Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co se to děje v justici a policii?

Petr Lessy, expolicejní prezident byl zproštěn obžaloby. Není první a ani poslední z účelově obviněných v posledních letech. Trestní právo se stalo součástí mocenského boje. Kauzy se vyrábějí na zakázku, stíhají se obvinění za skutky, které by studenty v prvním ročníku právnické fakulty stály vyhazov od zkoušky, kdyby zkoušejícímu navrhli řešení, které dnes vystudovaní právníci aplikují. 

Rozsudek nad Lessym není pravomocným, faktem však je, že dokument, který měl v ruce novinář byl jiný než ten, který měl uložen Lessy v archivu. Pomluva nebyla pomluvou, ale pravdou. Víc vědět nepotřebujeme. Lessy byl nejen stíhán, ale také bez nároku propuštěn. Ušlou mzdu mu zaplatí daňový poplatník. A budeme mít možná dva policejní prezidenty. Ve světě si o nás musí myslet hrozné věci.

Množství případů je zarážející.

Absurdním se jeví stíhání exministra Julínka. Vláda rozhodne: nebudeme vlastními vrtulníky provozovat záchrannou službu. Potřebujeme je jinde, nechceme kupovat další. Výběrové řízení nemá vadu, Julínek splnil pokyn. Škodu dnes po letech vyčísluje policie bez započtení nákladů na výcvik pilotů, poplatků za letiště a mnoho dalších proměnných. Bude dalším osvobozeným?

Už také kolektivní tresty

Pražská rada je souzena za Opencard, ač ne oni, ale jejich předchůdci způsobili ten těžký průšvih. Prý radní nedodrželi vlastní přísná pravidla. Pro trestní právo je však směrodatné zda neporušili pravidla daná zákonem. Kolektivní orgán, rozhodující s vědomím:  ano není to nejlepší varianta, ale je to jediné možné řešení. Stíhání předkladatele, radní odpovědné za předkládaný materiál bych ještě pochopil, ale ti ostatní? Se stejnou logikou by v kauze Casa neměla být stíhána pouze p. Parkanová, ale celá vláda. Co to je za dvojí metr, dvojí výklad a dvojí postup jednoho a téhož protikorupčního útvaru?

O Bártovi a Škárkovi nemá smysl psát, je to trochu jiný level a bajce o půjčce nikdo nevěří, ale otec Kristýny Kočí byl obviněn za manipulaci s veřejnou zakázkou a trestní řízení posléze zastaveno. Nebyl účastníkem žádného výběrového řízení. Jeho firma se chystala provést subdodávku někomu, kdo v řízení vyhrál. Kdo tady viděl trestný čin toho bych rád poznal osobně.

Je libo zločin nebo přečin, dodáme do půl roku

Mého asistenta obvinila protikorupční policie z trestného činu, který státní zástupce promtně zastavil. Když jsem četl obvinění, nevěřil jsem vlastním očím. Velmi to připomínalo pokus o stíhání mne v kauze znaleckého posudku, kdy jediným naším závěrem bylo doporučení provést rekonstrukci nehody. A mého kolegu, soudního znalce nakonec až soud zprostil. Můj asistent byl předsedou správní rady a plnil její pokyny, účetní uzávěrka byla bez vady. Zákonem dané rámce byly dodrženy. Co si o tom myslet?

Kdo odvádí pozornost médií a energii vyšetřovatelů

Protože nepochybuji, že se dnes a denně děje mnoho trestně stíhatelných věcí, které si zaslouží plné pozornosti justice i médií, zamýšlím se, kdo vytváří tyto kauzy, které odvádějí pozornost od jiných s obrovskými škodami. A zabírají čas vyšetřovatelům i státním zástupcům, který chybí na reálných případech.

Zajímavý je i viditelně diferencovaný přístup justice k rozdílným pachatelům. Ač škoda ve stovkách milionů, obvinění běhají na svobodě - Barták, Dalík, Parkanová, Šiška a mnoho dalších. Vazební věznice praskají ve švech stíhanými obviněnými, mj. Davidem Rathem, když důvody jsou mírně řečeno pofidérní. 

Když to takhle půjde dál a justice bude ohýbat právo, tedy třeba bez studu odnímat Ústavou a Listinou základních práv a svobod daného soudce, což se povedlo Dr. Bradáčové v kauze Dr. Ratha (popsáno zde), může to vše skončit nedůvěrou v justici, nedůvěrou v policii a to je možná ten pravý důvod, proč někdo tyto kauzy vyrábí. Nemusí to být jen diletantství, ač to tak na první pohled vypadá. Ještě chybí, abychom se dozvěděli, že jsou běžné praktiky o podstrčených důkazech. Snad ještě tak hluboko policie ani justice neklesla.

Balí si již Kubice kufry?

Vrátím se k Lessymu. Jsem velmi zvědav na reakci ministra vnitra, který veřejně prohlásil, že pokud se prokáže stíhání jako účelové, tak odstoupí. Měl byste začít balit pane ministře. A možná se najde ještě jeden důvod proč. Nejtragičtější na celém lessyho případu je fakt, že pomluva nebyla pomluvou, ale pravdou. Stav v Poliicii České republiky, za který jste odpovědný je tristní. 

 

Autor: Stanislav Huml | pátek 17.5.2013 21:35 | karma článku: 28,88 | přečteno: 1666x
  • Další články autora

Stanislav Huml

Kalašnikov volby nevyhrává

Je to trochu jinak, než píší média, jako ostatně vždy, a prezident odpovídal obecně, dokonce o sobě. A byl to evidentně vtip. Trochu jednodušší, ale stále jen vtip.

26.1.2016 v 22:49 | Karma: 41,64 | Přečteno: 2179x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Huml

Jde o bezpečnost nebo o prachy?

Nášivky s reflexními prvky byly shledány účinnějšími než aktivní osvětlení. A věta "Cestující, který ve vozidle stojí, přidržuje se za jízdy zařízení vozidla k tomu určených," byla shledána dostatečnou.

9.12.2015 v 21:29 | Karma: 25,97 | Přečteno: 1344x | Diskuse| Politika

Stanislav Huml

Nacista nebo vlastenec? Imigrace a islám.

Hledám svůj vlastní postoj a snažím se pochopit i všechny kolem sebe.Proč ten strach, a je reálný? Jak z toho ven a je ještě čas? Je nějaké východisko? Nemlžím a snažím se nalézt pravdu v historii. Budu teď hodně otevřený.

8.11.2015 v 23:43 | Karma: 46,24 | Přečteno: 8125x | Diskuse| Politika

Stanislav Huml

Bartuška to tak nemyslel, tvrdil Klvaňa v pořadu Máte slovo.

Schvalování masových vražd v Oděse to prý rozhodně není, nic takového bartuškův výrok neobsahuje. Tvrdili pánové Klvaňa a Vondra. Nu pojďme si jej podrobněji rozebrat. Důkaz je ve výroku samém a nejen v něm.

1.5.2015 v 1:05 | Karma: 44,82 | Přečteno: 7706x | Diskuse| Politika

Stanislav Huml

Oděsa 2014 Memento

2. května to bude rok, kdy jsem šokován sledoval videa z Oděsy, ukrajinského města, kde parta grázlů vraždila ukrývající se civilisty v Domě odborů. Zapalovala je molotovými koktejly a když se snažili uniknout oknem stříleli po nich, ty kteří skočili byli dobíjeni na chodníku. Strašné odporné zvěrstvo.Žádní zelení mužíci, ale obyvatelé Oděsy byli vražděni bandou lidí se zakrytými tvářem i, kteří předtím pochodovali kryti policií po městě.

29.4.2015 v 22:46 | Karma: 36,53 | Přečteno: 2061x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4066x
Poslanec, hájící zájmy občanů.

Seznam rubrik