7 podmínek pro zdraví, štíhlou postavu a spokojený život (12/18)

zdroje neurotransmiterů - silná vazba na ionizovaný vzduch - příklady nasycení se NTM -------------------------------------------------------------------

 

Zdroje neurotransmiterů
Seřazeno cca. od nejsilnějších po nejslabší a shodou okolností to odpovídá i seřazení do skupin - nezdravé a zdravé :

nezdravé či nežádoucí stimulanty
tvrdé drogy
měkké drogy
alkohol
čokoláda
káva
rafinovaný cukr, sůl
cigarety
tepelně upravená strava
fyzická bolest (např. i sebepoškozování)
nakupování (zejména u žen :-)
nemoc
smutek, strach
-------------------------------------------------------------------------
neutrální stimulanty
psychowalkman
silná náboženská víra
nabytí nového majetku
----------------------------------------------------------------------------
zdravé stimulanty
zamilovanost
čerstvý (tj. ionizovaný) vzduch
slunce
pohyb, sport,
učení, meditace, víra (obecně)
zajímavá práce, pocit z „dobře udělané práce“
setkání s přáteli
sex
láska
spánek
uhašení žízně
syrová strava
krmení zvěře, pohled do ohně...
hezké či příjemné podněty pro některý z 5 smyslů (vůně květin, hezká hudba, dotyky s příjemnou látkou atd.)

Vašemu tělu je naprosto jedno z kterého zdroje, zda zdravého či nezdravého NTM pochází. Nedáte-li mu jich dostatek ze zdravých zdrojů, tak protože je potřebuje tak zoufale moc ke své činnosti klidně si o ně řekne ze zdrojů nezdravých. A naopak – dáte-li tělu dostatek NTM ze zdravých zdrojů už nebude ve vás vyvoláván nutkavý pocit po těch nezdravých... Uvedu-li toto na příkladech :

  • kdo chce přestat s kouřením a nezačít jako kompenzaci jíst například hromady sladkého jídla nutně musí rozšířit svůj životní styl o  delší pobyt v exteriérech, mít víc sociálních kontaktů případně změnit práci aby dělal takovou která ho baví, víc sportovat apod.
  • stejně tak kdo chce jíst zdravě, bez jo-jo efektů, bez pocitů, že „o něco přichází“ či, že „si něco odpírám“, tedy být naprosto v pohodě a vyrovnaný též musí výraznou měrou změnit svůj životní styl směrem ke zdravým zdrojům NTM jinak jakákoliv dieta či pokus o zdravější jídelníček bude jen trápením se
  • všimněte si jak vysoko je mezi zdravými zdroji ionizovaný vzduch (potažmo slunce). Je jen logické, že v éře kdy, jak už jsme si uvedli, se příjem ionizovaného vzduchu scvrkl na cca.pouhou dvacetinu evoluční normy (1-2 hod.denně versus 24 hod.denně) tak prudce celosvětově narůstá problém obezity. A na tomto stavu a trendu se nemůže nic zásadního změnit dokud si kolosální význam ionizovaného vzduchu neuvědomíme a nepřizpůsobíme tomu uspořádání společnosti. Bez zabezpečení pobytu min.6 hod.denně na plně ionizovaném (v současnosti se toto prakticky rovná pobytu výhradně mimo interiér, protože ani ionizér nic neřeší – tak jako věda neumí úspěšně napodobit poměrně jednoduché chemické sloučeniny jako jsou vitamíny viz http://www.novinky.cz/zena/zdravi/110524-vitaminove-doplnky-zivot-neprodlouzi-naopak.html?ref=zpravy-dne tak taky nikdy nebude umět úspěšně napodobit zdravý vzduch ve všech jeho složkách) a zbývajících 18 hodin alespoň ve velmi dobře non-stop větraných interiérech (a tedy 0 hodin v interiéru se zavřenými okny) se s tímto problémem nedá nic dělat. Též jsou zapotřebí rozsáhlé změny ve stavebnictví a automobilovém průmyslu aby postupně i naše interiéry byly obyvatelné...

Perlička – ukázkou nesprávného nahrazování jednoho nezdravého zdroje NTM jiným nezdravým budiž například oblíbený, již zemřelý herec Vladimír Menšík. Byl bohužel notorický alkoholik. Po jednom svém pokusu o vyléčení, kdy skutečně po nějaký čas nekonzumoval alkohol jej nahrazoval až 26 kávami denně! Ovšem takovýto postup problém neřeší, naopak - stává se z něj bludný kruh. Konec konců i on se zas k alkoholu vrátil...

Tělo si o přísun NTM řekne takovou silou (to je právě ten jo-jo efekt), kterou nelze překonat ani „železnou vůlí“ či „silným přesvědčením“ prostě ničím... Respektive ti kteří tento jo-jo efekt překonají končí v lepším případě v blázinci na oddělení „Poruchy příjmu potravy“ v horším případě na krchově, dlouhodobý velký deficit NTM dokáže člověka zabít.

Příklady nasycení se neurotransmitery
Leckteré příklady z praxe o tom, že dostatečná hladina NTM v těle znamená navození pocitu „jím málo a přesto nemám (velký) hlad ani mně „nehoní mlsná““ sami velmi dobře znáte :

  • v zimě, kdy výdej energie je daleko menší než v létě by také tomu měl odpovídat menší přísun energie. Leč je tomu přesně naopak – právě v neaktivním zimním období jíme daleko víc, daleko kaloričtější jídla ! Proč ? Je to jednoduché – 90-95% ze dne trávíme v interiérech (tedy ionizovaný kyslík = 0), denně jen pár minutek na slunci, navíc zahalení od hlavy až k patě, málo se hýbeme. A chybí-li NTM z těchto zdrojů tělo si řekne o škrobové, tučné, dosolované a doslazované jídlo...
  • podobně přírodní národy – celý den tráví fyzickou prací, lovem či zemědělstvím (tedy v obou případech v exteriéru :-) , jejich výdej energie je nesrovnatelně větší než nás Evropanů a jejich příjem tuhé potravy ? Jedí méně, dle evropských nutričních tabulek jsou na  podvýživě... leč jim je dobře :)
  • „zamilovanost“ - často se stává, že zejména dívky čerstvě zamilované přestávají jíst a necítí hlad. „Žijí láskou“ a to doslova. Tak silný a intenzívní cit jako je zamilovanost je velmi silným zdrojem NTM.
  • při silnějším onemocnění – nemáme chuť na jídlo. Tělo produkuje spousty NTM, potřebuje je k boji s nemocí. A co rozhodně nepotřebuje je to aby se muselo v tuto chvíli ještě zatěžovat stravou, zejména v případě tepelně zpracované. Nucení nemocných do jídla je zřejmě nejčastější příčinou vedoucí k úmrtí v dosavadních lidských dějinách. Tělo, tedy příroda říká „ne“ ale člověk se svými „civilizačně-vědeckými“ brýlemi nutí „ano“. Další příklad neschopnosti číst v přírodě...
  • drogy – narkomané jsou  velmi štíhlých postav. A to ne z důvodu, že by už na jídlo neměli peníze ale prostě proto, že necítí hlad. A přesto se cítí a také jsou velmi nabití, výkonní a akceschopní, pravda, jen do té doby než je drogy poškodí na zdraví. Nicméně nám jde o tuto skutečnost : jejich příjem pevné stravy je minimální a přesto necítí hlad. Hlavu mají „natřískanou“ NTM.
  • velmi často se náctileté slečny brání ztloustnutí kouřením cigaret. A funguje to, cigarety jim dodají NTM a pocit nutkání konzumace pevné stravy je fuč. O to horší je to potom při odvykání kouření.
  • velmi zvláštním případem nasycení se NTM je bulimie. Bulimik/čka se nejprve dosyta nají, jídlo vyprodukuje velké množství endorfínů. A pak si zajde na záchod a jídlo vyzvrací. A vono to jako odtučňovací strategie funguje ! NTM jsou v těle (cítí se tedy nasycen) a kalorie jsou pryč ! Je to vlastně kolosální podvod na jeho organismus...samozřejmě, že jde o opatření úspěšné pouze krátkodobě, tělu budou chybět nezbytné nutriční látky...my si ale pro teď všimněme tohoto momentu : v těle není strava ale přesto člověk necítí hlad (protože stačí mít hlavu nabitou NTM)!

pokračování 13/18

(v papírové formě kniha zde)

Autor: Stanislav Kunc | úterý 15.5.2012 19:21 | karma článku: 16,01 | přečteno: 3104x