Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PC

Milgramův test (podobně jako Standfordský test) měl sloužit k psychologickému výzkumu, nakolik jsou lidé schopní konat zlo, když jim je přidělena role jeho vykonavatele. Testem bylo prokázáno, že více než 90% lidí je ochotno převzít roli bezskrupulózního, cynického násilníka, když k tomu dostanou příležitost. Čili potvrzení, že u 90% lidí je zlo latentně přítomno. Táhne se to napříč všemi generacemi, nezávisle na vnějších okolnostech a inteligenci dotyčných. Je to primárně o charakteru daného člověka.

Testu se dobrovolně zúčastnili vysokoškolští studenti.

1 0
možnosti
JB

no ... tak já nevím. Píšete, že 63% poslušných učitelů trestalo až do konce a že "MIlgramův experiment byly od roku 1963 několikrát zopakovány v různých zemích, vždy s podobnými výsledky" (cituji i s překlepem). Profesor Radkin Honzák ve svém článku "Milgramův brutální experiment" (https://psychologie.cz/milgramuv-brutalni-experiment/) uvádí 65 % poslušných učitelů, ale hlavně, že "V Německu se při opakování pokusu našlo dokonce 85 % poslušných". To je řekl bych dost "nepodobný" výsledek, nezdá se Vám? A hlavně si myslím, že to, že šlo o Němce taky o něčem možná vypovídá a nepochybně jste to měla ve svém článku zmínit. I bez toho nedostatku (a to se na mne opravdu nezlobte) ten blog nic moc...

0 0
možnosti
LU

"...ačkoli již dítě na základní škole ví, že el. napětí v zásuvce je 220 Voltů a je to smrtelná dávka"8-o

Aj žiak 5. ročníka základnej školy vie, že životu nebezpečný je elektrický prúd, nie napätie.

0 0
možnosti
Foto

A to poslouchali jen experimentátora. Nyní si představte, že by tomu velela nějaká státní autorita, která by jim tvrdila, že to je pro všeobecné dobro.

1 0
možnosti
MP

milgramůlv experimet ? Ten tu dnes v podstatě žijeme.

3 0
možnosti
Foto

U nás to aplikoval s. Grebeníček starší.

1 0
možnosti
VV

Ovsem ten mel uplne jine pokyny.

1 0
možnosti
VV

Nedocet jsem se jak byl u tech pokusu omezen proud. A zda se jednalo o proud stejnosmerny, nebo stridavy.

0 0
možnosti
Foto

Ale to tam přece není důležité.

1 0
možnosti
JL

Autor experimentu se dopouštěl trestného činu, aspoň podle našeho práva - zejména kdyby ho někdo zažaloval , že bylo poškozeno jeho psychické či fyzické zdraví. Nevím, jak to mají v USA.

0 1
možnosti
DP

Samozrejme se autor pokusu dopustil trestneho cinu, i podle tehdejsich (pre 58 lety) zakonu USA, ale tehdy jeste stale nebylo v USA zvykem vysoudit majlant za kazdou pitomost a tak to proslo coby trestny cin celkem bez povsimnuti. Psychologove na celem svete ale ocenovali vysledek experimentuv tom, ze vsichni mame urcitou miru poslusnosti, i kdyz podle expriementu ta mira poslusnosti se mezi lidmi lisi, zrejme podle naseho vlastniho etickeho citeni. Byly to sice vyjimky, ale dokonce i mezi esesaky se nasli jedinci, kterym to nelidske a brutalni zachazeni s lidmi bylo proti srsti.

0 0
možnosti
ES

Ten, kdo se podrobil experimentu, si snad ani učitel říkat nemůže... (Kdo ví)

0 0
možnosti
  • Počet článků 130
  • Celková karma 6,54
  • Průměrná čtenost 681x
Studentka psychologie, vysokoškolská učitelka, sociální pracovnice, objevovatelka geografických i vnitřních světů, romantička a hledačka dalších pohledů, které  propojují dobro, mír a pokoj. Jsem ráda na straně lásky a hledání dialogu. Jsem hrdá na to, co jsme jako lidé na zemi dokázali ve prospěch celku a rozvoje. A není toho málo.

Osobní stránka Dipl.-Theol. Univ. Stanislava Ševčíková, Ph.D., MBA. (muni.cz)