Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Stávka telekomunikačních firem?

Zvykli jste si na levné a kvalitní služby mobilních operátorů? Používáte doma Internet, který se stále v dlouhodobém měřítku zlevňuje, zkvalitňuje a zrychluje? Pokud jste si odpověděli ano, zvykli jste si na tržní prostředí a výhody, které tento systém umožňuje. I když telekomunikační firmy nejsou úplně ten nejlepší příklad, jelikož tento obor stále podléhá mnoha zbytečným regulacím ze strany Českého telekomunikačního úřadu a Evropské komise (regulace poplatků za roaming apod.), zvolil jsem tyto služby jako vhodný příklad z důvodu, že na telekomunikačních službách stojí fungování celé současné společnosti.

Moderní společnost by se v dnešní době neobešla bez komunikace v reálném čase, kterou zajišťují internetoví poskytovatelé a poskytovatelé hlasových služeb. Na Internetu je dnes závislých mnoho oborů. Internet využívá většina firem k vykonávání své běžné činnosti a to vč. zajišťování mnoha důležitých veřejně dostupných služeb. Podobně je tomu u hlasových služeb. Bez těchto služeb by nebylo možné realizovat komunikaci v reálném čase na většině míst (menšinu pak tvoří vyhrazená pásma pro vysílačky pro integrovaný záchranný systém, kurýrní služby, taxi služby, dopravní společnosti apod.).

Zkusme si na moment představit následky, jaké by způsobila stávka zaměstnanců těchto firem, kteří by se domluvili, že na jeden den přestanou vykonávat svoji činnost. Nebo lépe - co by způsobila stávka zaměstnavatelů resp. podnikatelů, kteří vypnou na jeden den své sítě, zaměstnancům neumožní příchod do práce a nedají jim za jeden den mzdu a budou si například vynucovat od státu dotace. Následky by byly pro společnost fatální.

Možnost volby !

Naštěstí k tomu nemají zaměstnanci ani podnikatelé důvod. Podnikatelé vykonávají svou podnikatelskou činnost nikoliv proto, aby snížili nezaměstnanost, ale proto, aby dosáhli co nejvyššího zisku. Funguje-li v oboru správně konkurence, musí podnikatel k dosažení svého cíle vynakládat co nejvyšší usilí, aby přesvědčil co největší skupinu potenciálních klientů k tomu, aby tito potenciální klienti posílali peníze za služby právě tomuto podnikateli. Uživatelé těchto služeb mají právo volby a mohou se svobodně rozhodnout, které služby jsou pro ně nejvhodnější. Začne-li podnikatel stávkovat, klienti zvolí služby podnikatele jiného, který stávkovat nebude a tento podnikatel skončí, jelikož nebude mít prostředky na krytí nákladů provozu své firmy.

Obdobné je to u zaměstnanců. Zaměstnance nikdo nenutí pracovat u jedné konkrétní společnosti. Pokud mu zaměstnání nevyhovuje z jakéhokoliv důvodu, nikdo mu nebude bránit zaměstnání změnit. Stávkou svého cíle ale těžko dosáhne, jelikož podikatel jistě nebude tolik tolerantní jako tomu bývá u státních podniků. Chce-li být zaměstnanec na trhu práce více uplatnitelný, musí zvolit takový obor ke své činnosti, kde je vyšší poptávka po zaměstnancích nebo musí mít takovou kvalifikaci, aby měl větší šanci se na trhu práce prosadit a získat tak lepší zaměstnání a vyšší mzdu jako je tomu příklad IT zaměstnanců, kde je poptávka po zaměstnancích výrazně vyšší než je nabídka takových pracovníků a to především proto, že jsou požadovány v tomto oboru poměrně vysoké nároky z hlediska odbornosti. I z tohoto důvodu jsou průměrné platy v oboru IT vysoce nad běžným platovým průměrem v ČR, jelikož se podnikatel snaží zaměstnance přesvědčit, aby pracovali právě pro něj a nikoliv u jiné firmy.

Můžeme být tak rádi, že provoz hlasových a internetových služeb nezajišťuje jedna monopolní organizace vlastněná státem, jako je tomu například u Dopravního podniku v Praze či Českých drah. Stávky od liných pracovníků, kteří místo snahy se prosadit lépe na trhu práce, bychom se totiž jinak dočkali jistě dříve či požději i v telekomunikačním oboru.

Stávka jasně ukázala, že současné fungování u dopravních služeb např. v Praze či na železnici je nevyhovující a věřím, že si to konečně uvědomí značná část populace. Proč by stejně jako u internetových poskytovatelů nemohly fungovat tržní principy například v autobusové dopravě v Praze? Stávka by se tak nemusela opakovat, nemuseli bychom tyto společnosti dotovat z našich daní (jako se tomu tak děje u ČD, DPP a dalších státních podniků) a měli bychom možnost volby služeb mezi více dopravními společnostmi, které by si vzájemně konkurovali.

Autor: Petr Dvořák | čtvrtek 16.6.2011 22:59 | karma článku: 12,50 | přečteno: 1523x
  • Další články autora

Petr Dvořák

Praha by neměla mít veřejnou půjčovnu kol

Dopravní výbor zastupitelstva hlavního města Prahy včera projednával petici za veřejné půjčovny kol na území hlavního města Prahy. Myšlenka je založena na tom, že město začne dotovat vedle MHD další dopravní prostředek (tedy kolo) a vytvoří síť automatických stojanů na kola, která si mohou obyvatelé půjčovat a v libovolné části města je zase vracet. Autor petice nazývá tuto záležitost „bike sharing“ a prý je to „cool“ záležitost, protože ji provozují v některých městech „západní Evropy“.

17.10.2013 v 1:40 | Karma: 23,07 | Přečteno: 1559x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Petr Dvořák

Prodáváte u metra hrušky? Jednáte v rozporu s tržím řádem Prahy!

Začetl jsem se dnes do novelizovaného pražského tržního řádu, který byl přijat usnesením Rady hl. m. Prahy č. 1187. Jako odůvodnění magistrát uvádí: „Důvodem je zájem hlavního města Prahy umožnit v co nejkratší době rozšířit i formou stánkového prodeje nabídku zboží typického pro letní sezónu.“ Opravdu jsme v Praze tak hloupí, že potřebujeme, aby nám byrokrat z magistrátu řekl, kde si co "chceme" koupit?

24.9.2013 v 3:23 | Karma: 24,71 | Přečteno: 1611x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Petr Dvořák

Jak magistrát v Praze vráží klín mezi cyklisty a motoristy

V minulém článku jsem se zabýval uzavírkou Smetanova nábřeží, o které si myslím, že omezuje část uživatelů veřejných komunikací na úkor jiných. Obdržel jsem řadu reakcí. Většina z nich byla pozitivních, někteří však se mnou nesouhlasili (vč. primátora Tomáše Hudečka, regionálních zástupců Strany zelených apod.). Jak tedy vnimám vztah mezi cyklisty a motoristy? Jsem zaujatý motorista?

21.9.2013 v 0:07 | Karma: 27,99 | Přečteno: 1718x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Petr Dvořák

Uzavřené Smetanovo nábřeží z pohledu chodce

Rada hlavního města Prahy zavřela tuto sobotu Smetanovo nábřeží v Praze pro auta. Omezení se ale reálně týkalo bohužel všech. Média nás informovala, že to byla vydařená akce a všichni z ní byli nadšení. Jak to bylo ve skutečnosti? Na závěr článku přikládám i několik necenzurovaných fotografií.

16.9.2013 v 5:43 | Karma: 43,47 | Přečteno: 15212x | Diskuse| Společnost

Petr Dvořák

Obsazování domů bez souhlasu majitele nelze obhájit ničím

Jednou ze základních úloh státu je beze sporu ochrana majetku jeho obyvatel. Nelze ničím obhájit obsazování nemovitostí cizími lidmi bez souhlasu majitele objektu. Jsem rád, že policie konala a okupanty z domu vyhnala a podle zájmu médií usuzuji, že celkem nekompromisně.

5.9.2013 v 0:56 | Karma: 27,68 | Přečteno: 1255x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Prodej bytu 3+1 v Heřmanově Huti
Prodej bytu 3+1 v Heřmanově Huti

Nádražní, Heřmanova Huť - Vlkýš, okres Plzeň-sever
3 983 920 Kč

  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2939x
Jsem krajským místopředsedou Strany svobodných občanů v Praze.

Seznam rubrik