Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Intrikář na radnici hájící zájmy Kauflandu?

Kaufland zase vystrčil růžky a přes pomoc zdatných pomocníků v radě města opakovaně dostal přes papuli. Schůzka starosty Přenosila (ODS) a Niny Novákové (TOP 09) s pečlivě vybranými občany se nevydařila podle představ organizátorů. Na starostovi to bylo vidět. 

Pojďme od začátku

Přes velký odpor občanů si rada města netroufla propůjčit svůj pozemek v centru sídliště řetězci Kaufland. Díky rozloze městského pozemku by se podařilo obejít regulativ z územního plánu o procentech zastavěné plochy. Pozemek investora je příliš malý. Před rokem bylo plné kino obyvatel ze sousedství a odpor byl neskutečný.

Selektivní pozvánky

Poučeni, svolali dnes večer do malého divadelního salonku na zámek starosta s místostarostkou města jen vybrané hosty. Jednalo se o návrhu investora směnit pozemek na Zápské s pozemkem v centru, kde nemůže stavět Kaufland. A pozor. Pozvaní byli pouze ti, o kterých se předpokládalo, že se směnou budou souhlasit. Tedy předsedové bytových družstev z centra, kteří kladli před víc jak rokem v kině takový odpor.

Pozváni nebyli ti, kterých se směna týká daleko víc. Zahrádkáři, kteří hospodaří na ke směně nabízených pozemcích. Ani obyvatelé, či majitelé paneláku, v jehož bezprostřední blízkosti chce Kaufland v Brandýse nad Labem rozbít svůj hlavní stan. Přiznávám, že jsem svou pozvánku poslal těm, na které jsem měl kontakt a nebyl jsem sám.

Názor občanského sdružení

Divadelní salonek byl najednou plný a diskuse téměř jednomyslná. Předseda Občanského sdružení, hájící zájmy 2 000 obyvatel v panelových domech přednesl pečlivě připravené prohlášení, kde:

1. Vyslovili úžas a poděkování radnici, že takto komunikuje s obyvatelstvem, ať jim to vydrží, ale také vyslovil podiv nad faktem, že nebyli pozváni lidé ze Zápské.

2. Trvají na nesouhlasu s výstavbou čehokoliv v prostorách plic města. Trvají na zachování byť toho malého kousku zeleně uprostřed sídliště.

3. Nesouhlasí však ani se směnou za Zápskou, vědomi si toho, že dosavadní regulativy v centru postačují městu jako nástroj blokace výstavby a se znalostí poměrů na Zápské považují stavbu i v této lokalitě za odporující zdravému rozumu. Pokud dojde ke kolizi se zájmy obyvatel této části města, jsou připraveni je podpořit.

4. Město má vyvíjet nátlak na investory, aby v Brandýse n/L. již nestavěli další obchoďák, ale naopak vyšli vstříc ve prospěch obyvatel Staré Boleslavi. Jinak se neúnosně zvyší dopravní zátěž migrací obyvatel z jedné poloviny na druhou stranu města.

Názor obyvatel na Zápské

Zástupce bytového družstva na Zápské (ač nepozván dostal prostor) jménem všech obyvatel bytového domu odmítl plán směny. Výsledkem byl byl dům z jedné strany vystaven provozu od dálniční křižovatky do centra města, z druhé strany by bydleli na parkovišti Kauflandu. Odmítají ztratit ve svém okolí poslední zbytky zeleně. Hodnota jejich majetku by klesla na nulu.

Zahrádkáři za které nikdo nebojuje ani je nezve

Nakonec promluvil i zástupce zahrádkářů. V klidném, ale emotivním vystoupení popsal, jak na zahrádkách pracují lidé více jak 20 let. Někteří jsou staří, mají zde své chatky a je to celý jejich život. Jsou to stavby, které jsou sice malé, stavěné podle starých předpisů 4x4 m, ale udržované. Jejich přestěhování není možné. Řešit to výpovědí stylem do 6ti měsíců opusťte prostor je drsné a necitelné.

Jak budou hlasovat

Závěr patřil dotazu, jak budou hlasovat místostarostka Nina Nováková (TOP 09) - bude proti směně a předá závěry dnešní schůzky všem spolustraníkům a jak bude hlasovat starosta Přenosil (ODS) - odpověď nevím vyvolala veselí. Jak by hlasoval občan Přenosil - odpověď asi pro směnu. Protože on si vždycky přál, aby město vlastnilo celý nezastavěný pozemek v centru města. Stejnou rozlohu již kupovala radnice od fy tunelující nemocnici za 35 milionů (dodnes není jasné kde všude peníze skončily). Co by s pozemkem dělal dál jsme se na přímý dotaz nedozvěděli (prý by stačilo tam nechat park).  

Intrika selektivních pozvání nevyšla

Na starostovi bylo dnes vidět, že očekával jiný průběh a byl překvapen jednoznačností názorů všech zúčastněných. Opakovaně padalo - když umožníte ještě jednomu řetězci výstavbu v Brandýse nad Labem, Staré Boleslavi na desítky let znemožníte rozvoj. 

Budeme se konečně chovat jako zastupitelé všech obyvatel dvojměstí?

Již jsem někde v této souvislosti napsal, že jediná šance jak regulovat výstavbu, nebo spíš usměrňovat kde se bude co stavět, vede přes kouzelné slůvko NE. Rozdíl mezi slušnou a tou druhou prodejnou ženou je právě v tom, že ta první umí říci ne. Budeme to miuset naučit říkat i našeho starostu. Má s tím evidentně problém.

Autor: Stanislav Huml | pondělí 26.11.2012 23:20 | karma článku: 18,01 | přečteno: 1541x
  • Další články autora

Stanislav Huml

Kalašnikov volby nevyhrává

Je to trochu jinak, než píší média, jako ostatně vždy, a prezident odpovídal obecně, dokonce o sobě. A byl to evidentně vtip. Trochu jednodušší, ale stále jen vtip.

26.1.2016 v 22:49 | Karma: 41,64 | Přečteno: 2179x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Huml

Jde o bezpečnost nebo o prachy?

Nášivky s reflexními prvky byly shledány účinnějšími než aktivní osvětlení. A věta "Cestující, který ve vozidle stojí, přidržuje se za jízdy zařízení vozidla k tomu určených," byla shledána dostatečnou.

9.12.2015 v 21:29 | Karma: 25,97 | Přečteno: 1344x | Diskuse| Politika

Stanislav Huml

Nacista nebo vlastenec? Imigrace a islám.

Hledám svůj vlastní postoj a snažím se pochopit i všechny kolem sebe.Proč ten strach, a je reálný? Jak z toho ven a je ještě čas? Je nějaké východisko? Nemlžím a snažím se nalézt pravdu v historii. Budu teď hodně otevřený.

8.11.2015 v 23:43 | Karma: 46,24 | Přečteno: 8125x | Diskuse| Politika

Stanislav Huml

Bartuška to tak nemyslel, tvrdil Klvaňa v pořadu Máte slovo.

Schvalování masových vražd v Oděse to prý rozhodně není, nic takového bartuškův výrok neobsahuje. Tvrdili pánové Klvaňa a Vondra. Nu pojďme si jej podrobněji rozebrat. Důkaz je ve výroku samém a nejen v něm.

1.5.2015 v 1:05 | Karma: 44,82 | Přečteno: 7706x | Diskuse| Politika

Stanislav Huml

Oděsa 2014 Memento

2. května to bude rok, kdy jsem šokován sledoval videa z Oděsy, ukrajinského města, kde parta grázlů vraždila ukrývající se civilisty v Domě odborů. Zapalovala je molotovými koktejly a když se snažili uniknout oknem stříleli po nich, ty kteří skočili byli dobíjeni na chodníku. Strašné odporné zvěrstvo.Žádní zelení mužíci, ale obyvatelé Oděsy byli vražděni bandou lidí se zakrytými tvářem i, kteří předtím pochodovali kryti policií po městě.

29.4.2015 v 22:46 | Karma: 36,53 | Přečteno: 2061x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci rozhodují o omezení prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  9:40

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schvaluje Sněmovna. Schválí ji patrně v mírnější...

Muž násilím vnikl do školy v Litvínově. Policie ho našla v obchodě, kde kradl

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  9:29

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...

Záhadný předmět na noční obloze překvapil fotografy čekající na polární záři

3. května 2024  9:26

Záhadné těleso na obloze překvapilo v úterý večer mnoho fotoamatérů, kteří hleděli k nebi v...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 9:15

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4066x
Poslanec, hájící zájmy občanů.

Seznam rubrik