69% virus v mléce. U 56% jejich dětí se též virus zjistí, ale nebyly shledány známky onemocnění.
Také virus hepatitidy B byl zjištěn v lidském mléce. Děti nosiček - Číňanek se staly nosiči v 60%, černošek ve 30% a u dětí Evropanek k nosičství nedošlo. Nebylo však zjištěno, že by kojenci těchto matek nesli známky poškození.

OŠETŘENÍ LIDSKÉHO MLÉKA
Použití neošetřeného (syrového) lidského mléka bylo vždy svůdnou cestou. Nelze se tedy divit, že našla stoupence i v dnešní době, kdy jsou známy stinné stránky tepelného ošetření.
Mezi stoupence používání neošetřeného lidského mléka patří hlavně Skandinávci .... přednosti neošetřeného mléka vidí v tom, že má dobrou vstřebatelnost tuků a že nedošlo ke změnám antimikrobiálních složek. Jestliže takto vybrané mléko uměle kontaminovali ( E. coli, Klebsiella pneumoniae, Enterobacter, Citrobacter, Serratia marcescens, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus nebo Staphylococcus epidermis) množstvím 10ˇ7 mikrobů v milimetru a uložili do teploty v +4 st.C, nezjistili zvýšení počtu mikrobů po dobu 10 dnů. V teplotě +6 až + 8 st.C jen malý vzrůst počtu gramnegativních mikrobů. Dále uvádějí, že neznají případ onemocnění dítěte po podání neošetřeného mléka

ZMĚNY ZPŮSOBENÉ OŠETŘENÍM, KONZERVACÍ A SKLADOVÁNÍM LIDSKÉHO MLÉKA
CHEMICKÉ ZMĚNY
Tepelný zásah, který je nutný především vzhledem k minimalizaci mikrobiologických kontaminantů, nepříznivě ovlivní nutriční i ochranné faktory mléka ...v ČSSR se užívá pasterizace při 62,5 st.C po 23 minut.
Z podrobného studia vlivu pasterace na denaturaci bílkovin ... vyplynulo, že při teplotě 58 st.C se zachová 90% původní hodnoty, další zvýšení teploty však způsobí vyšší ztráty, a to až 95, resp. 100% u některých bílkovinných složek podle užitého způsobu pasterace. Tak např. IgM se denaturuje prakticky 100%, bílkoviny syrovátky ze 70%, laktoferin ze 60-65%
Při teplotě pasterace 80 st.C po 30 min. pozorovali rozklad některých aminokyselin, a to methioninu a tyrozinu a též přírůstek histidinu, zatímco při teplotě 62,5 st.C po 30 min tyto změny nezanamenali. Dále zjistily, že pasterace v 80 st.V lázni způsobila zhoršení srážení kaseinu.

ZMĚNY OCHRANNÝCH LÁTEK
Protivirová aktivita IgA ... se působením různě vysoké teploty mění: po 30 min. zahřátí na 56 st.C se nemění, po 30 min. zahřátí na 62,5 st.C dojde ke 30% snížení a žádná aktivita nebyla zjištěna po vaření.
Chýlková zjišťovala také hladinu lyzozymu v neošetřeném mléce, v pasterovaném ... jen v neošetřeném mléce zjistila podstatně vyšší hladinu než u ostatních (poloviční)

ÚPRAVA SLOŽENÍ KONZERVOVANÉHO LIDSKÉHO MLÉKA
Zatímco konzervované lidské mléko může splňovat po mikrobiální stránce požadovanou nezávadnost, nutriční hodnota a obsah ochranných látek neodpovídá často požadovaným hodnotám.

---------------------------------------------------------------

A za sebe dodávám - samozřejmě, že úplnou a zdravou výživou je lidské mléko pouze v syrovém stavu (viz e-kniha o syrové stravě "7 podmínek pro zdraví, štíhlou postavu a spokojený život"). POZOR - lidské mléko můžete koupit i v porodnicích za nekřesťanské peníze (1000,- Kč/litr) ale bude VŽDY pasterované, tedy již zničené a skoro bezcenné, za takové je to škoda peněz...

případně zde vše formou videa : http://www.youtube.com/watch?v=68XCoZTM3ck

(další informace v knize Sedm podmínek pro zdraví, štíhlou postavu a spokojený život bez jo-jo efektu)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Stanislav Kunc | čtvrtek 21.6.2012 10:26 | karma článku: 15,45 | přečteno: 2448x