Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Píšete vtipně, zajímavě a..prostě skvěle:-)R^

1 0
možnosti
PP

Karma!

Finis moc peknej! Ale hned jsem vedel, vo co jde ( kecam, samozrejme...).

A proc by mela Hamburgacka rozumnet, kdyz i Mnichovak je v kopcich v koncich?

Kdysi, jsem nerozumnel "nemcine" ani na predmesti Zurichu. Pak jsem zpychl, kdyz jsem videl v koncich kamarada polyglota, jehoz materstinou byla prazska zidovska nemcina, navic nemcinu i studenty leta ucil v Cambidge a na Princetonu - a v Zurichu se mne presto drzel po par vlastnich pokusech jak nemluvne. Byl jsem tam tak asi pul roku a on dorazil na navstevu pred pul dnem:-)

Kdyz jsem poprve "porozumnel"(?!) cislovkam v pocasi Radio SRF (Bs) Basel, byl jsem podle me, uz hodne pokrocilym mluvcim.

"Statnici" jsem ale asi ziskal az pri pochopeni konverzace sousedu v zacpe na madarsko-rumunske hranici, kteri meli nemeckou znacku z Brem. A nerozumnela jim ani se mnou cestujici manazerka velke firmy ze Salzburgu. Po skoro hodině "meho prekladu" se nam přiznali, ze jsou puvodne rumunsti Nemci od Sibiu. Do dnes nechapu, kdo jim v Bremach tlumoci s Nemci.

Nekdy je chapat druhe vic, nezli dany jazyk gramaticky a lingvisticky zvladat.

Moje pritelkyne ma naprosto dokonalou "neutralni" anglictinu - nikdo ji nepovažuje za nerodilou mluvci, presto nepoznaji odkud je a kde kdy zila (vyzkouseno na vsech kontinentech). Slovnik se muze mylit - ale ja, ale i vsichni dalsi, ji verime na 100% kdykoliv, cokoliv potrebujeme zkontrolovat ci poradit s vysvetlit.

Az i ji se ucho utrhlo: Stojime u kasy v Brooklynu, kdyz na ni cernoska vybafne "HIP HOU!" Poprve v zivote pritelkyni vidim zadat o repete. Pokladni je z ni nestastna: "HIP HOU, HIP HOU, HIP HOU!!!". Nechyta se, vysilaji obe ke mne prosebny pohled. Fronta za nami narůstá a hrozi kolaps velkeho outletu Century 21 na 86 -tý.

Nafouknu se jako krocan - a poprve v zivote ji "tlumocim": "Milacku, natukej slecne do karetniho terminalu ZIP CODE (postovni smerovacku) k tyhle karte, prosim!" :-) Tezko na cvicisti - lehko pak kdekoliv na svete a v jakemkoliv jazyce - na bojisti!

1 0
možnosti
Foto

HIP Hou je dobrý:-))). Kdyby se to stalo mě, odpověděla bych nejspíš taky HIP Hou s tím, že jde o pozdrav a šla:-)))..Jinak děkujiR^

0 0
možnosti
JZ

Pridam neco ze zarazicke popr. i vnorovske cestiny: VUAK SA HU.

 Zarazice (cast Veseli nad Moravou) a Vnorovy, obce na Slovacku, mezi Straznici a Uherskym Hradistem. Jazykova ukazka prelozena do cestiny: VLAK SE POHNUL.

3 0
možnosti
AK

;-D;-D;-DR^ A v Huku puku buben...

0 0
možnosti
Foto

A Ty´s je fakt nechtěla vidět?:))

1 0
možnosti
Foto

Kdyby měl tři, tak jo:-))))

2 0
možnosti

:)) Dík za další "lekci". Ty Vaše blogy mě baví.

Palec nahoru!

4 0
možnosti
Foto

A já děkuji Vám:-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2194x
...já jsem prostě já...A smolím knihu. Smolím jí už dlouho. Třeba jí i někdy dosmolím:-) ....................