Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SB

Paní Ševčíková, váš blog mi v mnohém připomíná masírku z Rudého práva z Husákovy epochy.

Například to, jak tady píšete o vládě Habsburků v českých zemích a uvádíte, co vše se vybudovalo v letech 1620-1918, tedy v době, kdy tady vládli habsburkové pobělohorští.

Ano, vybudovalo se toho tady hodně, ale to si myslíte, že kdyby tady vládl někdo jiný, tak by takové historické události jako průmyslová revoluce, budování železnic, zavedení povinné školní docházky, zavedení pěstování brambor apod. neuskutečnily?

Komuinisté se také chlubili tím, že se v roce 1985 žilo lidem lépe než v roce 1948, kdy se bolševici uchopili moci. Ano, v tom roce 1958 se skuečně žilo lépe, ale to bylo obecným vývojem. Jestliže v roce 1948 televize vůbec neexistovala a v roce 1985 byl televizor už v každé riodině, tak to nebyla zásluha komunistů, ale toho, že svět jako celek se za tu dobu změnil.

A podobné to je s tím vybudováním železnice za Habsburků. V roce 1620 ještě neexistpovala nikde na světě a v roce 1918 už byla v celém světě. To nebylo zásluhou habsburských císařů.

1 2
možnosti
MD

Ty Vaše příměry ale opomíjejí, že Rusko zrovna vede proti Ukrajině barbarskou, nevyprovokovanou a mnohdy genocidní válku (a není to v historii úpoprvé). Ergo rakouské vychvalování pobělohorské doby by nám zněl jinak než dnes, kdyby - hypoteticky - proti nám zrovna ted vedlo válku, detto pro ten US příměr. Konkrétně jmenovat dva imperátory, kterými se Putin ohání, je absolutní nedostatek usudku, a to jeste v lepsim pripadě (v horším je to schválně...papež je ve svých postojích k ruské agresi docela ambivalentní).

2 2
možnosti
AL

Velmi dobrý článek, nicméně soudím, že se zde objeví plno odsuzujících komentů těch, co si myslí, že jen oni to vidí správně...

3 1
možnosti
PD

To si autorka asi myslí taky, že?

2 1
možnosti