Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TV

tovog

15. 3. 2011 1:30
evoluce

Už se nemůžu dočkat, až bude oficiálně zpochybněna evoluce. Stále se ve škole učí, že když počkáme dostatečně dlouho, z hromady lávy vstane člověk... ;-D

0 0
možnosti
P

poznamka

8. 10. 2010 17:37
Opatrně

Je potřeba to brát s rezervou a hlavně co se myslí tím "věda". Je dobré pochybovat vždy, ale nesmí se to přehánět. A hlavně, nedoplňovat poznání ideologickými bludy, což umí církev perfektně, zejména ta katolická.

0 0
možnosti
KW

007karel

6. 10. 2010 11:05
Věda a vědci

Nikdy nelže věda, ale jenom někteří vědci. Věda sama ob­sahuje určitý ozdravný proces, který postupně opravuje všechny mylné názory i všechna zkreslení pů­vodních poznatků (ovšem bez nějakých časových limitů, někdy po roce, někdy třeba po sto letech). :-)

0 0
možnosti
SK

Standa K.

6. 10. 2010 17:54
Re: Věda a vědci

já nenapsal, že vědci lžou... ono je to totiž horší - oni placatosti Země, neškodnosti cigaret či DDT, nesmyslnosti postupu dr. Semmelweisse věřili...

A připustíme-li, že postup dle "nejnovějších vědeckých poznatků" (další kult :-) ale vůbec nezaručuje, že je to postup správný pak nemáme právo všechny ostatní přístupy zavrhovat a potlačovat... toť můj názor :-)

0 0
možnosti
T

tomasz.

4. 10. 2010 20:34
.

Ano lide zaplatili zivoty nektere chyby vedcu, ale kolik jich veda zachranila? Miliony - hlavne v lekarstvi, at uz chemickou cestou jako jsou leky a vakciny, tak "fyzikalni" jako rentegen, magneticka rezonance, PET... A ono je tezke rozeznat ty, kteri proti necemu broji, jestli maji pravdu nebo ne. Takovych lidi jsou tisice a samozrejme ma nekdy nekdo pravdu. Napriklad v polovine 20. stoleti se zacali do aut montovat bezpecnosti pasy. Lide jim ale neverili a zatracovali je, ze je nebezpecne je pouzivat a tak se nepoutali. Nakonec se presvedcili o opaku. Jinak diky vede mate i ten pocitace, internet (ikdyz je to produkt armady, ale zpocatku na nem pracovali fyzici, matematici atd.)

PS: Jen ze zajimavosti, kdo by mel byt jinym hracem na poli vedeni nez veda?

0 0
možnosti
O

O.M.

5. 10. 2010 12:30
Re: .

Co je ale věda a co politika?

0 0
možnosti
T

Tonička

4. 10. 2010 17:42
Nádherně napsáno,

 potěšil jste mě!V

0 0
možnosti
SK

Standa K.

6. 10. 2010 5:26
Re: Nádherně napsáno,

rádo se stalo :-)

0 0
možnosti
PK

dolch

4. 10. 2010 8:28
Výborný článek

Často v diskusích narazím na argument, že věda je proto tak skvělá, že má schopnost sama své omyly napravit. To je ovšem pravda jen z poloviny. Někdy náprava omylu trvá desítky let a odskáče to spousta nevinných lidí. A důležité je, že často ten opravující je vědeckou komunitou opovrhován a leckdy z ní ani formálně nepochází. Spoustu převratných objevů učinili v podstatě amatéři, na které ti "praví" vědci koukali skrz prsty. Tak kde je potom ta schopnost opravovat sama sebe? Věda má spíš schopnost velmi nerada a pomalu přiznávat své omyly.

0 0
možnosti
SK

Standa K.

6. 10. 2010 5:25
Re: Výborný článek

Věda má spíš schopnost velmi nerada a pomalu přiznávat své omyly.

Pod toto se podepisuji. A dodal bych k tomu, že je k tomu často dotlačí praxe a ne jejich výzkumy... :-(

Je mi třeba velmi líto když si představím život pana Semmelweisse - ví, že má pravdu, ví a má dokonce i pádné důkazy, že může pomoct stovkám žen a všude na vás koukají skrz prsty a shůry, nejvíc mně mrzí, že se satisfakce nedožil.

0 0
možnosti
N

NTPT_V_EXILU

4. 10. 2010 7:45
Pane gratuluji

tenhle článek jakoby jste mi vza lz pera. uvbažoval jsem nad podobným. A Zrovna Ignác Semelweiss a jeho peripetie při zavádění dezinfekce měl být příkladem.  Ale aspon mám o něco meně práce.

0 0
možnosti
SK

Standa K.

6. 10. 2010 5:19
Re: Pane gratuluji

Díky a bude-li chuť klidně ho napište určitě to téma zase o něco jiného obohatíte :-)

0 0
možnosti
J

jendazmoravy

4. 10. 2010 7:39
A co rozumíte pod pojmem "věda"?

Autore, chybí jedna drobnost - co rozumíte pod pojmem věda? Je to to, co tvrdí otitulovaní pantátové, to, co píše Aha nebo podobné vzdělávací médium, nebo se to dá definovat jinak?

0 0
možnosti
O

O.M.

4. 10. 2010 7:43
Re: A co rozumíte pod pojmem "věda"?

Právě, že to vypadá, že Standa rozumí pojmem věda už tu politikou pokřivenou. Já např. pod pojmem věda rozumím jen tu naprosto čistou, pravda, já neuznávám nic jiného než matematiku.

0 0
možnosti
PH

petrph

4. 10. 2010 6:18
Ig Rhodus, ig salt

Jako omluvu spolku Sisyfos, či podobným konzervativním názorům vědců lze dodat, že dnes bojují stejnými zbraněmi svých oponentů - názorem proti názoru, jednou teorií proti druhé teorii, článkem v médiích proti jinému článku v médiích, rozhovorem proti rozhovoru, a často stylem vynuceným kulturností diskuze určovanou médií. Se skutečným provedeným a prověřeným objevem nemohu skutečně nic dělat. Vyrobený stroj efektivně pracující na novém neznámém principu,nově objevený a zdokumentovaný tvor, vhodnost či nevhodnost určitého léku či přípravku prověřená dlouholetými lékařskými pokusy, ba dokonce (hypoteticky) skutečná návštěva našich vesmírných bratří z hlubin galaxie ...S ničím takovým už ani sysifos nehne...:-)

0 0
možnosti
M

MipeX

4. 10. 2010 3:56
A co teprve politici

Ti dokáží natropit takové škody, že by i malé děcko plakalo.

0 0
možnosti
  • Počet článků 215
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1856x
pozorovatel (bez patentu na rozum) na cestě kunc.standa@seznam.cz

Nemoc i zdraví hledej ve střevech.

Kam stoupne stát tam 100 let tráva neroste.