Opravdu chcete přímou demokracii?

Prezidentská volba rozdělila český národ na dvě části – lidé se hádali a leckdy i napadali (naštěstí zatím jen slovně) v práci, v hospodě i v rámci rodin. A teď si představte, kdyby se u nás zavedla tzv. přímá demokracie, po které volá nemalá část různých spasitelů – ať už se nazývají  iniciativou, evolucí či něčím podobným.

Zkuste si představit, že bychom se způsobem buď – a nebo (tedy pro nebo proti) měli jako společnost rozhodovat několikrát ročně. Že by se takhle rozhodovalo nejen o tak zásadní věci, jako je třeba přijetí či nepřijetí eura, ale také o řadě důležitých zákonů, případně o návrhu na odvolání toho či onoho politika – jak nám poněkud naivně předkládá řada „napravitelů“ současné situace. Pro i proti by byla jako obvykle jak spousta politiků, tak známých osobností, kteří by se nás snažili přesvědčit o té „své“ pravdě a jukali by na nás z každých novin a obrazovek televizí i počítače, o osobních setkáváních nemluvě.

Produktivita práce by ročně poklesla o řadu procent, protože na pracovištích by se řešilo referendum jedno za druhým (a neříkejte, že vy jste se v práci o prezidentské volbě ani nezmínili...).

Ale především – výsledkem by byl obrovský nárůst mezilidské zloby a nenávisti. Představte si, že jste přesvědčen, že politik A je zloděj, korupčník a lhář a v poslanecké sněmovně nemá co dělat. Ale váš kamarád se domnívá, že jde o čestného a schopného člověka, který se stal obětí pomluv. A vy se musíte rozhodnout, jak volit – zda pro jeho odvolání nebo proti. Jednou v lednu, pak znovu na jaře, přes prázdniny si sice trochu odpočinete, zato pak na podzim budou referenda hned dvě za sebou... A skoro vždycky má někdo z vašeho blízkého okolí opačný názor. Podle své povahy se budete hádat, přesvědčovat je nebo se tiše užírat...

Za nějakou dobu si uvědomíte, že nežijete proto, abyste se neustále zabýval jen politikou, abyste studoval  desítky stránek obhajujících/zatracujících nějaký zákon či údajné odposlechy dokazující/vyvracející něčí korupci. Že máte svou práci, svou rodinu, své koníčky – a svůj čas chcete věnovat jim, nikoliv politice. Že se se svými kamarády a rodinou nechcete hádat, ale bavit a spolupracovat. Takže se na referenda – tak jako většina populace - prostě vykašlete.

A důsledek? Referend se bude účastnit stále menší část společnosti – ovšem nejhorší bude to, jaká část to bude. V prvé řadě politici, pak všichni „napravovatelé“ společnosti, kteří jsou přesvědčeni, že vědí nejlíp, co je pro nás všechny dobré, a pak ti, co nemají co dělat – tedy lidé bez zájmů (to už hovoří samo za sebe) a bez práce (ať už jde o nezaměstnané či o seniory). V žádném případě to nebude reprezentativní vzorek společnosti. Ovšem budou mít za sebou obrovskou – i když jen teoretickou – sílu, totiž hlas údajného lidu. Opravdu si myslíte, že to bude lepší než současná podoba demokracie?

Autor: Sylva Šporková | čtvrtek 31.1.2013 18:16 | karma článku: 22,60 | přečteno: 1636x
  • Další články autora

Sylva Šporková

Pojďte pokecat...

31.12.2013 v 18:19 | Karma: 12,51

Sylva Šporková

Jeden podrazák jako druhý

30.10.2013 v 20:35 | Karma: 25,73

Sylva Šporková

Měli by je nechat umřít...

28.10.2013 v 20:46 | Karma: 21,75

Sylva Šporková

Plíživý návrat totality

15.9.2013 v 11:30 | Karma: 37,32