Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hledá se duch Ústavy

Jmenovat do vlády partu kamarádů proti vůli poslanecké sněmovny není demokratické a určitě rozlobí každého demokrata.

V normální situaci prezident jmenuje vítěze voleb. Proto se snad volby do Sněmovny konají, nebo ne? V roce 2010 to pravicového prezidenta ani nenapadlo. A jmenoval rovnou a bez přemýšlení Nečase. A bylo to v duchu Ústavy. Nečas měl v rukou většinu v Poslanecké sněmovně. 

Nečasova vláda udělala mnoho kroků, které byly na samotné hraně Ústavy. Připomínám sloučení mnoha zákonů do jednoho bodu a omezení diskuse ke všem předkládaným zákonům na 10 minut. Když jsem protestoval Nečas i Kalousek se mi vysmívali. Zvýšili tak hranici pro odchod do důchodu i daně. Církevní restituce byly schváleny po půlnoci. Těsně před tím bylo odebráno slovo a vypnut mikrofon mluvčímu poslaneckého klubu. Jednací řád byl prokazatelně předsedkyní sněmovny brutálně porušen. 

Dnešní jmenování ing. Rusnoka premiérem je hodnoceno politiky zprava jako proti duchu Ústavy. Chudák duch již dávno utekl. Byl vyobcován.

Prezident nemá právo jmenovat premiérem kohokoliv. Také cítím, že tady něco nehraje. Abych však mohl tento závěr vyslovit a přijmout, musel bych být úplně slepý a hluchý a trpět ztrátou paměti. Musel bych zapomenout, že  pravicová vláda Petra Nečase končí z ryze kriminálních důvodů. Ve vazbě jsou 3 exposlanci s podezřením z prodeje mandátu. Zákony, které byly díky tomuto činu přijaty budou velmi pravděpodobně napadeny jako nelegitimní, včetně vzpomínaných církevních restitucí s transferem obrovského majetku. Zneužita byla zpravodajská služba. Personální odpovědnost leží na ODS.

A tak v duchu Ústavy hodnotím dnešní čin prezidenta republiky jako jediný možný. Vítěz posledních voleb (ČSSD) nominaci svého člověka na post premiéra odmítl. Správně a zcela logicky. Jmenovat premiéra z řad ODS? A vládu ve stejném personálním složení jako dosud? Bez jakékoliv sebereflexe? Ministři ze stran, jejichž vrcholní představitelé jsou podezřelí z kriminálních deliktů?

Kdyby se dnešní kritici kroků prezidenta znali s duchem Ústavy, tak sami musí dospět k závěru, že jediný způsob jak situaci po okolnostmi vynucené demisi předsedy vlády za ODS vyřešit, je požádat voliče o nové potvrzení mandátu.

Budoucí vládu ing. Rusnoka tak vnímám jako překlenovací a nepolitickou. Sněmovna není schopna sama vygenerovat jediný možný závěr v duchu Ústavy - očistit se od deliktů se zneužitím vojenské kontrarozvědky a podezření z korupce páchané ve jménu boje s korupcí bez zásahu prezidenta. Návrh na jmenování představitele ODS do funkce premiéra je nečasova vláda bez Nečase. Tato vláda nemůže získat důvěru veřejnosti. Za komunismu koloval vtip o holubech ve vládních funkcích. Vládní představitelé se chovali jako holubi na náměstí. Byl problém, tak se tlesklo. Oni vyletěli a po chvíli si sedli. Byli tam opět všichni jen seděli na jiných místech. Duch demokratické Ústavy to měl a chtěl měnit.

Páni Pospíšil, Kalousek a další dnes velmi úspěšně hrotí situaci. Přehrávají odpovědnost za své činy na druhé, zejména na prezidenta. Mají prý politické řešení. Budiž řečeno, že jejich řešení není politické, ale sprosté. Nereflektující fakta. Jediný politik je údajně odpovědný. Jde o selhání jedince, kterého nahradíme a jedeme dál. Nás se to netýká. Kdyby šlo o úraz, nemoc či jinou podobnou příhodu, pak by bylo toto řešení přijatelné a v duchu Ústavy. Jde-li o kriminální delikty s podezřením na několik představitelů více vládních politických stran, pak pánové sorry. Duchem Ústavy se neohánějte. Kdyby vás potkal, dostanete po papuli jako ten kluk v průjezdu před Sněmovnou. Byl prý drzý.

Autor: Stanislav Huml | středa 26.6.2013 1:10 | karma článku: 26,79 | přečteno: 936x
  • Další články autora

Stanislav Huml

Kalašnikov volby nevyhrává

Je to trochu jinak, než píší média, jako ostatně vždy, a prezident odpovídal obecně, dokonce o sobě. A byl to evidentně vtip. Trochu jednodušší, ale stále jen vtip.

26.1.2016 v 22:49 | Karma: 41,64 | Přečteno: 2179x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Huml

Jde o bezpečnost nebo o prachy?

Nášivky s reflexními prvky byly shledány účinnějšími než aktivní osvětlení. A věta "Cestující, který ve vozidle stojí, přidržuje se za jízdy zařízení vozidla k tomu určených," byla shledána dostatečnou.

9.12.2015 v 21:29 | Karma: 25,97 | Přečteno: 1344x | Diskuse| Politika

Stanislav Huml

Nacista nebo vlastenec? Imigrace a islám.

Hledám svůj vlastní postoj a snažím se pochopit i všechny kolem sebe.Proč ten strach, a je reálný? Jak z toho ven a je ještě čas? Je nějaké východisko? Nemlžím a snažím se nalézt pravdu v historii. Budu teď hodně otevřený.

8.11.2015 v 23:43 | Karma: 46,24 | Přečteno: 8125x | Diskuse| Politika

Stanislav Huml

Bartuška to tak nemyslel, tvrdil Klvaňa v pořadu Máte slovo.

Schvalování masových vražd v Oděse to prý rozhodně není, nic takového bartuškův výrok neobsahuje. Tvrdili pánové Klvaňa a Vondra. Nu pojďme si jej podrobněji rozebrat. Důkaz je ve výroku samém a nejen v něm.

1.5.2015 v 1:05 | Karma: 44,82 | Přečteno: 7706x | Diskuse| Politika

Stanislav Huml

Oděsa 2014 Memento

2. května to bude rok, kdy jsem šokován sledoval videa z Oděsy, ukrajinského města, kde parta grázlů vraždila ukrývající se civilisty v Domě odborů. Zapalovala je molotovými koktejly a když se snažili uniknout oknem stříleli po nich, ty kteří skočili byli dobíjeni na chodníku. Strašné odporné zvěrstvo.Žádní zelení mužíci, ale obyvatelé Oděsy byli vražděni bandou lidí se zakrytými tvářem i, kteří předtím pochodovali kryti policií po městě.

29.4.2015 v 22:46 | Karma: 36,53 | Přečteno: 2061x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4066x
Poslanec, hájící zájmy občanů.

Seznam rubrik