Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

jpvJ

8. 11. 2011 21:53
Můj dědeček

byl nasazen v okolí italského Tridentu (Trento) v Alpách. Měli potíže se zásobováním a chodili krást na pole řepu, aby neumřeli hladem. Když tlačili do hor techniku, obrovská děla, tak prý Maďaři se jim smáli a sami údajne nic nemuseli dělat - Uhersko... Po skončení války je po návratu domů přesunuli okamžitě na Slovensko, které právě začala obsazovat maďarská armáda, která nesouhlasila s dělením jejich bývalého území. Došlo  i k bojům, tuším kolem Zvolena a Maďaři byli zahnáni zpět. O tom jsme se ve škole ani neučili. Nikdy nedezertoval ani neutekl.

Pradědeček byl nasazen na Rus, celé čtyři roky tam bojoval, přežil a skončil  jako rakouský voják - nedezertoval. Ve stáří měl psychické problémy, ve spaní mnohokrát křičel a  prožíval znovu všechny ty hrůzy...

Jinak karma!R^

0 0
možnosti

dva mraky

8. 11. 2011 23:05
Re: Můj dědeček

Je škoda ,že tyhle příběhy neslyšíme víc, všichni by si měli uvědomit, že když se mluví o Velké válce tak je to kus naší historie, Češi byli u toho jako vojíni i velitelé. Stejně tak střety o hranice nové republiky. A zase tam byli i Češi co bojovali za Rakousko. Karel, než abdikoval zbavil své vojáky přísahy aby mohli vstoupit do nových národních armád.

0 0
možnosti
MK

thunder-bolt

8. 11. 2011 14:46
Na tzv První republice je smutná mj šikana těch co nezradili

od těch kteří svou vojenskou přísahu zradili......

Karma

0 0
možnosti
MK

thunder-bolt

8. 11. 2011 14:50
Re: Na tzv První republice je smutná mj šikana těch co nezradili

PS. Hašek byl bolševický rudý komisař. A jen pro zajímavost: Socialisté Masaryk s Benešem zakázali Legiím bojovat proti komunistické soldatesce. Počátek vystoupení Legií na Rusy byla vlastně vzpoura proti vedení představovanému právě Masarykem a Benešem......

0 0
možnosti
R

robbbert

8. 11. 2011 14:36
x

Bez aktivní účasti českých zemí by R-U nemohlo vést žádnou válku. Drtivá většina českých pluků bojovala do konce války věrna svoji přísaze a i v poválečných hodnoceních byla bojová morálka vysoce ceněna. Nebyli to žádní Švejci, pravý opak je pravdou. Na jihovýchodní frontě v okolí řek Soča a Piava podávali naprosto perfektní bojové výkony a na českých plucích stála celá fronta. Takových případů bylo mnoho. Legionáři jsou pouhou epizodkou bez významu.

0 0
možnosti
E

erth

8. 11. 2011 23:19
Re: x

bez legionářů by byl Masaryk tak agentem s teplou vodou. Pro obnovení českého státu byli legionáři zásadní. Pokud mluvíte o přísaze a případně zradě, pak je dobré si všimnout událostí, kterými maďaři dosáhli vyrovnání. v r. 1848 povstání (neúspěšné), v roce 1866 postavení císaře před volbu buďto souhlas s vyrovnáním nebo maďarské povstání v situaci katastrofálního vývoje války s pruskem. To, že byla od začátku války byla řada Čechů přesvědčena o nutnosti vynutit si zbraní existenci zemí koruny české mimo R-U, vyplývalo z marných politických bojů trvajících déle než 40 let. Strýček přebíhal cíleně už ve čtnáctém, byl mezi tarnovskými, nositel rus. vojenského řádu sv. Jiří (rytíř) a dalších, později boje o magistrálu pod Vojcechovským a později tzv. Masarykovým emisarem v Japonsku. Po návratu odešel z armády a měl živnost. Po odchodu z armády ho osobně přišel k němu domů přesvědčovat Masaryk , aby zůstal v armádě a nabízel mu studium na válečné škole v Paříži a tedy i perspektivu.

0 0
možnosti
DH

čarovná rybí kostička

8. 11. 2011 14:25
Zajímavé, široké, složité a poměrně opomíjené téma

Máme o něm České nebe, že? Je to téma boje Čechů proti Čechům na jedné frontě. Viz. slavný Zborov. Postoje Čechů doznaly značné změny v průběhu války. Na jejím počátku byla myšlenka austroslavismu stále velmi silná a zdá se převládající. Za První republiky logicky s vývojem situace oslavováni legionáři.  Dnes jsou si padlí muži rovni alespoň na nesčetných pomníčcích z první světové války.

0 0
možnosti
PH

petrph

8. 11. 2011 14:24
je doplnit , že Hašek

vydal svůj návod ke švejkování už před válkou - poválečný román o Šveljkovi byl vlastně až finální verzí. Jinak těch povídek,kde Švejk v armádě švejkoval vyšlo už před válkou více., viz sbírka jeho povídek Švejk před Švejkem

0 0
možnosti
  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2625x
Velmi se zajímám o válku a proto bych se jí rozhodně nechtěl účastnit. Tulák po tomto i jiných světech, milovník klidu a lučištník.

Seznam rubrik