Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Švarsystém je pouze reakcí na skutečnost, že práce zaměstnanců je neúměrně zatížena odvody. Lépe placení zaměstnanci jako třeba pilot, lékař či směnový inženýr v jaderné elektrárně zaplatí ze své práce desíky tisíc korun státu, odvody se blíží polovině mzdového nákladu zaměstnavatele a jejich čistý příjem začíná být srovnatelný se zedníky, obkladači či instalatéry.

0 0
možnosti
VH

Vy znáte konkrétní případy?  Upozornil jste na ně písemně analytický útvar svého kolegy poslance Kalouska?  Nebo státní zastupitelství?

  Ubezpečuji vás, že žvaněním na blogu (které my všichni zde exhibující tak milujeme) se nic, ale  v ů b e c   n i c   n e z m ě n í .

  PS: Většina nás ovšem nemá v rukou zákonodárnou moc.

0 0
možnosti
Foto

bonzováním taky ne. Podávat trestní oznámení umí každý b.b. Když jsou zainteresovaní obě strany je dokazování předem prohrané.  A pokud otevírám diskusi dělám víc, než si myslíte.

0 1
možnosti
Foto

Lidé jednají a svým jednáním sledují své cíle.  Asi tak před 70ti lety ekonom a filosof  Ludwig von Mises dokázal pomocí apriorní logiky jak lidé jednají.  Krátce řečeno, každý člověk svým jednáním maximalizuje svůj užitek.   Pro politika je jasné, že čím více se vybere na státním výpalném, tím více se bude přerozdělovat a tím víc svých cílů bude moc sledovat.  Protože i státní zdroje jsou vzácné, nakonec vybere ty které budou co nejvíc maximalizovat jeho užitek.   Proto se politici budou chovat stále stejně, budou maximalizovat a upřednostňovat svůj současný příjem nad tvorbou kapitálových statků s dlouhodobou návratností.  Oni se jinak ani chovat nemohou, protože nikde není psáno, že kdyby se chovali jinak, tak by mohli v budoucnu sklízet plody své práce.   Takto se chová vlastník, ale oni jsou jen dočasnými  správci. Proto co nespotřebují nyní, příště již spotřebovat  moc nebudou

Proto ty nářky nad tím, když si před státními lupiči bráníme své peníze.

4 0
možnosti
Foto

Františku, nepíšu to tady poprvé. Mluvíme o sociálním a zdravotním pojištění a z toho žádný politik živ není. Populisticky píšete nesmysly.

3 4
možnosti
JT

Ja uz jsem zaplatil na socialni, zdravotni a danich vic nez jiny za cely zivot. A ted se dozvidam, ze budu mit narok jen na zebracky duchod. Takze platby erorau omezim a nasporim si na stari sam. Ostatni, na ktere nezbyde ve statnim ani se o sebe nepostaraji sami klidne budu prekracovat. Nehodlam byt solidarni za cenu vlastni bidy.

6 0
možnosti
PH

P74e96t67r 15H44l15o27c58h

25. 3. 2013 14:29

A kde jste přišel na to, že budete mít žebrácký důchod? Obtěžoval jste se někdy dle Vašeho zápočtového listu spočítat aktuální nárok, nebo pouze čtete noviny?

2 1
možnosti
AT

Mám podezření, že p.Huml objevil tento nešvar u prodavaček v poslanecké kantýně a teď si myslí, že to tak praktikují všechny firmy v republice. Tam má ale úspora na odvodech svůj význam - z něčeho je nutné dotovat ceny obědů a svačinek.

7 0
možnosti
VH

No - ještě to praktikují úředně posvěcení švarcáci - tzv. poslanečtí poradci.

1 0
možnosti
JV

Asi před patnácti lety jsem pracoval u jisté firmy za ofifiální mzdu ve výši okolo 5 000 Kč. K tomu jsem bral na ruku dalších cca 5 000, ale musel jsem si vymyslet pracovní cesty po celé republice třeba i do míst, kde firma vůbec neprováděla žádné práce. Cesťák vyplňoval i kolega, který neměl vůbec vlastní auto a dokonce neměl ani řidičák.;-D

6 1
možnosti
PD

Včera bylo včera, dnes je dnes ....

Před 15 lety byly možné daleko větší habaďůry. Zkuste to dnes a šance, že Vás nechytí, bude menší.

3 0
možnosti
IK

I91v17a48n 76K41u34n79c

25. 3. 2013 13:44

Takhle kostrbatý řešení nemůže snad nikde fungovat. Vždyť administrativní náklady na správu systému by byly srovnatelné s realizovanou úsporou.

5 1
možnosti
RK

Volby skoro za dveřmi a Huml odhalil dokonalý zločin. Určitě se najde jednoduchý volič, který tomu uvěří. Jenže to by chtělo s tím vyjít do ulic, respektive do hospod a ne na net. :-)

8 1
možnosti
AS

A to si představte, že je to ještě jednodušší, u DPP do 10 tis. se neplatí odvody, jen zálohová daň 15%. Ale když přesáhnete o jednu korunu, tak odvádíte SP a ZP z celé částky, a to ještě ze superhrubé mzdy. To vám přijde v pořádku? Nedivte se, že se to všichni snaží nějak obejít. A naše zákony jsou tak děravé a nesmyslné, že každá jen trochu schopná účetní vám vymyslí neprůstřelný systém...

K hypotéce - pracuji pro jednu firmu, u dalších dvou mám DPP (pro vaši informaci ne naoko), moji banku zajímaly všechny stálé příjmy a historie příjmů na účtu.

4 0
možnosti
Foto

Je třeba si pomalu zvykat na fakt, že peníze které si člověk vydělá jsou jen jeho a jen on by měl rozhodnout jak s nimi naloží.

7 2
možnosti
PH

P49e73t95r 56H98l54o68c50h

25. 3. 2013 13:29

Díky pane Humle za tohle zamyšlení. Mládek to samozřejmě ve své bohorovnosti notně přehnal, ale systémově poukázal na opravdový problém. Jenže zdaleka největší problém vidím v tom, že lidé se dnes dobrovolně (a vlastní vůlí) chtějí vrátit před Bismarcka, protože mají pocit, že "to budou mít ve svých rukách". Nezávisle na tom, že ČSSZ hospodaří s penězi na "důchodovém účtu" s náklady hluboko po 1% z objemu, zatímco komerční penzijní fondy vesele překračovaly 2%. Svědči to jednak o velké míře arogance v naší společnosti (dle mého názoru způsobené přílišným blahobytem) a za druhé o tristní neznalosti vlastní historie - to bohužel hrozí přinést obrovské celospolečenské náklady, minimálně na opakované transformace systému stylem "ode zdi ke zdi".

 A pak, ve druhém sledu, zkuste dnes vysvětlit "outsourcovaným" zaměstnancům - živnostníkům, že jejich aktuální blahobyt (vyšší mzda v porovnání s klasickým zaměstnaneckým poměrem) je pouze jejich dobrovolným tunelem vlastní budoucnosti. Již mnohokrát mi tito lidé zde v diskuzích spílali, přičemž jejich snaha o pochopení (toleranci jiného názoru pomíjím) se limitně blíží nule. A z mé osobní zkušenosti zejména na základě argumentů "jak si budou s volnými prostředky sami spořit" - nezávisle na výši odvodů tito lidé (převážně mladší ročníky, ale negeneralizuji) rozhází do koruny vše, co vydělají a ještě vrší dluhy - v lepším případě pouze v podobě hypotečního úvěru s omluvným argumentem, že "hypotéku má dnes každý = je to normální". Snížili- li by se jim pod pravicově-liberální zástěrkou odvody o řekněme 10%, použijí tyto peníze bez milosti k okamžité konzumaci. 

 Problém ovšem nastane v okamžiku, kdy přestanou být "mladí, krásní a úpěšní".

6 6
možnosti
AT

Chybí mi kvantifikace tohoto jevu. Samozřejmě, že se to někde děje, ale je to opravdu tak rotšířená praxe, aby ohrozila státní pokladnu? Nebo je to jen takový vír na klidné vodě?

5 0
možnosti
PH

P51e91t47r 62H70l43o25c60h

25. 3. 2013 13:33

Děje se to masově jednak odvětvově - např ve stavebnictví sotva nejdete dělníka zaměstnance, ale v posledních letech se to zejména ve velkých městech (prim hraje samozřejmě Praha) začalo dít i u kancelářských - outsourcované asistentky, účetní apod.

 O nejnižším personálu v řetězcích supermarketů snad darmo mluvit.

5 0
možnosti