Levičáci se vyděsili

Dnes odplouvají květiny za Václava Havla – takže snad už poslední ohlédnutí. Ne za ním, ale za těmi, kteří jeho odchod komentovali.

Nechci se pouštět do kritiky těch nenávistných výplodů, kterými byl český internet částečně zahlcen: Buď šlo o bývalé či současné komunisty, pro které byl Havel opravdu zloduch – vždyť je připravil o vládnutí, teplá místečka a absolutní moc nad lidmi - nebo  si tímto způsobem léčili nějaký mindrák.

Jde mi spíš o ty rádobyobjektivní komentáře a úvahy, kterých se „dopouštěli“ především levicoví intelektuálové – a ze kterých vyšel bývalý rezident vždycky špatně. Vždyť sám Havel byl řadou svých názorů daleko blíž levici než pravého politickému spektru.  Tak jsem přemýšlela, proč to…

A pak mě něco napadlo: V uplynulém roce to na levicových webech a u levicově orientovaných blogerů vypadalo, že Česko se nachází krůček před revolucí, že už co nevidět vyjdou do ulic statisíce nespokojených lidí, aby svrhli nejen tuto vládu, ale celý demokratický systém, který se prý neosvědčil. Jenže když mělo dojít na skutky – kde nic tu nic. Ani odboráři nedostali na své demonstrace moc lidí, natož pak různé ty „výzvy“, které se snažily využít 17. listopad. Objevily se proto další analýzy a komentáře, že český lid má vlastně tu holubičí povahu a nerad vychází do ulic – i když by velmi rád současný režim odstranil.

No a pak umřel Havel – a v ulicích byly rázem tisíce lidí. A levičáci všech ražení se vyděsili. Tohle že je ten národ, který je líný vyrazit do ulic? A teskní pro Havla, který – ač udělal v politice řadu chyb (jako ostatně každý) – byl symbolem návratu demokracie do naší republiky? Tak tyhle tisíce lidí by určitě levicovou revoluci nepodpořili…

Někteří – snad aby nepřišli o svůj rozum či „víru“ – napsali pak další komentáře, že všichni ti, co přišli vzdát Havlovi poslední poctu, byli za A. – zblblí médii, za B. – zamindrákovaní, za C. – psychicky nemocní.

Důležité je ale jedno: že alespoň ti inteligentnější revolucionáři si uvědomili, že český národ se demokratického systému hned tak dobrovolně nevzdá.

PS. pro případné diskutující: Dokud byl Havel v politických funkcích, byla jsem jeho tvrdým kritikem. Ale zároveň uznáván, co pro tento národ znamenal…

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Sylva Šporková | sobota 31.12.2011 19:04 | karma článku: 25,44 | přečteno: 2065x
  • Další články autora

Sylva Šporková

Pojďte pokecat...

31.12.2013 v 18:19 | Karma: 12,51

Sylva Šporková

Jeden podrazák jako druhý

30.10.2013 v 20:35 | Karma: 25,73

Sylva Šporková

Měli by je nechat umřít...

28.10.2013 v 20:46 | Karma: 21,75

Sylva Šporková

Plíživý návrat totality

15.9.2013 v 11:30 | Karma: 37,32